خواب چیست و چگونه اتفاق می افتد ؟ چگونه خواب عمیق داشته باشیم؟
علت نداشتن خواب عمیق چیست؟ مراحل خواب چند تاست؟ در چه مرحلهای رویا میبینیم؟ مراحل ۴ گانه خواب را با هم بررسی خواهیم کرد. مقالات متعددی در خصوص میزان خواب مورد نیاز برای گروههای سنی مختلف وجود دارد. به عنوان مثال دانشمندان معتقدند که بزرگسالان به ۷ الی ۹ ساعت خواب در طول روز نیاز دارند و اگر خواب آنها خیلی کمتر و یا خیلی بیشتر از میزان خواب تعیین شده برای آنها باشد، میتواند باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی این افراد شود.
اما در کنار میزان خواب مورد نیاز، کیفیت خواب نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به همین منظور قصد داریم در این مقاله در خصوص خواب عمیق، فواید بهرهمندی از یک خواب با کیفیت ، عوارض عدم تجربه خواب مناسب و همچنین چند نکته مهم در خصوص خواب عمیق و با کیفیت صحبت کنیم. در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
۱۲ روش موثر و اثباتشده در اینجا بخوانید…..
مراحل خواب
به طور کلی خواب به دو نوع REM و غیر REM تقسیم میشود. در ابتدای مراحل خواب و زمانی که سعی در خوابیدن دارید، خواب غیر REM آغاز میشود. مرحله خواب عمیق در بخش انتهایی خواب غیر رِم قرار دارد. بعد از گذشت یک مدت زمان مشخص، خواب رِم آغاز میشود. و این چرخه حدوداً هر ۹۰ دقیقه تکرار میشود.
مرحله اول:
در مرحله ابتدایی، عملکردهای مختلف بدن نظیر ضربان قلب، تنفس و حرکات چشم شروع به کند شدن میکنند و حرکات ماهیچهها کمتر میشود و به اصطلاح شل میشوند. همچنین عملکرد مغز نیز شروع به کندتر شدن میکند و امواج مغزی نسبت به زمان بیداری، با سرعت کمتری منتشر میشوند.
مرحله دوم:
این مرحله حدود ۵۰ درصد کل چرخه خواب را شامل میشود. در مرحله دوم، عملکرد سیستمهای مختلف بدن به کندتر شدن ادامه میدهند و دمای بدن کاهش میکند. حرکات چشم متوقف میشوند و امواج مغزی بسیار آهسته هستند.
مراحل سوم و چهارم:
طی مراحل سوم و چهارم است که خواب عمیق را تجربه خواهید کرد. در این مراحل عضلات بدن کاملاً شل میشوند و ضربان قلب و تنفس کندتر خواهد شد. همچنین امواج مغزی در کندترین حالت خود قرار دارند. در این مراحل ممکن است حتی با ایجاد صداهای بلند هم بیدار نشوید و در حقیقت بیدار شدن خیلی سخت است.
مرحله پنجم، خواب رم :
بعد از گذشت حدوداً ۹۰ دقیقه از شروع مراحل خواب و پایان مراحل ۴ گانه خواب غیر رِم، خواب REM آغاز میشود. در این مرحله چشمان شما با سرعت زیاد از سویی به سوی دیگر حرکت میکنند و هنگامی که عملکرد مغز و امواج مغزی شروع به افزایش پیدا کردن و حرکت به سمت حالت بیداری میکند، ممکن است خواب دیدن یا رویا را تجربه کنید.
در ادامه مرحله پنجم ضربان قلب و تنفس شروع به افزایش پیدا کردن میکنند و به طور کلی به حالت بیداری نزدیکتر میشوید. حالت بیحسی یا فلجی ممکن است در این مرحله برای شما اتفاق بیوفتند.
محاسبه ی خواب مورد نیاز بدن چگونه است؟ در اینجا…
خواب عمیق چیست؟
خواب عمیق که یکی از مراحل یا قسمتهای بسیار مهم خواب به شمار میرود، با نامهای خواب دلتا و خواب موج آهسته نیز شناخته میشود و بین ۴۵ الی ۹۰ دقیقه به طول میانجامد. مدت زمان خواب عمیق در چرخههای ابتدایی خواب بیشتر است و هرچقدر که چرخههای جدیدتر نمایان میشوند، مدت خواب عمیق کاهش مییابد.
فواید بهرهمندی از خواب عمیق و با کیفیت چیست؟
یکی از فرآیندهایی که در طول خواب عمیق اتفاق میافتد، افزایش متابولیم گلوکز در مغز است. این موضوع سبب بهبود سلامت کلی مغز و کمک به افزایش قدرت تمرکز و حمایت از حافظه کوتاه مدت و بلند مدت خواهد شد.
علاوه بر این در طول خواب عمیق، غده هیپوفیز هورمونهای مهمی را نظیر هورمون رشد در بدن ترشح میکند. هورمون رشد برای رشد و تکامل صحیح بدن نقش بسیار مفید و موثری دارد.
کمک به بازیابی هرچه بهتر انرژی، بهبود فرآیند بازسازی سلولها، افزایش خون رسانی به عضلات، تقویت رشد، ترمیم بهتر بافتهای آسیب دیده بدن، بهبود سلامت استخوانها، تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود خلق و خو و کاهش استرس در طول روز از دیگر فواید بهرهمندی از خواب عمیق به شمار میروند.
عدم تجربه خواب با کیفیت و عمیق چه عوارضی به همراه دارد؟
همانطور که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم، خواب عمیق تاثیرات مثبت زیادی در پردازش بهتر اطلاعات و بهبود عملکردهای مختلف مغز دارد. در نتیجه بدون یک خواب کافی و با کیفیت بالا، مغز نمیتواند بهترین عملکرد خود را داشته باشد.
به همین دلیل محققان و دانشمندان معتقدند که بروز بیماریهای قلبی، دیابت ، آلزایمر و سکتههای قلبی و مغزی و … میتواند با عدم بهرهمندی از خواب عمیق در ارتباط باشند.
قبل از خواب چه بخوریم ؟ چه چیزهایی خواب آور است؟
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی خواب عمیق پرداختیم و فواید بهرهمندی از خواب عمیق و با کیفیت و عوارض عدم تجربه آن را برای شما بررسی کردیم. همچنین در خصوص مراحل خواب نیز نکات مهمی را برای شما شرح دادیم و مفاهیمی نظیر خواب REM و خواب غیر REM را به شما معرفی کردیم.
منبع: www.healthline.com