آیا راهی برای افزایش ملانین پوست وجود دارد؟ منابع ملانین کدامند؟
ملانین پوست صورت چیست ؟ ملانین در چه چیزهایی وجود دارد ؟ ملانین سازی پوست ، توسط سلولهایی با نام ملانوسیت انجام میشود. سه نوع ملانین که میزان هر یک از انواع ملانین در افراد جهان با هم متفاوت است. در مقاله امروز قصد داریم به معرفی ملانین و بررسی تاثیرات آن بر پوست صورت و بدن انسان بپردازیم. به همین منظور برای آشنایی بیشتر با ملانین و فواید آن در محافظت و بهبود سلامت پوست، فرصت مطالعه این مقاله را از دست ندهید و در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
ملانین چیست؟
ملانین پوست صورت چیست ؟ ملانین به عنوان رنگدانههای طبیعی موجود در پوست، مو و چشم شناخته میشود و به طور کلی رنگ موها، پوست و چشمان هر فردی با توجه به ملانین تعیین میشود. ملانین در بدن به طور طبیعی تولید میشود. سلولهایی به نام ملانوسیت در سراسر بدن وجود دارند که اندامکهایی به نام ملانوزومها را تولید میکنند. ملانوزومها نیز وظیفه تولید ملانین را بر عهده دارند. در حقیقت این سلولها هستند که ملانین سازی پوست را انجام میدهند.
اما تاثیرات ملانین در بدن تنها به تعیین رنگ چشمها ، مو و پوست محدود نمیشود! محققان و دانشمندان دریافتند که ملانین میتواند از اثرات مضر اشعه UV یا ماوراء بنفش و نور خورشید جلوگیری کند.
میزان ملانین موجود در بدن و همچنین میزان ملانینی که سلولها تولید میکنند، میتوانند به عوامل مختلفی نظیر عوامل ژنتیکی، هورمونها، سن، اختلالات و مشکلات پوستی، میزان قرار گیری در معرض اشعه ماوراء بنفش و نور آفتاب و … بستگی دارند.
انواع مختلف ملانین کدامند؟
به طور کلی سه نوع ملانین در بدن انسان وجود دارد:
اوملانین (Eumelanin): این نوع ملانین که وظیفه ایجاد رنگهای قهوهای و سیاه در بدن را بر عهده دارد، باعث رنگهای مختلف موها میشود. با ترکیب درصدهای مختلف از نوع قهوهای و مشکی، رنگدانههای مختلف ایجاد میشوند. رنگهای بلوند و طلایی نیز در افرادی ایجاد میشوند که اوملانین سیاه ندارند و فقط مقدار کمی از نوع قهوهای را تولید میکنند.
فوملانین (Pheomelanin): قسمتهای صورتی رنگ بدن مانند لبها، به دلیل وجود این نوع ملانین در بدن است. البته هنگامی که میزان تولید اوملانین و فوملانین در بدن یکسان باشد، بر رنگ مو نیز اثراتی وارد خواهد شد و موهای قرمز رنگ (با شدت قرمزی مختلف) نمایان میشوند.
نوروملانین (Neuromelanin): تاثیرات این نوع ملانین را نمیتوانید به صورت ظاهری مشاهده کنید. در حقیقت نوروملانین در مغز شما وجود دارد و وظیفه کنترل رنگ نورونها و قسمتهایی از مغز شما را بر عهده دارد.
مزایا و اثرات مثبت ملانین برای بدن
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، ملانین علاوه بر اثرات رنگدانهای برای پوست و مو و چشم انسان، نقش محافظتی در برابر نور خورشید و اشعههای مضر ماوراء بنفش (UV) را نیز بر عهده دارد. در حقیقت ملانین میتواند در لایه بیرونی پوست با جذب انواع مختلف اشعههای مضر موجود در نور خورشید نظیر UV و همچنین نور آبی، به محافظت از سلولهای موجود در این لایه بپردازد.
علاوه بر این، ملانین نوعی اثر آنتی اکسیدانی نیز از خود به جای میگذارد و میتواند با عملکرد مخرب رادیکالهای آزاد در پوست مبارزه کند و به این ترتیب از بروز بیماری سرطان پوست و سایر انواع سرطانها جلوگیری میکند.
علاوه بر این موارد، برخی تحقیقات جدید نشان میدهند که ملانین میتواند فواید و اثرات مثبتی بر سلامت برخی اعضای داخلی بدن نظیر کبد و رودهها داشته باشد و به تقویت سیستم ایمنی نیز کمک میکند.
