عامل بیماری سل چیست ؟ آیا بیماری سل واگیر دار است ؟
مهمترین علائم بیماری سل چیست ؟ آیا بیماری سل قابل درمان است؟ بیماری سل، یک عفونت باکتریایی مزمن به شمار میرود که معمولا ریهها را درگیر میکند. در مقاله امروز قصد داریم به معرفی و بررسی بیماری سل بپردازیم. و شما را با این بیماری عفونی واگیردار و حقایق مهمی در خصوص آن بیشتر آشنا کنیم. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با موضوعاتی نظیر علائم بیماری سل، علل بروز این بیماری و روشهای کنترل و درمان آن بیشتر آشنا شوید.
بیماری سل چیست ؟
بیماری سل، یک عفونت باکتریایی مزمن به شمار میرود که معمولا ریهها را درگیر میکند و از بیماریهای واگیردار به شمار میرود. باکتریهایی که باعث به وجود آمدن بیماری سل میشوند، میتوانند از طریق قطرات کوچکی که هنگام سرفه و عطسه به هوا منتقل میشوند، و به همین صورت ممکن است به فرد دیگری منتقل شوند.
با اینکه بیشترین تاثیر بیماری سل بر ریهها است، اما ممکن است بخشهای دیگر بدن مانند معده، استخوانها، سیستم عصبی و برخی غدد نیز درگیر این بیماری بشوند. اوج همه گیری و شیوع بیماریسل به حدود ۳۵ سال پیش و سال ۱۹۸۵ باز میگردد اما امروزه نیز همچنان نگرانیهایی در خصوص این بیماری وجود دارد.
با اینکه سل را یک بیماری مزمن قلمداد میکنند، اما امروزه با پیشرفت علم پزشکی درمان این بیماری بسیار موفقیت آمیزتر از گذشته شده است و به راحتی میتوان با مصرف برخی داروها و آنتی بیوتیکها این بیماری را درمان کرد. در ادامه به بررسی علائم بیماری خواهیم پرداخت.
علائم بیماری سل
ابتدا باید به این نکته توجه کرد که پزشکان و متخصصان سل را به دو نوع فعال و غیر فعال تقسیم میکنند. در واقع ممکن است شما به باکتریهای سل مبتلا آلوده شوید، ولی سیستم ایمنی بدن شما به خوبی با این باکتریها مبارزه کند و شما هیچ علائمی را تجربه نکنید. این مرحله از بیماری که به عنوان سل نهفته نیز شناخته میشود، مسری و واگیردار نیست.
وعدههای غذایی خود را طوری تنظیم کنید که این ۱۴ خوراکی تقویت کننده سیستم ایمنی بدن را مورداستفاده قرار دهید.
اما ممکن است نوع نهفته در بدن شما فعال شود و شما علائمی را تجربه کنید. در این مرحله از بیماری، شما نیاز دارید که به پزشک مراجعه کنید و به انجام روشهای درمانی بپردازید. در غیر اینصورت ممکن است سلامتی شما با خطرات جدی مواجه شود و همچنین افراد دیگری را نیز به این بیماری مزمن مبتلا کنید.
به طور کلی شایع ترین علائم سل عبارتند از:
سرفههای بعضاً شدید به مدت سه هفته یا بیشتر، سرفههایی که با خون یا مخاط همراه باشند. احساس در در قفسه سینه به خصوص زمان سرفه کردن یا نفس کشیدن، کاهش وزن ناگهانی، تورم گردن، تب، لرز، خستگی و ضعف شدید، تعریق شبانه ، کاهش اشتها و … .
چنانچه سل به جز ریهها، قسمتهای دیگر بدن را درگیر کند با توجه به عضوی که به باکتری سل آلوده شده، ممکن است علائم دیگری نظیر کمردرد یا مشاهده خون در ادرار را نیز تجربه کنید. توجه کنید که در صورت مشاهده و احساس هریک از علائم گفته شده، باید فوراً به پزشک متخصص مراجعه کنید و تا حد امکان باید نسبت به آلوده نکردن دیگران نیز توجه کنید.
علل ایجاد بیماری سل
علت اصلی ابتلا به بیماری ، باکتریهایی هستند که از طریق قطرات ریز منتشر شده در هوا توسط فرد بیمار وارد بدن شما میشوند. البته آلوده شدن به بیماری سل آسان نیست و اغلب ممکن است که از یکی از اطرافیان آن را دریافت کنید و احتمال آلوده شدن توسط یک فرد غریبه پایین است. فرد بیمار میتواند با سرفه کردن، عطسه کردن، صحبت کردن، تف کردن، خندیدن و یا آواز خواندن شما را به بیماری سل مبتلا کند.
البته سیستم ایمنی بدن نیز یکی از عوامل بسیار مهم در شکل گیری یا عدم شکل گیری سل است. زیرا در بسیاری از مواقع افراد مبتلا به سل، نوع غیر فعال این بیماری را تجربه میکنند. اما افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و یا به هر دلیلی بدنشان نتواند باکتریهای سل را از بین ببرد، به نوع فعال و واگیردار این بیماری مبتلا میشوند.
به همین دلیل است که متخصصان معتقدند افرادی که سیستم ایمنی بدن آنها به هردلیلی ضعیف است، مانند افرادی که به بیماری HIV مبتلا هستند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به سل فعال قرار دارند.
درمان سل
امروزه درمان سل بسیار موفق آمیزتر از قبل شده است و تقریباً همه افراد مبتلا، با مصرف انواع داروها و آنتی بیوتیکها میتوانند درمان شوند. دوره درمان این بیماری معمولاً ۶ ماه پیشبینی میشود و ممکن است با توجه به شرایط تا ۹ ماه نیز ادامه پیدا کند و افراد باید در طول این مدت به مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک ادامه دهند.
اما یکی از ویژگیهای مهم سل این است که میتواند نسبت به یک نوع دارو یا آنتی بیوتیک در گذشت زمان مقاومت نشان بدهد. به همین دلیل است که برای درمان نوع فعال این بیماری معمولا چند نوع دارو و آنتی بیوتیک مختلف در بازههای زمانی مشخص مورد استفاده قرار میگیرد.
واکسن سل
واکسیناسیون بیماری سل که با واکسن BCG انجام میشود، برای نوزادان و کودکان و بزرگسالان زیر ۳۵ سال مورد استفاده قرار میگیرد. محققان معتقدند که انجام این واکسیناسیون بدن افراد را تا حد زیادی در برابر ابتلا به نوع فعال این بیماری محافظت میکند.
سخن آخر
در این مقاله به معرفی سل پرداختیم و علائم و علل بروز این بیماری را برای شما بررسی کردیم. همچنین در خصوص موضوعاتی نظیر درمان سل، انواع مختلف این بیماری و واکسیناسیون سل نیز مواردی را بیان کردیم. سل یک بیماری عفونی واگیردار است که امروزه روشهای درمانی آن بسیار موثر واقع میشوند. اما در گذشته توجه افراد زیادی را به خود جلب کرده بود و نگرانیهای زیادی را به وجود آورده بود. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منابع مورداستفاده: