علت کاهش وزن ناگهانی

اگر در عرض ۶-۱۲ ماه گذشته، بیشتر از ۵ درصد وزن خود را از دست داده‌اید، بهتر است با پزشکتان مشورت کنید؛ به‌خصوص اگر سنتان زیاد است. کاهش وزن ناگهانی می‌تواند نشانهٔ مشکلات سلامتی باشد. به یاد داشته باشید تمام کاهش وزن‌ها جدی نیستند. ممکن است کاهش وزن پس از تغییری در زندگی یا یک حادثه استرس‌آور اتفاق بیفتد. با این حال کاهش وزن ناگهانی ممکن است به دلیل یکی از مشکلاتی باشد که در این مقاله برای شما ارائه شده است.

۱۰ دلیل اصلی و نگران‌کننده لاغری و کاهش وزن ناگهانی

این طبیعی است که وزن شما در طول سال، نوسان داشته باشد، نوسان و بالا و پایین شدن چند کیلوگرم، طبیعی است و جایی برای نگرانی وجود ندارد، در ادامه ۹ مشکل مربوط به سلامتی که زمینه آن می‌تواند به دلیل کاهش وزن ناگهانی باشد را بررسی خواهیم کرد.

مشکلات تیروئید

پرکاری تیروئید زمانی به وجود می‌آید که غده تیروئید مقدار زیادی هورمون تیروئید تولید کند. این هورمون‌ها عملکردهای بدن ازجمله سوخت‌وساز را کنترل می‌کنند. اگر تیروئید بیش‌ازحد فعال باشد به‌سرعت کالری می‌سوزانید حتی اگر اشتهای خوبی داشته باشید. درنتیجه مقدار زیادی وزن کم می‌کنید. علائم دیگری از پرکاری تیروئید عبارت‌اند از: سرعت‌بالا و نامنظم ضربان قلب، اضطراب، خستگی، عدم تحمل حرارت (تب)، مشکل در خواب، لرزش دست، به هم ریختن چرخه قاعدگی در خانم‌ها.

دیابت

انسولین هورمونی است که قند خون را به انرژی تبدیل می‌کند. اگر به بیماری دیابت مبتلا باشید یا نمی‌توانید انسولین تولید کنید یا اینکه نمی‌توانید از آن برای تبدیل قند به انرژی استفاده کنید. وقتی سوخت به سلول‌ها نرسد، بدن تصور می‌کند که گرسنه هستید و شروع به سوزاندن عضلات و چربی سوزی می‌کند. در این صورت وزن از دست می‌دهید. همچنین شاهد عوارضی مثل تشنگی، خستگی و تکرر ادرار خواهید بود. اگر متوجه این نشانه‌ها شدید با پزشک مشورت کنید.

افسردگی

کاهش وزن از عوارض جانبی افسردگی است که بااحساس غم، شکست خوردگی یا پوچی به مدت حداقل دو هفته تعریف می‌شود. این احساسات روی فعالیت‌های روزانه مانند رفتن به سرکار یا مدرسه تأثیر می‌گذارند. افسردگی روی نقاط کننده اشتها در مغز تأثیر می‌گذارد. این تأثیر سبب کاهش اشتها و درنهایت کم شدن وزن می‌شود. البته در بعضی افراد هم افسردگی سبب افزایش اشتها می‌شود که علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. دیگر علائم افسردگی عبارت‌اند از: احساس ناراحتی پیوسته، از دست دادن علاقه به سرگرمی‌های دلخواه، کمبود انرژی، پایین آمدن تمرکز، خواب بسیار کم یا بسیار زیاد، فکر به مرگ یا خودکشی، تحریک‌پذیری.

استرس

دیگر علت کاهش وزن ناگهانی، استرس است. از دست دادن وزن بعد از حوادثی مثل بیکار شدن، طلاق یا مرگ عزیزان کاملاً طبیعی است. اما وقتی به تغییرات جدید عادت کردید، باید وزنتان به حالت عادی بازگردد. شاید به کمک دوستان و آشنایان و حتی مشاوره با روانشناس نیاز داشته باشید. در صورت ادامهٔ کاهش وزن با پزشک مشورت کنید.

زوال عقل

زوال عقل باعث کاهش توانایی تفکر و به یادآوردن خاطرات و کاهش توانایی‌های اجتماعی می‌شود. در مراحل نهایی بیماری، به این خاطر که فراموش می‌کنید غذا بخورید یا جویدن غذا مشکل‌تر می‌شود، شاهد کاهش وزن خواهید بود. عفونت‌های مزمن، رژیم‌های غذایی خاص و بعضی داروها می‌تواند شرایط را بدتر کند.

نارسایی قلبی

اگر قلب نتواند خون و اکسیژن را به اعضای بدن برساند، سیستم گوارش به‌اندازهٔ کافی خون دریافت نمی‌کند. در این صورت بدون اینکه غذایی مصرف کرده باشید، احساس سیری می‌کنید و درد معده نیز شروع می‌شود. در این شرایط، رودهٔ کوچک دچار انسداد خواهد شد و نمی‌تواند مواد مغذی را جذب کند. پزشک به شما توصیه می‌کند که مصرف نمک را کمتر کنید و برای پاک‌سازی بدن از مواد زائد، داروهای ادرارآور تجویز می‌کند.

بیماری انسداد ریه

مصرف سیگار باعث آسیب به کیسه‌های هوای درون ریه‌ها می‌شود. درنتیجه، مایع غلیظی بنام مخاط در گلو ایجاد می‌شود که تنفس را مشکل‌تر می‌کند. برای دریافت اکسیژن بیشتر باید بیشتر هم نفس بکشید و این باعث افزایش مصرف کالری و خستگی شما خواهد شد. از طرفی اشتهای خود را نیز از دست می‌دهید که منجر به کاهش وزن می‌شود.

سرطان

بسیاری از انواع سرطان، تومور یا زخم معده یا روده می‌تواند باعث التهاب با مشکلات سوء هضم شود، که می‌توانند منجر به کاهش وزن شوند.

داروها

داروهایی که برای درمان بیماری‌ها مصرف می‌کنید، ممکن است باعث افزایش سوخت‌وساز بدن، سوزاندن کالری بیشتر و کاهش وزن ناگهانی شوند. این داروها شامل داروهای محرک، داروهای شیمی‌درمانی، داروهای ضدافسردگی و داروهای بیماری دیابت نوع ۲ هستند. اگر با مصرف دارو شاهد کاهش اشتها و وزنتان بودید، با پزشک مشورت کنید.

کاهش وزن ناگهانی به دلیل رژیم غذایی ضعیف و نامناسب

با گذشت زمان در زندگی، کاهش وزن ناگهانی با خطرات بزرگی ازجمله مرگ مواجه می‌شود؛ همان‌طور که سن ما بیشتر می‌شود، شکم آرام‌تر کار می‌کند، که مدت راحتی و سیر بودن را طولانی‌تر می‌کند و همچنین بعضی سیگنال‌های مغز که اشتها و پر بودن را کنترل می‌کنند، کاهش پیدا می‌کند همه این‌ها می‌تواند باعث کمتر غذا خوردن در افراد بالغ و سن دار شود، درنتیجه وزن کمتری خواهند داشت و نمی‌توانند به‌اندازه کافی مواد مغذی از بدن جذب کنند. بسیاری از داروها نیز می‌توانند روی اشتهای شما تأثیر بگذارند اما برای استفاده از آن‌ها، مقدار و دفعات مصرف را در نظر داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *