بیماریهای دوران بارداری
دوران بارداری به نوعی یکی از حساسترین و مهمترین دورهها برای بدن انسان است. هر زنی طی فرایند بارداری متوجه این امر میشود که بدنش دچار تغییرات زیادی با پیش از آن شده است. دلیل آن هم مشخص است: خانهای که مال یک نفر بوده، حالا دو نفر را در خود جای داده است.
بارداری باعث تغییر عملکرد بسیاری از اندامهای بدن مادر میشود و در صورتی که این تغییرات کارکردهای اصلی این اندامها را با اختلال روبرو کند، مادر بیمار میشود. در این مطلب قصد داریم به بررسی برخی از مهمترین این بیماریها بپردازیم.
۱. کرامپ
کرامپ یا همان گرفتگی ناگهانی عضلات، یک اتفاق شایع در دوران بارداری است. البته شاید سختگیرانه باشد که بخواهیم کرامپ را یک بیماری به حساب بیاوریم، اما به هر حال یک اختلال است که در دوران بارداری احتمال وقوع آن بیشتر میشود. راه حل این مشکل، ورزش است. زنان باردار باید روزانه بین بیست تا سی دقیقه به انجام ورزشهای سبک بپردازند تا مانع ایجاد این اختلال شوند.
۲. یبوست
دوران بارداری دوران تغییرات هورمونی شدیدتر در بدن زنان است. این تغییرات بعضا میتوانند باعث ایجاد یبوست در زنان باردار شوند. برای مقابله با این مشکل، مادران باید روزانه ۸ لیوان مایعات و ترجیحا آب بنوشند؛ مصرف غذاهای فیبری را فراموش نکنند و ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
۳. کمخونی
احساس ضعف و خستگی در دوران بارداری از مهمترین نشانههای ابتلای فرد باردار به کمخونی است. برای درمان این بیماری هم باید رژیم غذایی خود را مملو از غذاهای دارای آهن و اسید فولیک کنید. با این حال، ممکن است مشکل به قوت خود باقی بماند. در این حالت، استفاده از مکملهای دیگر مانند قرص آهن تجویز میشود.
۴. فشار خون بالا
بدن برای رساندن اکسیژن کافی به جنین مجبور است در سیستم خونرسانی مادر تغییراتی ایجاد کند که یکی از نتایج آن ابتلای مادر به فشار خون بالا است. این عارضه معمولا پس از هفته بیستم بارداری به وجود میآید و مراحل درمان باید تحت نظر پزشک صورت بگیرند.
۵. پره اکلامپسی
یکی دیگر از دلایلی که میتواند منجر به ایجاد فشار خون شود، پره اکلامپسی است. جدا از این عارضه، این بیماری میتواند منجر به ایجاد مشکلاتی در کلیهها و سایر اندامهای بدن شود. از علائم این بیماری میتوان به افزایش فشار خون، دفع پروتئین از راه ادرار، تاربینی، سرگیجه، سردرد و ورم دستها اشاره کرد.
۶. جدا شدن زودرس جفت
یکی از خطرناکترین اتفاقاتی که ممکن است در دوران بارداری برای جنین بیفتد، جدا شدن زودرس جفت است. در صورت مشاهده خونریزی در ناحیه واژن، درد شکمی و انقباضات رحمی، احتمال میرود این عارضه واقع شده باشد. در پی این عارضه، تنفس نوزاد با مشکل روبرو میشود و احتمال سقط شدن جنین وجود دارد. در صورتی که این جداشدگی جزئی باشد، میتوان امیدوار بود با چند روز استراحت حل شود؛ اما اگر شدید باشد، باید هرچه سریعتر مادر را بستری کرد و نوزاد را به دنیا آورد.
۷. دیابت
دیابت دوران بارداری علامت خاصی ندارد؛ اما ممکن است مادر با گرسنگی و تشنگی پی در پی روبرو شود. اینها میتوانند به نوعی علامت دیابت در مادر باشند. دیابت دوران بارداری علامت خاصی ندارد و بهتر است تشخیص آن را به آزمایش قند خون بسپارید.
۸. تغییر رنگ پوست و افزایش رشد مو
تغییرات پوست و مو در دوران بارداری محصول مستقیم تغییرات هورمونی این دوره است. بسیاری از زنان پس از بارداری دچار تیرگی پوست میشوند که امری طبیعی است. پوست برخی دیگر از زنان باردار نسبت به نور خورشید بسیار حساس میشود. این افراد باید حتما پیش از خروج از منزل از کرم ضدآفتاب قوی استفاده کنند.
افزایش رشد مو در دوره بارداری طبیعی است. پس از زایمان، بسیاری از مادران از ریزش موهای خود شکایت میکنند؛ اما این هم مسئلهای طبیعی است. بادآورده را باد میبرد. برگشت اوضاع هورمونی بدن به روال سابق باعث این ریزش است و جای نگرانی نیست.
۹. تکرر ادرار
قرار گرفتن رحم در نزدیکی مثانه باعث ایجاد فشار بر روی مثانه میشود و از این رو، گاهی برخی از زنان باردار دچار تکرر ادرار میشوند. بهتر است این افراد مصرف نوشیدنیهای دارای کافئین را به حداقل برسانند و در ساعات انتهایی شب نیز مایعات مصرف نکنند.
۱۰. افسردگی
یکی دیگر از بیماریهای شایع دوران بارداری، افسردگی است. منشا اصلی این بیماری تغییرات هورمونی در این دوره است؛ اما حمایت اطرافیان و به ویژه همسر، میتواند نقش مهمی در کمرنگ کردن این بیماری در زندگی مادر داشته باشد. در موارد حاد، مادر به خودآزاری، خودزنی و حتی اقدام به وارد کردن آسیب عمد به کودک هم فکر میکند.
۱۱. استفراغ شدید
همانطور که صدا و سیما نشان میدهد، استفراغ جزو لاینفک دوره بارداری است. این عارضه میتواند موجب از دست رفتن مایعات و احساس گرسنگی طولانی در زن شود. نتیجه بلندمدت آن نیز میتواند کاهش وزن و احساس خستگی ممتد باشد. برای جلوگیری از این اتفاقات، معمولا از داروهای ضد تهوع استفاده میشود. درمان این بیماری بهتر است تنها زیر نظر پزشک صورت بگیرد.
۱۲. سردردهای میگرنی
افراد مبتلا به میگرن در دوره بارداری استعداد بیشتری برای نمایش علائم میگرن دارند. دلیل این امر فشارهای خاص این دوره و تغییرات هورمونی است. بسیاری از داروهای مهم ضد میگرن در دوره بارداری نباید مصرف شوند؛ از این رو، زنان مبتلا به میگرن در دوره بارداری باید تحت مراقبت بیشتری باشند.