خواب در دوران بارداری (۱)

خواب در دوران بارداری؛

اختلالات، نشانه‌ها و توصیه‌ها‌(۱)

خواب در دوران بارداری؛

فرقی نمی‌کند که باردار باشید یا خیر، به احتمال زیاد حداقل یک بار در مورد نکات مهمی که قبل و در حین بارداری باید رعایت کرد، توصیه‌هایی شنیده‌اید. توصیه‌هایی که اغلب رژیم غذایی سالم و ورزش مناسب را ستون‌های اصلی یک بارداری سالم به شمار می‌آورند. اما در این بین اکثرا جای یک عامل مهم و تاثیرگذار را نادیده گرفته‌اند. عاملی به نام خواب!
اگر شما هم جزو کسانی هستید که تاکنون خواب را نادیده گرفته‌اید، اکنون زمان آن رسیده که توجه بیشتری به سومین ستون یک بارداری سالم یعنی خواب، کنید. فراموش نکنید که اگر خواب کافی نداشته باشید، در طول روز دائما با احساس خستگی دسته‌وپنجه نرم می‌کنید و این مساله می‌تواند بر کار، سلامتی و به طور کلی سبک زندگی شما تاثیر بگذارد. گذشته از اینها اختلالات خوابی مانند تنگی‌نفس در خواب، خروپف و … می‌توانند تاثیرات جدی و مخربی بر سلامت شما و رشد جنین در رحم داشته باشد.
تغییرات خواب در بارداری
بدیهی است که با ورود به دوره‌ی بارداری، با تغییراتی به وسعت یک دنیا مواجه می‌شوید که در برخی اوقات ممکن است زندگی را برای شما سخت‌تر بسازند. از جمله‌ی این تغییرات، عوض شدن روند خواب عادی شما می‌باشد. شاید شما هم جزو افرادی باشید که قبل از بارداری با هیچگونه اختلال خاصی در خواب خود برخورد نداشتید، اما با ورود به دوره‌ی بارداری با مشکلات خواب و بی‌خوابی دسته‌وپنجه نرم می‌کنید. خبر خوب این است که شما تنها فردی نیستید که این مشکل را دارد و طبق آمار از بین هر ۵ زن باردار، ۴ نفر با اختلال در خواب درگیر هستند.
زمانی که باردار هستید، به صورت ناخودآگاه شانس خواب عمیق‌تر شما پایین می‌آید و اغلب با شب‌بیداری مواجه خواهید شد. به همین علت باید در پایان روز مطمئن شوید که با خواب میان‌روز، کم‌خوابی خود را جبران کرده‌اید. حتی اگر به میزان کافی هم استراحت کرده باشید، امکان این وجود دارد که در طول روز احساس خستگی بیشتری کنید. توجه داشته باشید که در این شرایط جای نگرانی وجود ندارد و احساس خستگی تنها یک واکنش ساده بدن شما برای نیاز به خواب است.
اغلب زنان باردار در سه ماهه‌ی اول بارداری خود احساس خستگی را تجربه می‌کنند. این احساس به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش سطح پروژستون، حتی با وجود خواب کافی، در بدن شما پدیدار می‌شود. با ورود به سه ماهه‌ی دوم این احساس کمتر می‌شود اما به مرور و با افزایش وزن و رشد جنین، مجددا احساس خستگی را تجربه خواهید کرد. این تغییرات بخشی از یک بارداری سالم هستند. ممکن است حتی در سه ماهه‌ی اول در ظاهر شما تغییر خاصی به وجود نیاید اما باید گفت که تغییرات غیرقابل مشاهده در شما آنقدر زیاد هستند که به تنهایی می‌توانند بدنتان را خسته و خواب‌آلود کنند.
اختلالاتی که بر خواب زن باردار تاثیر می‌گذارند:

خواب در دوران بارداری؛ اختلالات، نشانه‌ها و توصیه‌ها‌(۱)

درد و نا-راحتی:
با ورود به سه ماهه‌ی سوم با افزایش وزن جنین و ضربه زدن‌های او به شکم وارد فاز جدیدی از مشکلات خواب می‌شوید! شکم رو به رشد شما، دلیل واضحی برای خواب نا-راحت شما است. همچنین پیدا کردن موقعیت مناسب خواب با شکم بزرگ، حرکت کودک، افزایش ضربان قلب، دردهای موضعی(کمر،پا و ..) و … همگی از مشکلاتی هستند که خواب راحت را برای شما به یک آرزو تبدیل می‌کنند. این موارد تنها گوشه‌ای از دلایل اختلالاتی است که زنان باردار آنها را تجربه می‌کنند و نباید فراموش بشود که بارداری یک تغییر بزرگ است که تبعات و آثار مختلفی بر بدن و خواب شما دارد.
درد معده:
بیماری ریفلاکس معده که نشانه‌ی آن معمولا با سوزش سر دل همراه است، از بیماری‌های رایج دوره‌ی بارداری به شمار می‌آید. بین ۳۰ تا ۵۰٪ زنان باردار با این مشکل دسته‌وپنجه نرم می‌کنند. برای جلوگیری از این اختلال روش‌های گوناگونی وجود دارد که مهم‌ترین آنها رعایت یک رژیم غذایی سالم و مناسب است که شامل وعده‌های کوچک اما پرتعداد، مقوی و سبک می‌باشد. همچنین فراموش نکنید که ترجیحا سه ساعت قبل از خواب چیزی نخورید.
تنگی‌نفس:
تنگی‌نفس برخی زنان را در حین بارداری دچار مشکل می‌سازد. این مشکل در سه ماهه‌ی اول بارداری به دلیل تغییرات هورمون پروژسترون که مسئولیت افزایش حجم ریه‌ها و اکسیژن‌رسانی را به عهده دارد، اتفاق می‌افتد. در سه ماهه‌ی دوم نیز با رشد جنین و افزایش حجم رحم، فضای بیشتری از شکم اشغال شده و در نتیجه فشار بیشتری رو دیافراگم‌ها وارد می‌شود. این مشکل تنفسی هم می‌تواند فرد باردار را در رسیدن به یک خواب راحت دچار مشکل کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *