تخم شربتی
با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، یکی از مهمترین مسائلی که باید به آن توجه داشت، حفظ میزان آب کافی در بدن است. نوشیدن آب بهترین راه برای متعادل نگه داشتن وضعیت سوختوساز در بدن است و فواید زیاد دیگری دارد که در مقاله نقش آب در رژیم غذایی به تفصیل به توضیح آنها پرداخته بودیم. اما در مطلب فعلی قصد داریم راهی برای غنی کردن آب در ماه رمضان به شما نشان دهیم: استفاده از تخم شربتی. از جمله دیگر خواص آن میتوان به استفاده از تخم شربتی برای لاغری نیز اشاره کرد.
طرز تهیه تخم شربتی
شربتها به خاطر طعم شیرینی که دارند، همواره یکی از محبوبترین نوشیدنیها در بین خانوادههای خاورمیانه بودهاند. اما همه ما از مضرات شکر آگاهیم و میدانیم که شربتهای معمول، نمیتوانند گزینه ایدهآلی برای مصرف در زمان افطار یا سحر باشند. به همین دلیل، باید برای این دوره از سال در فرمول شربتها تغییراتی به وجود بیاوریم و شاید مهمترین تغییر، کاهش شکر یا استفاده از شیرینکنندههای طبیعی دیگر مانند عسل باشد. اما هنوز هم امکان بهتر کردن فرمول شربت وجود دارد. چگونه؟ اضافه کردن تخم شربتی!
تخم شربتی چیست؟
ریحان را که همه میشناسید؛ یکی از محبوبترین سبزیهای موسوم به سبزی خوردن است. دانه این گیاه، همان تخم شربتی است که احتمالاً معرف حضورتان باشد. در مناطق مختلف ایران، تخم شربتی را با نامهای متفاوتی میشناسند. برای مثال، تره خراسانی و بورنگ نامهای دیگری هستند که از آنها برای نامیدن تخم شربتی استفاده میشود. تخم شربتی علیرغم این که به نظر خیلی ایرانی میآید، اما اصالتاً مربوط به آمریکای مرکزی است و از آنجا به سایر نقاط جهان راه پیدا کرده است.
خواص تخم شربتی چیست؟
تخم شربتی در مجاورت با آب، آن را به خود جذب کرده و به شکل یک هاله در اطراف خود ذخیره میکند. از این رو، مصرف تخم شربتی میتواند به ذخیرهسازی آب در بدن کمک کند. در ماههای گرم سال و در مناسبتهایی مانند ماه مبارک رمضان، ذخیرهسازی آب در بدن میتواند بسیار حیاتی و مهم باشد.
جدا از کمک به حفظ آب در بدن، تخم شربتی تاثیرات مهمی در بسیاری از بخشهای بدن میگذارد که به بخشی از آنها اشاره خواهیم کرد:
تخم شربتی به دلیل دارا بودن خواص ضد میکروبی، میتواند به کاهش بوی بد دهان و جلوگیری از پوسیدگی دندانها کمک کند. جدا از بهداشت دهان و دندان، این خاصیت تخم شربتی به درمان عفونت زخمها و حتی عفونتهای داخلی مانند عفونت مثانه نیز کمک کند.
لعابی که تخم شربتی در مجاورت با آب ایجاد میکند دارای مقادیر قابل توجهی فیبر است که به جلوگیری از کمکاری روده کمک میکند. در نتیجه، مصرف تخم شربتی از ایجاد یبوست -که یک بیماری رایج در ماه رمضان است- جلوگیری میکند.
استفاده از تخم شربتی برای لاغری
مصرف تخم شربتی پیش از غذا میتواند به فرد احساس سیری را منتقل کند. دلیل این امر هم همان جذب آب توسط تخم شربتی است. پس از جذب آب، این دانهها حجیمتر میشوند و فضای بیشتری را در معده اشغال میکنند. از این رو، استفاده از تخم شربتی در رژیمهای لاغری بسیار مفید است.
این دانه ارزشمند منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ و پروتئین است. در عین حال، تخم شربتی کالری بسیار پایینی دارد و مصرف آن میتواند ضمن کمک به افزایش سوخت و ساز بدن، به کاهش وزن نیز کمک کند.
دیگر فواید تخم شربتی
تخم شربتی حتی در درمان بیماریهای عصبی نیز میتواند بسیار مفید باشد. منیزیم موجود در تخم شربتی میتواند با کاهش دادن میزان کورتیزول موجود در بدن –که هورمون استرتس است-، به آرامش فرد کمک کند. جدا از این، کاهش منیزیم میتواند باعث ایجاد سردرد و خستگی در بدن انسان شود و تخم شربتی یک سپر دفاعی قوی در برابر این مشکلات است.
تخم شربتی همچنین به دلیل داشتن میزان بالایی از آنتی اکسیدان، یک مانع قوی برای فعالیت رادیکالهای آزاد است و به این ترتیب، از سلولهای پوستی مقاومت میکند.
مضرات مصرف تخم شربتی
حتماً بارها و بارها شنیدهاید که هر چیزی بیش از اندازه مصرف شود، برای بدن مضر خواهد بود. تخم شربتی هم با تمام این مزایا میتواند در صورت مصرف بیش از اندازه، برای بدن مضر باشد. از مهمترین آثار سوء مصرف تخم شربتی میتوان به کاهش فشار خون (به ویژه در افراد مسن) و اختلال در سیستم بینایی اشاره کرد. همچنین، تخم شربتی دارای گلوتن است و اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که نسبت به این ماده حساسیت دارید، نباید تخم شربتی مصرف کنید.
به صورت خلاصه، تخم شربتی از آن دسته مواد غذایی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. ما دلایلی داریم که شما را قانع میکنند در تمام سال این ماده غذایی ارزشمند را در رژیم غذایی خود قرار دهید:
- کلسیم موجود در تخم شربتی حدود ۵ برابر شیر است.
- بزرگترین منبع ویتامین ث در ذهن شما چیست؟ پرتقال؟ ویتامین ث موجود در تخم شربتی ۷ برابر پرتقال است.
- تخم شربتی یک منبع غنی آهن است و حدود ۳ برابر اسفناج، آهن دارد.