ویتامین F و هر آنچه که درباره آن باید بدانید!!!
بله درسته؟! ویتامین F ؟! یکی از مواد کمتر شناختهشده که وجود آن برای سلامتی بدن و عملکرد منظم مغز و قلب بسیار ضروری است. در حقیقت و به معنای واقعی کلمه ویتامین به شمار نمیرود. و یک اصطلاح برای دو چربی آلفالینولنیک (ALA) و لینولئیک (LA) میباشد. آلفالینولنیک عضو خانواده چربیهای امگا ۳ میباشد و لینولئیک در رده چربیهای امگا ۶ قرار میگیرد. منابعی که حاوی هر دو مورد به صورت مشترک هستند شامل روغنهای گیاهی، دانهها و آجیلها میباشند. این موضوع توسط دانشمندان در سال ۱۹۲۰ کشف شد که کمبود این دو چربی که اصطلاح ویتامین F را برای آنها به کار میبردند میتواند باعث بروز مشکلات سلامتی در انسانها شود. در ادامه به برسی نحوه عملکرد، فواید سلامتی و خوراکیهایی که حاوی ویتامین F هستند، خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
نقشهای کلیدی ویتامین F در بدن
اسیدهای چرب LAL و LA به عنوان اسیدهای چرب ضروری شناخته میشوند که برای سلامتی بدن مفید هستند. اما بدن انسان به طور طبیعی توانایی تولید آنها را ندارد و باید از طریق یک رژیم غذایی مناسب آنها را تامین کند. این دو نوع چربی نقشهای مهمی را در بدن ایفا میکنند. آنها میتوانند به عنوان یک منبع مناسب از کالری عمل کنند. در هر گرم از این نوع چربیها حدود ۹ کالری وجود دارد. همچنین برای عملکرد صحیح سلولهای بدن و انعطاف پذیری آنها، وجود ویتامین F بسیار ضروری است. کمک به رشد و ترمیم بافتهای بدن از جمله مغز و سیستم بینایی، از دیگر وظایف مهم این ماده به شمار میرود.
در این مقاله بخوانید: انواع ویتامین ها برای سلامتی و روحی و جسمی
این دو نوع چربی همچنین قابلیت تبدیل به سایر انواع چربیها را نیز دارند. و میتوانند انواع چربیهای مورد نیاز بدن را تامین کنند. اما نقش مهم و اساسی این ویتامین در بدن، کمک به دستگاه گردش خون بدن با ساخت ترکیبات سیگنالینگ است. این ترکیبات باعث تنظیم فشارخون بدن، بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن و همچنین کنترل میزان لخته شدن خون و سایر عملکردهای مهم بدن میشوند. کمبود ویتامین F یک بیماری نادر است. با این حال کمبود آن در بدن میتواند منجر به خشکی پوست، ریزش مو، بهبود دیر هنگام جای زخم، رشد ضعیف در کودکان، زخم و پوست پوست شدن بدن و اختلالات مغزی و بینایی شود. بنابراین تامین ویتامین F از طریق یک رژیم غذایی مناسب بسیار مهم میباشد.
مزایای بینظیر برای سلامتی
طبق تحقیقات انجام شده، چربیهای تشکیل دهنده ویتامین F مزایای بینظیری برای سلامتی انسان دارند.
اسید آلفالینولنیک که عضو گروه چربیهای امگا ۳ میباشد، میتواند به سایر چربیهای مفید این گروه تبدیل شود و تاثیر مهمی در سلامتی بدن داشته باشد. افزایش این اسیدهای چرب در بدن منجر به کاهش التهاب در مفاصل، ریهها، مغز و دستگاه گوارش میشود. همچنین افزایش این اسید در بدن باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و بهبود سلامت قلب میشود. همچنین مصرف غذاهای حاوی این ماده برای زنان باردار برای کمک به رشد جنین بسیار توصیه شده است. بر اساس برخی مشاهدات دیگر نیز، مصرف آلفالینولنیک تاثیرات مثبت زیادی بر سلامت دستگاه عصبی و سلامت روان انسان دارد. و باعث کاهش اضطراب و همچنین کاهش خطر ابتلا به افسرگی میشود.
اسید لینولئیک نیز فواید فراوانی برای سلامتی انسان دارد. این ماده توانایی تبدیل به دیگر اسیدهای چرب خانواده امگا ۶ گه برای بدن مفید هستند را دارد. خطر ابتلا به بیماریهای قلبی به ویژه در افراد میانسال را کاهش میدهد. میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا حد زیادی کاهش دهد. همچنین سطح قند خون بدن را کنترل میکند.
مقدار توصیه شده برای مصرف ویتامین F
برای بهینه سازی مصرف ویتامین F، کنترل نسبت اسیدهای LAL و LA از اهمیت بالایی برخوردار است. این موضوع به دلیل برخی سیگنالهای متضاد آنها در مقابل یکدیگر است. مثلا در حالی که اسیدهای LA و سایر اسیدهای چرب امگا ۶ تمایل به التهاب دارند، اسیدهای چرب امگا ۶ برای مهار التهاب تلاش میکنند. دانشمندان معتقدند یک نسبت نزدیک به ایدهآل برای مصرف این اسیدها، نسبت ۴ به ۱ از LA به LAL میباشد. یعنی در ازای مصرف ۴ گرم اسید لینولئیک، مصرف تنها ۱ گرم اسید آلفالینولنیک توصیه شده است. اگرچه ویتامین F خواص فراوانی دارد اما دانشمندان معتقدند عدم رعایت این نسبت میتواند منجر به برخی مشکلات شود. و بهتر است برای دستیابی به فواید بیشمار ویتامین F نسبت ۱ به ۴ این اسیدها فراهم شود.
غذاهای سرشار از ویتامین F
در صورت مصرف انواع زیادی از این خوراکیها، از مصرف مکملهای ویتامین F بی نیاز خواهید شد. اگرچه بیشتر مواد غذایی حاوی یکی را هردوی این اسیدها میباشند اما مقدار آنها در برخی دیگر از مواد غذایی بیشتر است.
منابع سرشار از لینولئیک شامل روغن سویا، روغن زیتون، روغن ذرت، دانه آفتاب گردان و بادام.
منابع سرشار از آلفالینولنیک شامل روغن بذر کتان، دانه کتان، دانه چیا، دانههای شاهدانه و گردو.
منابع دیگر غذایی نیز مانند محصولات حیوانی از قبیل گوشت و تخممرغ و لبنیات و به ویژه ماهیها نیز حاوی مقادیر زیادی از اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ میباشند.
ویتامین F خواص فراوانی برای سلامتی دارد و از آنجایی که بدن انسان توانایی تولید آن را ندارد، تامین آن از طریق یک رژیم غذایی مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. البته توجه به مقدار پیشنهادی برای مصرف اسیدهای سازنده آن نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. در این مقاله سعی کردیم برخی منابع خوراکی برای تامین این ماده را به شما معرفی کنیم. و شما را با این ماده شگفتانگیز و تاثیرات بینظیر آن در حفظ سلامتی بدن آشنا کنیم.امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.