کمبود ملانین و علائم و عوارض ناشی از آن
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، میزان تولید ملانین در بدن به عوامل مختلفی بستگی دارد که عوامل ژنتیکی، سن و برخی مشکلات و بیماریها به خصوص بیماریهای پوستی از جمله این عوامل هستند. اما به طور کلی میزان ملانین موجود در بدن اکثر افراد تقریباً برابر است و تنها تنوع در نوع ملانین موجود در بدن افراد مختلف است که باعث ایجاد رنگهای مختلف در مو و پوست و چشم میشود.
اما در اثر برخی مشکلات و بیماریها، ممکن است بدن توانایی تولید ملانین را از دست بدهد و اصطلاحاً فاقد ملانین باشد. بیماری پیسی یا برص یکی از بیماریهای خود ایمنی به شمار میرود که در نتیجه آن برخی قسمتهای بدن نمیتوانند به اندازه کافی ملانین تولید کنند و در نتیجه در این قسمتها لکههای سفید رنگی ایجاد میشوند.
علل بروز آن چیست؟
بیماری آلبینیسم نیز یک بیماری ژنتیکی نادر به شمار میرود که در آن بدن توانایی تولید ملانین به اندازه کافی را ندارد. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که سلولهای تولید کننده ملانین با آسیب یا اختلالی در عملکرد خود مواجه میشوند. در نتیجه این بیماری، رنگدانهها در پوست و مو و چشمها کاهش مییابند.
آیا راهی برای افزایش تولید ملانین وجود دارد؟
همانطور که اشاره کردیم، اکثر افراد به یک اندازه ملانین در بدن خود دارند. در حقیقت ملانین موجود در بدن بیشتر از عوامل ژنتیکی پیروی میکنند و میزان آن به جز از برخی بیماریهای نادر، از عوامل زیادی تاثیر نمیپذیرد. با این حال برخی فکر میکنند که با برنزه کردن خود میتوانند میزان ملانین بدن خود را افزایش دهند که در خصوص این موضوع ذکر دو نکته اهمیت دارد:
اول اینکه اکثر افراد نیازی به افزایش میزان ملانین موجود در بدن خود ندارند و در صورت عدم وجود بیماریهای ژنتیکی، بدن میتواند به خوبی میزان ملانین مورد نیاز خود را تولید کند.
دوم اینکه با برنزه کردن و یا قرار گرفتن در معرض آفتاب شدید به مدت طولانی، میزان ملانین تولیدی بدن افزایش مییابد و در حقیقت تیره شدن پوست نیز به همین دلیل است. اما باید توجه داشت که با این کار در حقیقت در حال آسیب رساندن به پوست خود هستید و ممکن است در اثر برنزه کردن، مشکلاتی نیز برای پوست شما ایجاد شود.
زیرا بدن شما هنگامی که در معرض اشعههای مضر قرار میگیرید، میزان ملانین تولید شده را افزایش میدهد و در حقیقت با این کار تلاش میکند که از بروز آسیب بیشتر به پوست و بدن جلوگیری کند.
در اینجا بخوانید…
منابع ملانین کدامند ؟
ملانین در چه چیزهایی وجود دارد ؟ خوراکیهای ملانین ساز کدامند ؟ برای پاسخ به این سوالات رایج، ابتدا باید به این نکته توجه داشت که ملانین مادهای است که تنها توسط سلولهای بدن ایجاد میشود. و خوراکیها به صورت طبیعی حاوی ملانین نیستند. اما تحقیقات انجام شده این موضوع را نشان میدهند که مصرف خوراکیها و مواد غذایی حاوی ویتامینهای A و E و C میتواند تا حدودی میزان ملانین تولیدی بدن را افزایش دهد. همچنین خوراکیهای حاوی آنتی اکسیدان نیز برای افزایش تولید ملانین مفید هستند.
موادغذایی مفید برای داشتن پوستی سالم….
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی ملانین و بررسی اثرات و مزایای آن برای بدن پرداختیم. همچنین در خصوص کمبود ملانین در بدن و علائم و عوارض آن نیز مواردی را بیان کردیم. در پایان نیز در خصوص راههای افزایش ملانین بدن و اینکه آیا ما به افزایش تولید ملانین نیاز داریم یا خیر صحبت کردیم و تاثیر این روشها بر افزایش تولید ملانین پوست را بررسی کردیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و از آن لذت برده باشید.
منابع مورداستفاده: