سکته مغزی ، علل و علائم آن را می دانید؟!
خطر وقوع سکته مغزی در زنان بیشتر از مردان میباشد. در این مقاله قصد داریم شما را با علل و علائم سکته مغزی بیشتر آشنا کنیم. برای شناخت و آشنایی بیشتر با عوامل ایجاد سکته مغزی و علائم سکته مغزی در جوانان یا مردان و زنان، مطالعه این مقاله را از دست ندهید. با مجله کرفس همراه باشید!
سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی یک بیماری عروق مغزی و یک موقعیت خاص پزشکی است که نیاز به توجه و اقدامات سریع پزشکی و درمانی دارد. سکته مغزی هنگامی رخ میدهد که انسداد یا خون ریزی ناگهانی در عروق مغزی اتفاق بیفتند. و خون رسانی به مغز با اختلال مواجه شود.
در اثر سکته مغزی، اکسیژن رسانی به بافتهای مغز با مشکل روبهرو خواهد شد. و در نتیجه، هنگامی مغز اکسیژن کافی دریافت نکند، با آسیب مواجه میشود. مهم ترین نکته در هنگام بروز سکته مغزی، مراجعه سریع به بخشهای اورژانس است. بسیاری از سکتههای مغزی میتوانند با مراقبت به موقع و مناسب، درمان شوند. اگرچه در برخی از موارد، ممکن است فرد با برخی ناتوانیها و حتی مرگ مواجه شود.
علائم سکته مغزی
آگاهی از علائم سکته مغزی یا علائم سکته مغزی خاموش، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زیرا هرچقدر که فرد سریعتر سکته مغزی را تشخیص دهد و زودتر تحت مراقبت و درمان توسط پزشکان قرار گیرد، احتمال مواجه شدن با آسیبها و ناتوانیهای بعد از آن کمتر خواهد بود.
سه مورد از اصلی ترین و شایع ترین علائم سکته مغزی، شامل افتادگی صورت، ضعف در بازوها و دشواری در گفتار میباشند. فرد مشکوک به سکته مغزی در صورت مشاهده این علائم، سریعا باید با مراکز اورژانس تماس بگیرد.
سایر علائم سکته مغزی که شناخت آنها از اهمیت بالایی برخوردار است عبارتند از:
احساس بی حسی و ضعف یا فلج شدن در قسمتهای مختلف بدن مخصوصا اگر در یک سمت بدن رخ بدهد، گیجی، از دست دادن تعادل و هماهنگی، سرگیجه و سردرد شدید و ناگهانی.
در ادامه برخی از علائم سکته مغزی در زنان و مردان به اختصار را بازگو خواهیم کرد.
علائم در زنان
خطر وقوع سکته مغزی در زنان بیشتر از مردان میباشد. با وجود اینکه بسیاری از علائم سکته مغزی در زنان و مردان مشترک است، اما برخی از علائم سکته در زنان بیشتر مشاهده میشود. این علائم عبارتند از:
حالت تهوع، استفراغ، توهم، درد، ضعف عمومی در بدن، مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس، غش کردن و از دست دادن هوشیاری، تشنج، گیجی و عدم پاسخگویی صحیح و تغییرات ناگهانی رفتار.
توجه داشته باشید که زنان بیشتر از مردان در اثر سکتههای مغزی جان خود را از دست میدهند. به همین دلیل مراجعه سریع به مراکز درمانی در زنان از اهمیت دو چندان برخوردار است.
علائم در مردان
برخی از علائم سکته مغزی در مردان بیشتر مشاهده میشود که این علائم عبارتند از:
افتادگی یک سمت صورت یا لبخند زدن نا متوازن، مشکلات گفتاری و تکلم نامفهوم، احساس ضعف در بازوها و ضعف عضلانی یک سمت بدن.
سکته مغزی در مردان ممکن است بیشتر در سنین جوانی رخ بدهد. با این حال مرگ و میر ناشی از آن کمتر است.
چگونه تشخیص دهیم فردی سکته مغزی کرده است؟
در این قسمت میخواهیم به شما تشخیص سریع سکته مغزی در افراد را آموزش دهیم. به این منظور، مراحل زیر را دنبال کنید:
- تشخیص از طریق صورت: از فرد بخواهید لبخند بزند. توجه کنید که آیا یک سمت صورت او افتاده است یا خیر؟
- بازوها: از فرد بخواهید هر دو بازوی خود را بالا بیاورد. توجه کنید که آیا یک بازوی او به سمت پایین رانده میشود و یا یک بازو قادر به بلند شدن نیست؟
- گفتار فرد: از فرد بخواهید که یک جمله ساده را تکرار کند. آیا در صحبت کردن با مشکل مواجه است و یا حرفهای عجیب میزند؟
در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا، باید سریعا با اورژانس و شماره ۱۱۵ تماس بگیرید. توجه داشته باشید که زمان در این مورد، یک فاکتور بسیار مهم و اساسی است.
علل و فاکتورهایی که احتمال بروز سکته مغزی را افزایش میدهند
دلایل مختلفی میتوانند احتمال بروز سکته مغزی در فرد را افزایش دهند. رایج ترین این علل و عوامل عبارتند از:
اضافه وزن و چاقی، سن بالای ۵۵ سال، سابقه قبلی سکته مغزی خود فرد یا افراد خانواده، فشار خون بالا، دیابت، کلسترول بالا، بیماریهای قلبی، کم تحرکی، استعمال سیگار و دخانیات، مصرف نوشیدنیهای الکلی و استفاده خودسرانه از داروهای غیر قانونی.
در این مقاله بخوانید!
با تلاش برای برطرف کردن هر یک از عوال و فاکتورهای بالا، میتوانید احتمال بروز سکته مغزی را کاهش دهید. در حقیقت با تلاش در جهت بهبود سبک زندگی، میتوانید خود را تا حد زیادی از خطر بروز سکته مغزی دور کنید.
سخن آخر
در این مقاله به معرفی سکته مغزی پرداختیم. و علائم سکته مغزی و فاکتورهایی که خطر بروز سکته مغزی را افزایش میدهند را برای شما شرح دادیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله، بتوانید سکته مغزی را خوب بشناسید. و در صورت مواجه شدن با آن، یک اقدام سریع و صحیح داشته باشید.
منابع : mayoclinic، healthline، medicalnewstoday