بیماریهای شایع در افراد مبتلا به دیابت چیست؟
دیابت چیست؟
دیابت یک بیماری مزمن است که ناشی از عدم تولید انسولین کافی به وسیله پانکراس میباشد؛ یا وقتی که بدن نمیتواند انسولین تولیده شده را به خوبی استفاده کند. انسولین هورمونی است که به وسیله پانکراس ساخته شده و سبب ورود گلوکز به سلولها برای تولید انرژی میشود. نارسایی تولید انسولین، عملکرد انسولین یا هر دو سبب افزایش سطح گلوکز در خون (هایپرگلیسمی) میشود.
دیابت دو نوع اصلی دارد:
دیابت نوع ۱: بدن بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ انسولین بسیار کم تولید میکند، یا اصلاً تولید نمیکند و نیاز به تزریق انسولین برای زنده ماندن دارد.
دیابت نوع ۲: بدن بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، نمیتواند از انسولین خوب استفاده کند. اغلب آنها با تغییر روش زندگی میتوانند شرایط خود را کنترل کنند. در بسیاری از موارد داروهای خوراکی نیاز است و گاهی هم به انسولین نیاز میشود.
دیابت نوع ۳: این نوع دیابت طی حاملگی رخ داده و اغلب بعد از حاملگی برطرف میشود.
نکته:
دیابت یک بیماری مزمن است.
نشانههای دیابت کنترل نشده
نشانههای شایع دیابت نوع یک شامل موارد زیر است:
تشنگی مفرط
تکرر ادرار
کاهش وزن ناگهانی
خستگی مفرط
تاری دید
تقریبا ۵۰ درصد افراد مبتلا به دیابت نوع دو از بیماری خود آگاهی ندارند. افراد مبتلا به دیابت نوع دو ممکن است نشانههای خفیفی داشته باشند؛ ولی امکان دارد این نشانهها آشکار نشوند.اکثر بیماران هیچ نشانهای نداشته و بیماری آنها بعد از گذشت چندین سال تشخیص داده میشود.
عوارض دیابت
دیابت یک بیماری مزمن و دراز مدت است که نیازمند کنترل و پایش دقیق میباشد. این بیماری بدون درمان مناسب منجر به افزایش قند خون میشود که خود باعث آسیب به بدن و نقص در سیستمهای مختلف و بافتها میگردد. عوارض کوتاه مدت و دراز مدت دیابت شامل موارد زیر است:
بیماریهای قلبی و عروقی:
بیماریهای مربوط به سیستم گردش خون باعث ایجاد اثراتی بر روی قلب و سیستم گردش خون میشوند. شایعترین تظاهرات بیماریهای قلبی – عروقی شامل آنژین صدری، حمله قلبی، نارسایی قلبی و سکته میباشد. بیماریهای قلبی و عروقی علت اصلی مرگ در بین افراد مبتلا به دیابت هستند و همچنین یکی از دلایل اصلی مرگ در کشورهای صنعتی میباشد.
بیماریهای کلیوی:
بیماران دیابتی بهطور معمول دچار دفع مقادیر کم پروتئین در ادرار هستند. به علت پیشرفت آهسته آن و نداشتن علامت خاص، این اتفاق نهایتا منجر به نارسایی کلیه میشود. این مسئله معمولا بعد از گذشت چندین سال از شروع تشخیص دیابت اتفاق میافتد و با کنترل دقیق فشار خون و قند خون میتوان آن را به تاخیر انداخت. در حال حاضر دیابت شایعترین علت نارسایی کلیه، نیاز به دیالیز یا پیوند کلیه در بسیاری از کشورهای پیشرفته میباشد.
بیماریهای عصبی:
قند خون بالا در بیماران دیابتی منجر به آسیب به اعصاب محیطی میشود. گزگز، مورمور و بیحسی در پاها بارزترین تظاهرات آن میباشند که در نتیجه آسیب به اعصاب پاها رخ میدهد. آسیبهای عصبی در نتیجه دیابت یا نوروپاتی دیابتی، حتی در صورت عدم وجود نشانهها منجر به افزایش خطر ایجاد زخم پای دیابتی و قطع پا میگردد.
بیماریهای چشم:
قند خون بالا در بیماران دیابتی همچنین منجر به آسیب شدید در رگهای خونرسان به چشم میشود. عروق خونی کوچک با افزایش قند خون و در نتیجه افزایش فشار خون دچار آسیب میشوند. دیابت به عنوان یکی از دلایل اصلی کوری و آسیب بینایی در کشورهای پیشرفته میشود.
عوامل افزایش دهنده احتمال ابتلا به دیابت نوع دو:
نژاد
سابقه خانوادگی
سن
وزن پایین هنگام تولد