ورزشهای ممنوعه بارداری؛ ریسکها و خطرها!
ورزشهای ممنوعه بارداری؛ ریسکها و خطرها!
همانطور که در مقالههای گذشته به آن پرداخته شد، خواندیم که چه ورزشهایی مناسب دوران بارداری هستند. همچنین متوجه شدیم که ورزش در دوران بارداری میتواند تا چه حد برای مادر و جنین مفید واقع شود. ورزشهایی که میتواند به دورهی بارداری شادابتر، زایمانی راحتتر و در نهایت نوزادی سالمتر بیانجامد. نکتهی مهمی که در این رابطه باید به آن توجه کرد، رعایت کردن همهی جوانب احتیاط و مطمئن شدن از ایمن بودن ورزشهایی است که در طول این دورهی حساس صورت میگیرد.
همانقدر که ورزشهای مخصوص دورهی بارداری میتوانند بر فرد باردار و جنین تاثیر مثبت بگذارند، ورزشهای پرخطر نیز میتوانند مشکلات و آسیبهای جدی بر فرد باردار و گاهی حتی به سقط جنین منجر شوند. تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا با ورزشهای ممنوعه دورهی بارداری و خطرات آنها بیشتر آشنا شوید!
ورزشهایی که باید از آنها دوری کنید:
· دوچرخهسواری: در صورت عدم آشنایی با این ورزش، حتی اگر باردار نیز نباشید، دوچرخهسواری میتواند ورزشی پرخطر به حساب بیاید. اگر دوچرخهسوار حرفهای باشید، تا سه ماههی دوم نیز میتوانید این ورزش را ادامه دهید اما اگر مبتدی هستید، دوچرخهسواری بهترین رشتهی ورزشی نخواهد بود که انتخاب میکنید! در صورتی که به انجام این ورزش نیز اصرار دارید، بهتر است از دوچرخه ثابت استفاده کنید که ایمنتر میباشد. به طور کلی اما دوچرخهسواری به علت ثابت نبودن مرکز تعادل بدن، ورزش مناسبی برای افراد باردار نخواهد بود.
· ورزشهای پرتماس: این گروه از ورزشها به رشتههای ورزشی چون فوتبال، والیبال، بسکتبال و … اطلاق میشود که در آنها خطراتی چون زمین خوردن، برخورد با افراد دیگر، برخورد با توپ و … وجود دارد. پرواضح است که دلیل ممنوع بودن این ورزشها چیست!
· غواصی: برخورد محکم و قوی با آب، به هیچوجه توصیه نمیشود زیرا میتواند به راحتی به جنین آسیبهای جدی وارد کند.
· اسکی: توصیه شدید پزشکان و متخصصان به ترک این ورزش، به علت وجود ریسک بالا و آسیبهای جدی، در دورهی بارداری است. اما اگر ورزشکار حرفهای این ورزش هستید و ترجیح میدهید که این ورزش را در این دوره نیز دنبال کنید، بهتر است که شیبی را که انتخاب میکنید، ملایم باشد تا از خطرات احتمالی جلوگیری کنید.
· ژیمناستیک: در این ورزش نیز خطر زمین خوردن یا ضربه به شکم فرد باردار وجود دارد.
· اسبسواری: فرقی نمیکند که ورزشکار حرفهای باشید و یا تازهکار! در هر دو صورت اگر باردار هستید، بیشترین کاری که میتوانید در این حوزه انجام دهید، قدم زدن در اطراف اسب باید باشد!
· سونا و جکوزی: شاید این مورد را نتوان دقیقا جزو ورزشها به حساب آورد، اما جزو فعالیتهایی است که افراد برای چربیسوزی از آن استفاده میکنند. اما افراد باردار باید بدانند که استفاده از سونا، جکوزی یا حوضچههای داغ میتواند در روند رشد کودک شما تاثیر منفی بگذارد و منجر به نقصهای متفاوت نوزاد در هنگام زایمان شود.
· دویدن: اگر قبل از بارداری دوندهی حرفهای نبودید، باید بدانید که اکنون زمان مناسبی برای شروع کردن این ورزش نیست. در صورتی که دوندهی حرفهای نیز بودهاید، بهتر است جانب احتیاط و اعتدال را، به خصوص در سه ماههی دوم بارداری یعنی زمانی که خطر سقط جنین افزایش مییابد، رعایت نمایید. فراموش نکنید که در حین دویدن باید مقدار زیادی مایعات مصرف کنید تا جبران آب از دست رفته بدن و احتمال گرمازدگی شما بشود.
· غواصی: در مورد این ورزش باید گفت اگر میخواهید بارداری سالمی را پشت سر بگذارید، باید این ورزش را کنار بگذارید! فشار داخل آب میتواند اثرات جبرانناپذیری بر جنین بگذارد.
در نهایت ورزش برای مادر باردار خوب است یا نه!؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که اگر شما مادر بارداری با شرایط و نشانههای نرمال این دوره هستید، ورزش در بارداری میتواند یکی از مهمترین و موثرترین کارها در این زمان برای شما به حساب بیاید. حفظ تناسباندام، حفظ سلامتی خود و جنین، آمادگی برای زایمان راحتتر، افزایش روحیهی مثبت و جلوگیری از افسردگی قبل و پس از زایمان و … تنها گوشههایی از معجزهای است که ورزش بارداری میتواند برای یک مادر باردار به ارمغان بیاورد.
از سوی دیگر اما اگر نشانههای هشداردهندهی خطرناکی را در حین ورزش در خود مشاهده کردید، بلافاصله باید ورزش را قطع نموده و به آنها رسیدگی کنید.
همانطور که در این مقاله به آن پرداخته شد، همهی رشتههای ورزشی مناسب دوران باردار نیستند. به طور کلی باید گفت که ورزشهایی مانند تنیس، موجسواری و … که ایستایی و تعادل شما را برهم میزند، یا ورزشهای دیگری مانند بدنسازی که با وزنههای سنگین خطر جراحت و آسیب را در پی دارد، ایمن نیستند و باید از آنها دوری کرد. در عوض میتوانید ورزشهای مطمئنتری را انتخاب کنید که سلامت و ایمنی شما و فرزندتان در آن تضمین شده است. ورزشهایی با ویژگیهایی مشخص که در مقالهی دیگری به طور مفصل به آن پرداخته شده است.