چربی ناشی از اضافه وزن ، چربی اضافی بدن در کجا ذخیره میشود؟
در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه ذخیره شدن چربیهای اضافی یا زائد در بدن بپردازیم و محل تجمع این چربیها را نیز بررسی کنیم. همچنین مفاهیمی نظیر چربی احشایی یا چربی فعال ( به انگلیسی: visceral fat ) را برای شما شرح خواهیم داد. علاوه بر اینها، خطرات و عوارضی که تجمع این چربیها در بدن برای سلامتی شما دارند را مورد بررسی قرار خواهیم داد. چربی ناشی از اضافه وزن فقط زیر پوست نیست، بلکه در قسمتهای داخلی بدن هم دیده میشود که به آن چربی احشایی (یا چربی شکمی) میگویند. میتواند مشکلات بسیاری مانند بزرگ شدن قلب، ورم مفاصل، نفس نفس زدن و … را به وجود بیاورد. برای آشنایی بیشتر با این موارد، در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
اصول چربی سوزی را میدانید؟ ورزش و تغذیه مناسب برای افزایش سوخت و ساز بدن
چربی احشایی یا چربی فعال چیست؟
چربی احشایی، به چربیهایی از بدن گفته میشود که در ناحیه شکم ذخیره میشوند و در تعدادی از اندامهای داخلی مهم نظیر کبد، قلب، لوزالمعده و رودهها تجمع مییابند. به چربی احشایی چربی فعال نیز گفته میشود. این موضوع به دلیل آن است که این چربیها میتوانند نقش مهم، اساسی و خطرناک در ایجاد بیماریهای مختلف و تاثیرگذاری منفی در عملکرد هورمونهای بدن داشته باشند.
بدن ما چه نوع چربیهایی را در خود ذخیره میکند؟
به طور کلی دو نوع چربی در بدن انسان ذخیره میشود که عبارتند از:
- ۱) چربی زیرپوستی
- ۲) چربی احشایی ( یا همان چربی فعال )
چربی زیرپوستی همانطور که از اسمش مشخص است، در زیر پوست بدن وجود دارد و میتوانید آن را روی پاها و بازوهای خود احساس کنید. اما بدن ما میتواند چربی دیگری را نیز تحت عنوان چربی احشایی در داخل بدن و در داخل یا اطراف برخی اندامها ذخیره کند. برای ما مهم است که تفاوتهای این دو نوع چربی را به خوبی بشناسیم و آنها را از یکدیگر متمایز کنیم.
تجمع چربی احشایی زائد در بدن چه خطراتی را برای سلامتی افراد دارد؟
همه افراد مقدار مشخصی چربی احشایی دارند. اما هنگامی که مقدار این چربی احشایی یا چربی فعال موجود در بدن از حد مورد نیاز فراتر رود، افراد در معرض خطر ابتلا به بیماریها و مشکلات سلامتی مختلفی قرار خواهند گرفت. برخی از شایع ترین این بیماریها عبارتند از:
دیابت نوع ۲ ، بیماریهای قلبی، سرطان روده بزرگ، سرطان پستان، آلزایمر و … .
۱.بزرگ شدن قلب
چربی ناشی از اضافه وزن، باعث شده تا قلب بزرگتر و مجبور به کار بیشتر بوده تا بتواند خون را به تمام قسمتهای بدن برساند. به همین خاطر احتمالاً مشکل فشار خون و همچنین احتمال بروز حمله قلبی و حتی مرگ ناگهانی هم بالاتر از افراد عادی است.
۲.سر درد
چربی اطراف گردن چربی میتواند باعث درد، عدم تحرک، سردرد، خر و پف کردن و بی خوابی شود.
۳.ضعیف شدن گوارش
چربی ناشی از اضافه وزن اطراف ارگانهای بدن میتواند کل سیستم گوارش را تحت فشار قرار دهد. و این باعث میشود نتوانید به خوبی عمل هضم را انجام دهید.
۴.ورم کردن مفاصل
چربی ناشی از اضافه وزن بالا فشار زیادی روی لگن، زانوها و قوزکهای پا میآورد. همچنین زانوها در کنار چربی زیاد فشرده میشوند. ریسک ورم و التهاب مفاصل هم بسیار بالاست.
۵.نفس نفس زدن
میزان چربی که به سمت قفسه سینه فشار میآورد باعث میشود ریهها فشرده شده و هنگام ایستادن یا دراز کشیدن نفس کم بیاورید. به همین خاطر احتمالاً بیشتر مواقع احساس خستگی و کسالت میکنید.
۶.درد زیاد
قوزک پا او ممکن است در اثر اضافه وزن زیاد به سمت داخل رفته و هنگام انجام بعضی حرکات عادی روزانه باعث درد شود. برای مثال ماهیچه بزرگ و تودهای در قسمت رانها، که انعطاف پذیر نیستند و باعث بروز عدم تعادل و احتمالاً درد پشت خواهند شد.
راههای تشخیص زیاد بودن چربی احشایی بدن؟
مطمئن ترین روش برای تعیین مقدار چربیهای احشایی موجود در بدن، آزمایش MRI است. اما این روش هزینه بالایی را شامل میشود و همچنین توصیه میشود که افراد دیابتی آزمایش MRI را انجام ندهند. به همین دلیل روشهای دیگری مانند اندازه گیری دور کمر نیز وجود دارند که بر اساس گفتههای دانشمندان و متخصصان تا حد زیادی قابل اعتماد نیز میباشند.
علت ذخیره شدن چربیهای زائد در اطراف اندامها؟
چه مواردی بر افزایش تجمع این چربیها تاثیر میگذارند؟ دانشمندان تاکنون دلیل اصلی تجمع زیاد و غیر طبیعی این چربیها در اطراف اندامهای داخلی را پیدا نکردهاند اما معتقدند که استرس و برخی مشکلات روحی میتوانند بیشترین تاثیرات منفی را در ذخیره شدن بیش از حد چربیهای احشایی داشته باشند.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، دانشمندان دریافتند که ترشح هورمون کورتیزول که با نام هورمون استرس نیز شناخته میشود میتواند تجمع این چربیهای زائد ناشی از اضافه وزن را در بدن تسریع ببخشد و مشکلاتی را برای سلامتی ایجاد کند.
چگونه میتوان از ذخیره شدن چربیهای زائد در بدن جلوگیری کرد؟
متخصصان و پزشکان توصیههایی را مبنی بر روشهای جلوگیری از تجمع چربی زائد در بدن و کاهش میزان چربی احشایی اضافی ارائه دادهاند که آشنایی با آنها میتواند برای شما مفید واقع شود. این توصیهها عبارتند از:
داشتن برنامه ورزشی منظم، بهرهگیری از یک رژیم غذایی سالم که از دو اصل تعادل و تنوع پیروی کند، بهره بردن از یک خواب با کیفیت و عمیق در هنگام شب، کنترل سطح استرس، عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی و عدم استعمال سیگار و سایر دخانیات، کنترل عوارض بیماریهای خاص مانند دیابت نوع ۲ و … در صورت ابتلا به آنها و کنترل وزن.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص چربی احشایی یا همان چربی ذخیره شده در داخل بدن صحبت کردیم و شما را با مفاهیمی نظیر چربی فعال، چربی زیرپوستی و … آشنا کردیم. اینها تنها موارد مشخصی در ارتباط با چربی ناشی از اضافه وزن در نقاط مختلف بدن بودند. و اختلالات بسیاری که میتوانند در دراز مدت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهند. با بهره گیری از رژیم غذایی مناسب خود، تناسب اندام را مورد توجه قرار دهید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منبع: