رنگ کردن مو در بارداری؛ از خرافات تا واقعیت!
رنگ کردن مو در بارداری؛ از خرافات تا واقعیت!
اگر باردار باشید یا فرد بارداری در اطراف خود داشت باشید، حتما با توصیههای مختلفی که از افراد عادی تا متخصص در مورد بارداری و مراقبتهای لازم آن، شنیدهاید. از خرافات در تغذیه بارداری گرفته تا خرافات در مورد تغییر سبک زندگی، همگی طیفهای مختلفی از توصیههایی هستند که اطرافیان یک فرد باردار به او پیشنهاد میکنند. یکی از این توصیههای بیپایان در مورد رنگ کردن موی فرد باردار است. مسالهای که حول آن شایعات زیادی وجود دارد که باعث ایجاد ترس در زنان باردار میشود. در ادامهی این مقالهی به بررسی جامع رنگ کردن مو در بارداری، آسیبهای احتمالی آن بر مادر و جنین و … پرداخته خواهد شد تا با دریافت اطلاعات صحیح و آگاهی کامل یک بار برای همیشه این مساله برای شما روشن شود!
آیا رنگ کردن مو در حین بارداری خطرناک است!؟
شاید نتوان به صراحت پاسخ این سوال را داد. زیرا در طول سالهای گذشته تعداد مواد شیمیایی که ما در معرض آن قرار گرفتهایم، بیشتر شده و مواد شیمیایی رنگ مو تنها یکی از دهها مادهی شیمیایی که میتواند برای افراد و نه فقط زنان باردار مضر باشد، است. اما مسالهای که رنگهای شیمیایی را از مواد دیگر متمایز میکند این است که برخلاف داروها، دربارهی رنگهای شیمیایی هیچگاه نمیتوان با قطعیت گفت که توسط سازمانهای نظارتی دارویی آزمایش شدهاند و مصرف آنها بدون مشکل است. با توجه به نگرانیهای زیادی که در این رابطه وجود دارد، از سال ۱۹۷۰ تا به امروز، استانداردهای شدیدتری برای تولید رنگهای شیمیایی مو وضع کردند اما با وجود آنها، هنوز در برخی از محصولات مواد شیمیایی وجود دارند که میتوانند از جفت عبور کنند و برای جنین مضر باشد.
آیا رنگهای شیمیایی مو میتوانند برای جنین مضر باشند؟
هنگامی که یک زن باردار است، بسیاری از مواد غذایی موجود در بدن او، خوب یا بد، از طریق جفت وارد بدن جنین میشوند. جفت یک اندام در بدن زن باردار است که از طریق بند ناف به جنین متصل میشود و وظیفه تامین مواد غذایی، اکسیژنرسانی و تصفیه مواد زائد را بر عهده دارد. همچنین در جفت یک غشاء نازک وجود دارد که وظیفه جداسازی خون مادر از جنین را به عهده دارد و همچنین از ورود برخی مواد از جریان خون مادر جلوگیری میکند. البته این جداسازی بر اساس سایز مواد در جریان است و نه درجهی شیمیایی یا مضر بودن آنها. این مساله به این معنی است که علیرغم وجود غشایی که در نقش یک مانع سر راه جفت وجود دارد، جفت نمیتواند خود را از مواد مختلف مضر در امان نگه دارد. پس در پاسخ به سوالی که بالاتر مطرح شد، باید گفت که بله! مواد شیمیایی مختلف میتوانند برای جنین مضر باشند.
رنگهای شیمیایی چه اثرات منفی بر سلامتی جنین در حال رشد دارند؟
متاسفانه در خصوص تاثیرات منفی رنگهای شیمیایی بر سلامتی جنین، اطلاعات کمی وجود دارد. با این حال مطالعات دانشمندان نشان میدهد که مواد شیمیایی رنگ مو میتوانند تا ۵٪ جذب پوست شوند. همچنین در برخی از رنگهای شیمیایی آمونیاک وجود دارد که میتواند از طریق استشمام وارد بدن مادر باردار شود و میتواند بسیار خطرناک باشد. اما همچنان دانشمندان به نتیجهی مشخصی نرسیدهاند که آیا غشای محافظ جفت میتواند مانع از عبور مواد شیمیایی موجود در رنگ مو بشود یا خیر.
با این حال مطالعات نشان داده که نوزادهایی که مادر آنها بلافاصله قبل و یا در حین بارداری موهای خود را با رنگهای شیمیایی رنگ میکنند، نسبت به نوزادانی که مادران آنها این کار را نمیکنند، با خطر احتمال ابتلا به بیماری بیشتر مواجه میشوند. به برخی از این بیماریها در ادامه اشاره خواهیم کرد:
· آب مروارید مادرزادی
· نوروبلاستوما
در نهایت؛ رنگ کردن مو بله یا خیر؟!
با توجه به اینکه طبق مطالعات پزشکان هنوز به طور قطعی مضر بودن و آسیب مستقیم رنگ مو بر جنین ثابت نشده، با رعایت نکات ایمنی، رنگ کردن مو در بارداری میتواند صورت گیرد. فراموش نکنید که بهتر است که این رنگ کردن در سه ماههی اول و در زمانی که شکلگیری اندامها و رشد جنین شروع شده، نباشد. در نهایت کافی است که نکات ایمنی زیر را رعایت کنید تا مشکلی برای شما پیش نیاید:
· در مورد رنگمویی که میخواهم بگذارم تحقیق و با پزشک متخصص خود مشورت کردهام.
· در سه ماههی اول از هیچ نوع مواد شیمیایی استفاده نمیکنم.
· اطمینان حاصل میکنم که پوست سر من پس از رنگ کردن، کاملا شسته و عاری از هرگونه مواد شیمیایی شود.
· از محصولاتی که حاوی آمونیاک یا فرمالدهید هستند، دوری میکنم.
· رنگهای گیاهی مو را به رنگهای شیمیایی ترجیح میدهم.
· در محیط باز و دارای تهویهی مناسب موهایم را رنگ میکنم تا تنفس برایم راحت شود و مواد آلوده را استشمام نکنم.
· اگر خودم موهایم را رنگ میکنم، حتما از دستکش استفاده خواهم کرد.
· محصولاتی که محتوای آن را نمیشناسم با هم ترکیب نخواهم کرد.
· در حین رنگ کردن مو، چیزی نمیخورم یا نمینوشم.