نکات مهم برای داشتن غذای نذری سالم
- غذای نذری اگر دارای ویژگیهای زیر باشد قطعاً در کنار تبرک و ارزش معنوی آن حامی سلامت مردم نیز خواهد بود:
- اولین نکته این است که کسانی که غذای نذری را میپزند از نظر سلامت و بهداشت در شرایط مطلوب باشند و حتماً دستهای خود را قبل از تهیه غذا با آب و صابون تمیز کنند. همچنین تمام سطوح و وسایل و ابزاری که برای تهیه غذا استفاده میشوند، قبل از مصرف شسته و تمیز شوند.
- از سرخ کردن زیاد سبزی خورشت که موجب از دست رفتن ویتامینها و املاح آن میشود خودداری کنید. کمی تفت دادن آن هم با مقدار کم روغن از نوع روغن مخصوص سرخکردنی که دارای استانداردهای لازم میباشد کافی است.
- به هیچ عنوان از روغن جامد در تهیه غذاهای نذری استفاده نکنید. روغنهای جامد دارای مقادیر زیادی اسیدهای چرب اشباع و ترانس هستند که مصرف آنها ابتلا به سرطانها، تنگی و گرفتگی عروق و سکتههای قلبی را به دنبال دارد.
- استفاده از روغن مایع بهتر است ولی اگر از روغنهای نیمهجامد استفاده میکنید، حتماً از انواعی که میزان اسید چرب ترانس آنها کمتر از ۵ درصد باشد استفاده کنید.
- از حداقل مقدار روغن در طبخ غذا استفاده کنید و حتماً از روغنهای مایع برای تهیه برنج و روغن مایع سرخ کردنی برای انواع خورشتها استفاده کنید.
- برای اینکه سیبزمینی یا پیاز سرخ کنید و روغن کمتری مصرف کنید، اول آنها را خرد کنید و در یک آبکش فلزی بریزید و آبکش را دو دقیقه داخل آب در حال جوش قرار دهید. سپس آبکش را بردارید و صبر کنید تا آب پیاز و سیبزمینی گرفته شود و بعد در روغن سرخ کنید. با این روش، هم زمان سرخ شدن کوتاه میشود، هم غذاها اصلاً به خود روغن نمیگیرند.
- از حداقل مقدار نمک در غذاها استفاده کنید. غذاهای پرنمک عامل فشار خون بالا و بیمارهایهای قلبی عروقی هستند که درحال حاضر مهمترین علت مرگ و میر در کشور محسوب میشود.
- در تهیه شلهزرد و حلوا، از حداقل مقدار شکر و روغن استفاده کنید.
- در تهیه انواع آشها حداقل مقدار روغن را مصرف کنید و نمک را به اندازه به کار ببرید.
- اگر مایلید آش تهیه شده را تزئین کنید، نعناع داغ و پیاز داغ و یا سیر داغ را با مقدار کمی روغن آماده کنید. اگر از کشک در تهیه آش استفاده میکنید، باید از نوع پاستوریزه و دارای استانداردهای لازم و پروانه ساخت از وزارت بهداشت باشد.
- توصیه می شود کشک را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بجوشانید و بعد به آش اضافه کنید.
- انواع شربتها را کمشیرین تهیه کنید. شربتهای شیرین مقدار زیادی قند وارد بدن میکنند.
- در شرایطی که بیماری دیابت روند رو به گسترشی را در کشورمان طی میکند لازم است مقدار مصرف قند و شکر در تهیه انواع شربتها، نوشیدنیها و شیرینیها به حداقل ممکن برسد.
- غذا در اندازه مناسب و نه خیلی زیاد توزیع شود، بدین ترتیب میتوان از پرخوری و اضافه دریافت کالری جلوگیری کرد. بهتر است غذا را در ظروف پلاستیکی نریزید و از مردم بخواهید برای خود ظرف بیاورند؛ ولی اگر مجبور به استفاده از ظرف یکبار مصرف هستید، به جای انواع پلاستیکی از انواع گیاهی آن استفاده کنید.