روش اندازه گیری کالری مواد غذایی یکی از پرسشهای جدی در شورع یک رژیم غذایی کالری شماری است. به صورت کلی ۱ کیلوکالری به عنوان میزان انرژی لازم برای افزایش دمای ۱ کیلوگرم آب به مقدار ۱ درجه سلسیوس تعریف میشود و انرژی غذاهای مصرفی ما هم بر اساس این معیار، به روشی ساده و جهانی قابل محاسبه است. محتویات مواد غذایی مصرفی ما به سه گروه کلی چربی، کربوهیدرات و پروتئین تقسیم شده و انرژی مورد نیاز بدن هم از طریق هر کدام از این گروهها تامین میشود.
کلیه مواد غذایی طبیعی که ما میشناسیم، ترکیبهای متفاوتی هستند از کربوهیدراتها (قندها)، چربیها و پروتئینها و تمامی این مواد غذایی حاوی انرژی یا همان کالری هستند. اما هر کدام از این مواد غذایی در هنگام هضم توسط بدن میزان کالری متفاوتی را به بدن انسان داده و همچنین میزان کالری متفاوتی مورد نیاز است تا بدن بتواند این مواد را هضم و تبدیل به ماده اولیه مورد نیاز خود برای سوخت و ساز تبدیل کند.
در واقع میزان کالری مواد غذایی در بدن انسان، کالری قابل دریافت موجود در ماده غذایی منهای میزان کالری مورد نیاز بدن برای هضم و جذب آن ماده غذایی است.
کالری چیست و چه تفاوتی با کیلوکالری دارد؟
یک کالری، واحدی از انرژی است که میتواند دمای یک گرم آب را یک درجه سانتیگراد افزایش دهد. از نگاه علمی هر کیلوکالری معادل ۱۰۰۰ کالری است. اما در اغلب مقالات و یا نرمافزارهای محاسبهگر کالری مصرفی روزانه، عبارت کالری به جای کیلوکالری به کار میرود؛ بنابراین کالری یکای انرژی است؛ یعنی وقتی از میزان کالری یک ماده غذایی صحبت میشود، منظور مقداری از انرژی است که آن ماده غذایی در اختیار بدن ما قرار میدهد.
نکته
در این مقاله نیز ما به جای بهکار بردن واژه کیلو کالری برای معرفی ارزش غذایی مواد غذایی از واژه کالری استفاده کردهایم.
روش اندازهگیری کالری مواد غذایی
برای محاسبه میزان کالری مواد غذایی یکی از روشهای معمول، استفاده از وسیلهای به نام بمب محاسبه کالری است؛ برای محاسبه کالری غذای مورد نظر، غذا را در داخل محفظه دستگاه قرار داده و دستگاه را در یک محفظه حاوی یک کیلوگرم آب قرار میدهند.
پس از سوزانده شدن ماده غذایی، تغییر دمای ایجاد شده در آب با سوختن ماده، اندازهگیری شده و از این طریق دانشمندان متوجه میشوند که ماده غذایی مورد نظر چند کالری دارد.
روش اندازهگیری کالری مواد غذایی بدون نیاز به آزمایشگاه
روش اندازهگیری کالری مواد غذایی بدون نیاز به آزمایشگاه یا روش اندازهگیری وزن در واقع همان روش کالری شماری است. به طور کلی، ما قادر به حساب کردن دقیق مقدار مواد غذایی مصرفی روزانه خود نیستیم؛ چرا که برای محاسبه دقیق وزن مواد غذایی باید همواره یک ترازو به همراه داشته باشیم. با این حال، برای این روش شما نیاز به ثبت صحیح میزان مواد غذایی مصرفی خود دارید؛ چند راه معمول برای اندازهگیری اندازه میزان مواد غذایی بجز ترازو وجود دارد که عبارتند از:
فنجان اندازهگیری
استفاده از حجم استانداردی همچون فنجان کمی سریعتر و راحتتر از استفاده دائم از ترازو است، اما هنوز هم میتواند وقتگیر باشد.
مقایسه
با استفاده از مقایسه حجمی ماده غذایی با وسایلی که میشناسید، چشم شما میتواند به راحتی میزان حجم آن را در نقاط مختلف اندازهگیری کند، شما میتوانید سرعت اندازهگیری خود را به میزان خوبی افزایش دهید؛ اما عیب این روش دقت بسیار پایین آن است. در ادامه برخی اندازههای معمول و رایج را به شما معرفی میکنیم.
۱ واحد از برنج یا ماکارونی (نصف فنجان): یک موس کامپیوتر.
۱ وعده گوشت (۸۰ گرم): یک دسته کارت.
۱ وعده از ماهی (۸۰ گرم): یک دسته چک.
۱ واحد از پنیر (۲۰ گرم): به اندازه انگشت شست شما یا یک قوطی کبریت کوچک.
۱ واحد از میوههای تازه (نصف فنجان): یک موس کامپیوتر.
۱ واحد از سبزیجات برگ سبز (یک فنجان): یک توپ تنیس.
۱ وعده از سبزیجات (نصف فنجان): یک موس کامپیوتر.
۱ قاشق چایخوری روغن زیتون: ۱ بند انگشت اشاره.
۲ قاشق غذاخوری کره بادام زمینی: یک توپ پینگ پنگ.
اخطار
شمارش کالری یک علم دقیق نیست، حتی زمانی که شما وزن و حجم را اندازه گیری میکنید. با این حال، لازم نیست حجم کاملا دقیق اندازه گیری شود؛ فقط مطمئن شوید که میزان مصرف خود را دقیق در نظر بگیرید. شما باید در مورد غذاهای سرشار از چربی و یا شکر مانند پیتزا، بستنی و روغن مراقب باشد؛ زیرا این غذاها میتوانند یک تفاوت بزرگ بین مقدار ثبت شده و مصرف واقعی ایجاد کند. میتوانید از محاسبه آنلاین کالری مواد غذایی هم استفاده کنید.
در مقاله جدول کامل کالری مواد غذایی میتوانید مطالب مفیدی در این زمینه بیابید.