خواص تیامین و نشانه های کمبود ویتامین ب ۱
تیامین یا ویتامین B1 یکی از ویتامینهای ضروری بدن برای تبدیل کربوهیدرات به انرژی است. این ماده برای متابولیسم گلوکز هم ضروری است و نقش زیادی در عملکرد عصب، عضلات و قلب دارد. ویتامین ب یک همان ویتامین ب کمپلکس است که نوعی ویتامین محلول در آب محسوب میشود. مصرف روزانه این ویتامین ضروری است. کمبود این ویتامین باعث بروز برخی مشکلات از جمله دیابت میشود. در ادامه با کرفس همراه شوید تا بیشتر به نشانه های کمبود ویتامین ب ۱ و خواص تیامین بپردازیم.
بیشتر بخوانید: فواید فسفر برای سلامتی بدن . معرفی غذاهای فسفر دار
ویتامین ب برای چی خوبه ؟
همه ویتامینهای گروه ب برای تبدیل کربوهیدرات و گلوکز به انرژی در بدن کاربرد دارند. البته به تفکیک هر کدام از این ویتامینهای کارکردهای دیگری نیز دارند. تیامین یکی از انواع ویتامین محلول در آب و چربی است. یعنی بدن قدرت ذخیرهسازی این ویتامین را ندارد و هر روز باید غذاهایی را مصرف کنید که حاوی مقدار متعادلی از این ویتامین باشند. بدن مقدار کافی از این ویتامین را دریافت و اضافات آن از طریق ادرار از بدن دفع میشود.
در این مقاله!
غذاهای حاوی ویتامین b1
از جمله غذاهایی که حاوی ویتامین ب ۱ هستند میتوان به گوشت قرمز و ماهی اشاره کرد. غلات، مخمر، آجیل و حبوبات هم مقدار زیادی تیامین را در خود جا دادهاند. سبزیجاتی که این ویتامین را برای بدن تأمین میکنند شامل گل کلم، جگر، پرتقال، تخممرغ، سیب زمینی، مارچوبه و کلم پیچ هستند.
آرد سفید و برنج هم ویتامین B1 دارند. به طور کلی اغلب غذاهایی که در طی روز مصرف میکنید، مقداری از این ویتامین را برای بدن تأمین میکنند. البته به شرط اینکه غذا بیش از حد در آب جوشانده نشودد. زیرا حرارت زیاد تیامین را از بین میبرد. از آنجایی که این ویتامین محلول در آب است، با پخته شدن زیاد از بین میرود.
در ایالات متحده ، مردم حدود نیمی از ویتامین B1 خود را در غذاهایی که به طور طبیعی حاوی تیامین هستند مصرف می کنند ، در حالی که بقیه از غذاهای غنی شده با این ویتامین است.
بیشتر بخوانید: عوارض کمبود فولات در بدن و راه افزایش آن
مقدار تیامین مورد نیاز بدن
برای اینکه به بیماری ناشی از کمبود ویتامین ب ۱ مبتلا نشوید، باید هر روز غذاهایی را مصرف کنید که حاوی این ویتامین باشند. براساس نظرات موسسه ملی بهداشت در آمریکا (NIH) هر فرد بالغ روزانه به ۱.۵ میلیگرم تیامین نیاز دارد. یک برش نان گندم حاوی ۰.۱ میلیگرم از این ویتامین است که ۷% از نیاز روزانه را تأمین میکند.
خواص تیامین
در ابتدا لازم است که بگوییم ویتامین ب ۱ و لاغری ارتباط نزدیکی با هم دارند. همان طور که گفتیم این ویتامین هم مثل سایر ویتامینهای گروه B در سوخت و ساز کربوهیدرات و گلوکز تاثیر زیادی دارند. از سوی دیگر از ابتلا به مشکلاتی در سیستم عصبی، مغز، عضلات، قلب، معده و روده هم پیشگیری میکنند. این ویتامین در جریان الکترولیتها به داخل و خارج از سلولهای عضلانی و عصب نقش دارد.
بیشتر بخوانید: کولین چیست؟ منابع کولین برای سلامت بدن کدامند؟
از دیگر خواص تیامین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از بیماریهایی مثل بریبری و اختلالات قلب و اعصاب.
- استفاده برای بیمارانی که نوریت محیطی دارند و به التهاب اعصاب خارج از مغز یا پلاگر مبتلا شدهاند.
- تقویت عضلات برای ورزشکاران.
- استفاده برای کسانی که اشتهای ضعیف دارند و یا دچار اسهال مداوم میشوند.
- استفاده برای بیمارانی که در کما هستند و یا بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو.
کاربردهای ویتامین B1 در پزشکی
ب کمپلکس یا همان تیامین کاربردهای زیادی در بهبود وضعیت جسمانی برخی از بیماران دارد. از جمله مصارف پزشکی این ویتامین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایدز
- زخم های شانکر
- آب مروارید
- گلوکوم و سایر مشکلات بینایی
- سندرم مخچه ، نوعی آسیب مغزی
- سرطان دهانه رحم
- درد دیابتی
- فشار
- بیماری قلبی
- بیماری کلیوی در بیماران دیابتی نوع ۲
- دریازدگی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
بیشتر بخوانید: ویتامین b5 برای چیست ؟ چه غذایی حاوی ویتامین ب ۵ است؟
نشانه های کمبود ویتامین ب ۱
کمبود ویتامین B1 معمولاً منجر به نوعی بیماری با مشکلات اعصاب میشود. کاهش وزن و بیاشتهایی هم از دیگر مشکلات ناشی از کمبود تیامین ذکر شده است. ضعیف شدن عضلات، علائم قلبی عروقی و مشکلات روحی از جمله گیجی و از دست دادن حافظه کوتاه مدت هم میتواند از نشانه های کمبود ویتامین ب ۱ باشد.
بیماری ناشی از کمبود ویتامین ب ۱
تاکنون هیچ تحقیقی از آسیبهای ناشی از ویتامین b1 صحبتی به میان نیاورده است. در عین حال سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا FDA در مورد استفاده از مکملها هشدار میدهد. برخی از افراد به طور خودسرانه اقدام به مصرف داروهای مکمل تیامین میکنند.
مصرف هرگونه داروی مکمل باید بعد از بررسی و انجام آزمایشات اولیه باشد. در صورتی که پزشک تشخیص دهد که باید مکمل ویتامین B1 مصرف کنید، بهتر است بین خوردن قرص با زمان مصرف نوشیدنیهای کافئیندار فاصله بیندازید. همچنین برخی از مواد شیمیایی موجود در ماهی یا صدف هم ممکن است این ویتامین را از بین ببرد.
منبع: medicalnewstoday