خواص روغن کرچک برای پوست، مو و مفاصل
یکی از پر کاربردترین روغنها در صنایع آرایشی و بهداشتی روغن کرچک است. به واسطه سطح بالای امگا ۶ و امگا ۹، روغن کرچک برای پوست و مو میتواند به عنوان یک نرم کننده و همچنین تقویت کننده مناسب استفاده شود. از دیگر خواص روغن کرچک خواص ضد التهاب و ضد باکتری آن برای پوست است؛ تا آنجا که در شامپوها و صابونهای دارویی نیز از روغن کرچک استفاده میشود. برای دانستن بیشتر در مورد این روغن با ما همراه باشید.
خواص روغن کرچک در تسکین درد مفاصل
خواص ضدالتهابی روغن کرچک توسط منابع دانشگاهی به اثبات رسیده است. از این روغن برای تسکین درد مفاصل و کاهش ورم آنها در سراسر جهان استفاده میشود. افرادی که دچار آرتروز و آرتریت و غیره هستند میتوانند از روغن کرچک استفاده کنند. برای این کار میتوانید یک تا دو قاشق چایخوری روغن کرچک را به تنهایی و یا مخلوط شده با کمی آب، روی مناطق دردناک زده و به مدت چهار الی پنج دقیقه ماساژ دهید.
رفع یبوست با روغن کرچک
روغن کرچک ملین است. این روغن حاوی ۹۰ درصد اسید ریسینولئیک است که یک اسید چرب مفید برای انقباضها و ترشحات روده محسوب میشود. البته باید توجه داشته باشید که روغن کرچک قوی بوده و نباید در مصرف آن زیاده روی شود، چون می تواند باعث التهاب و آسیب به رودهها شود.
برای مقابله با یبوست میتوانید هر دو یا سه روز یکبار، یک قاشق چایخوری روغن کرچک را استفاده کنید. اگر مصرف روغن کرچک پس از یک یا دوبار مصرف موثر نبود، بهتر است مصرف آن را متوقف کرده و به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.
روغن کرچک در مقابله با ورم پا و سلولیت
نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهد که روغن کرچک برای تحریک دستگاه لنفاوی بدن مفید است. این روغن باعث فعال شدن جریان مایع لنف میشود. اگر از ورم پا یا سلولیت ناشی از احتباس مایعات در بدن رنج میبرید، میتوانید از روغن کرچک برای بهبود وضعیتتان استفاده کنید. برای این کار کافی است چند قطره روغن گیاهی گریپ فروت یا سرو کوهی را به روغن کرچک اضافه کرده و پاها را از پایین به بالا و به مدت چهار الی پنج دقیقه در روز ماساژ دهید.
روغن کرچک برای مو و مژه
روغن کرچک حاوی ویتامین E و مواد معدنی است و به همین دلیل باعث تقویت موها، مژهها و ناخنها میشود. در صورتی که دچار ریزش مو شدهاید میتوانید از روغن کرچک به عنوان ماسک استفاده کنید تا رشد مجدد موها با سرعت بیشتری صورت بگیرد. البته بهتر است روغن کرچک را با روغن زیتون مخلوط کنید تا علاوه بر افزایش ویتامینهای آن، حالت چسبندگی آن کمتر شود.
نکته
اگر روغن کرچک استفاده شده توسط شما تصفیه نشده است بهتر است آن را برای دور چشمان خود استفاده نکنید. به علت نازک بودن پوست دور چشم ممکن است روغن بهطور مستقیم جذب خون شده و باعث مسمومیت شما شود.
پنج خاصیت روغن کرچک برای پوست
ضد التهابی: روغن کرچک دارای ریسینلیدیک اسید است که از خاصیت ضد التهابی برخوردار و برای درمان پوست تحریک شده مناسب است.
ضد میکروبی: این روغن همچنین پوست را از طریق کمک به پاکسازی پاتوژنها (عوامل بیماریزا) ازعفونتهای باکتریایی حفظ میکند.
مرطوب کنندگی: روغن کرچک حاوی تری گلیسرید بوده که به حفظ رطوبت پوست کمک کرده و آن را به گزینه خوبی برای درمان پوستهای خشک تبدیل میکند.
حفظ آب و رطوبت پوست: روغن کرچک دارای خاصیتی است که باعث میشود رطوبت هوا به سمت پوست جذب شود.
پاکسازی: تری گلیسرید موجود در روغن کرچک برای پاکسازی روزانه پوست از گرد و غبار سودمند است.
نکته
درحالیکه روغن کرچک دارای خواص قابل توجهی برای پوست است با این حال باید تاکید کرد که هنوز شواهد علمی برای تایید بسیاری از این ادعاها، قطعی نیستند و بیشتر این خواص به شکل تجربی به اثبات رسیدهاند.
روغن کرچک برای لاغری شکم
تیم وبلاگ کرفس هیچ منبع علمی مبنی بر موثر بودن روغن کرچک برای لاغری شکم پیدا نکرده و استفاده از این روغن برای لاغری شکم را به هیچ وجه توصیه نمیکند.
عوارض روغن کرچک
مقدار سمیت دانههای کرچک خام به درصد و اندازه سم ریسین بستگی دارد. اگر چه مقدار دوز کشندگی سم برای بزرگسالان در حدود ۴ تا ۸ دانه هسته شناسایی شده، اما در حقیقت گزارشات ناشی از مسمومیت افراد از این دانه ها بسیار نادر است.
اگر ریسین بلعیده شود نشانههای آن حدودا تا ۳۶ ساعت بعد نمایان میشود اما در عرض ۲ تا ۴ ساعت بعد اثر گذاشته و فرد را به کشتن میدهد. این علائم با احساس برافروختگی در دهان و حنجره آغاز و شامل دردهای شکمی، اسهال خونی (که خود به تنهایی در طی چند روز متوالی تمام آب بدن فرد را کشیده و باعث مرگ میگردد) و کاهش شدید فشار خون میباشد. این اتفاق میتواند پس از گذشت ۳ تا ۵ روز موجب مرگ شخص شود مگر اینکه قبل از بروز و گسترش علائم فوق به طور کامل شستشو داده و سم زدایی شود.
درمان مسمومیت
اگر فردی از دانههای این گیاه خورده یا خود گیاه را مصرف کرده است، باید به اورژانس رسانده شود. با شستوشوی معده و استفاده از زغال میتوان سم موجود در معده و رودهها را شست.
درمانی اختصاصی برای این مسمومیت وجود ندارد و معمولا علائم (استفراغ، اسهال و …) درمان شده و بیمار از نظر بروز عوارضی مثل نارسایی کلیه و کبد تحت نظر قرار میگیرد. اگر نارسایی کلیه بروز کند لازم است بیمار دیالیز شود.
اگر پس از شش ساعت از جویدن دانههای کرچک علائمی بروز نکرد، پس سم کم بوده یا دفع شده است. در این حالت میتوان فرد مسموم را مرخص کرد. البته ترخیص به معنای رفع خطر مسمومیت نیست، بلکه خطر کم شده است. به این بیماران توصیه میشود در صورت بروز اسهال خونی یا زردی به سرعت به بیمارستان مراجعه کنند.