با بیماری انحراف چشم یا استرابیسم آشنایی دارید؟
علت انحراف چشم در کودکان و بزرگسالان چیست؟ استرابیسم چشمی چیست ؟ آیا عمل انحراف چشم خطرناک است ؟ قصد داریم به معرفی و بررسی بیماری انحراف چشم یا استرابیسم بپردازیم و علل بروز این بیماری، علائم رایج آن و روشهای درمان و کنترل عوارش انحراف چشم را به شما معرفی کنیم. برای شناخت بیشتر و بهتر این بیماری چشمی که از بیماریهای رایج به خصوص در میان کودکان به شمار میرود، فرصت مطالعه این مقاله را از دست ندهید و در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
انحراف چشم یا استرابیسم چشمی چیست؟
انحراف چشم یا استرابیسم نوعی بیماری یا اختلال چشمی است که در آن چشمها نمیتوانند به طور همزمان روی یک نقطه تمرکز کنند و با هم در یک وضعیت متناسب قرار نمیگیرند. به عبارت دیگر هر چشم به طور هم زمان در یک وضعیت متفاوت با چشم دیگر حرکت میکند.
انحراف چشم یکی از بیماریهای رایج و شناخته شده در میان نوزادان و کودکان به شمار میرود که امروزه با توجه به پیشرفت علم پزشکی، با اقدام به موقع میتوان آن را به طور کامل درمان کرد.
بیشتر بخوانید : انواع بیماری چشم و بررسی راههای مراقبت اصولی و تغذیه مناسب
انواع مختلف بیماری انحراف چشم کدامند؟
نوع بیماری استرابیسم چشمی یا همان انحراف چشم را میتوان بر اساس جهتی که چشم بیمار به آن سمت متمایل میشود، تعیین کرد. به این ترتیب انواع مختلف انحراف چشم عبارتند از:
- ازتروپی (درون گرا): انحراف و چرخش چشم با سمت داخل
- اگزتروپی (برون گرا): انحراف و چرخش چشم به سمت بیرون
- هایپرتروپی: چرخش و انحراف چشم به سمت بالا
- هیپوتروپی: چرخش و انحراف چشم به سمت پایین
شناخت علت و نوع بیماری و آگاهی از عواملی نظیر سابقه خانوادگی فرد بیمار در ابتلا به انحراف چشم یا دیگر بیماریهای چشمی و … تاثیرات زیادی در انتخاب روش درمانی مناسب و موفقیت آمیز بودن آن دارند.
علل بروز استرابیسم چیست؟
هنوز دلیل اصلی بروز این بیماری و علت انحراف چشم شناخته نشده است. اما بر اساس تحقیقات صورت گرفته، ایجاد اختلال در کنترل سیستم عصبی عضلانی حرکت چشمها که از مغز ناشی میشود، از دلایل رایج بروز بیماری انحراف چشم است. و به ندرت اتفاق میافتد که مشکل از عضله چشم باشد.
سایر علل رایج و شناخته شده بروز بیماری انحراف چشم در کودکان عبارتند از:
اختلالات و بیماریهای انکساری درمان نشده، بینایی ضعیف در یکی از چشمها، فلج مغزی، سندروم داون، سندروم نونان، آسیب تروماتیک مغزی و … .
علل ایجاد بیماری انحراف چشم در بزرگسالان نیز عبارتند از:
ابتلا به بیماری دیابت، وارد شدن آسیب به چشمها، مصمومیت ناشی از مصرف صدف، سکته، آسیبهای مغزی، ابتلا به سایر بیماریهای مربوط به چشم و سیستم بینایی و … .
آیا انحراف چشم ارثی است؟
پاسخ این سوال مثبت است! به طور کلی میتوان گفت که داشتن سابقه خانوادگی در ابتلا به بیماری انراف چشم، یکی از مهم ترین عواملی است که میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. بنابراین باید انحراف چشم یا استرابیسم چشمی را یک بیماری ارثی بدانیم.
علائم انحراف چشم کدامند؟
علائم بیماری انحراف چشم ممکن است به صورت دائمی مشاهده و تجربه شوند و یا انیکه به صورت رندوم و اتفاقی به وجود بیایند و سپس دوباره از بین بروند. به طور کلی شایع ترین علائم استرابیسم چشمی یا انحراف چشم عبارتند از:
چرخش نامتوازن چشمها و هماهنگ نبودن آنها، دید دوگانه، از دست دادن بینایی، کاهش توانایی در درک عمق تصاویر، عدم توانایی در تمرکز روی یک نقطه و … .
نوزادان در سن ۳ الی ۴ ماهگی باید توانایی تمرکز روی اجسام کوچک را داشته باشند و چشمها باید هماهنگ، صاف و همراستا با یکدیگر حرکت کنند. در سن ۶ ماهگی نیز یک نوزاد باید بتواند روی اجسام در فواصل نزدیک و دور تمرکز کند. در غیر اینصورت ممکن است با مراجعه به پزشک، بیماری انحراف چشم تشخیص داده شود.
اما این بیماری ممکن است در سنین ۳ الی ۶ سالگی و حتی در بزرگسالان نیز ایجاد شود و با مراجعه به پزشک، تشخیص داده شود. نکته مهم در این خصوص این است که در سنین بالاتر باید اقدامات جدیتر و سریعتر برای درمان بیماری صورت پذیرد و در صورت عدم توجه به موقع ممکن است درمان بیماری مشکل شود.
درمان انحراف چشم
به طور کلی درمان بیماری انحراف چشم شامل تجویز داروها، استفاده از عینک، جراحی عضلات چشم و انجام برخی تمرینات چشمی است. همچنین در یک روش دیگر نیز با یک پوشش موقتی مخصوص، روی چشم سالم را میپوشانند تا فرد مجبور شود از چشمی که تنبلتر است و به درستی کار نمیکند، بیشتر استفاده کند و این موضوع به درمان انحراف چشم کمک خواهد کرد.
پزشک با توجه به تشخیص و صلاحدید خود و همچنین به توجه به عواملی نظیر شدت بیماری، سن فرد بیمار و … ممکن است یکی از روشهای بالا یا ترکیبی از آنها را مورد استفاده قرار دهد. جراحی معمولاً به ندرت اتفاق میافتد و اگر هیچ یک از روشهای درمانی پاسخ ندهد، به سراغ جراحی انحراف چشم میروند.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی بیماری انحرافچشم یا استرابیسم و صحبت در خصوص علل بروز این بیماری پرداختیم. همچنین به بررسی علائم شناخته شده بیماری انحراف چشم و روشهای کنترل عوارض و درمان این بیماری پرداختیم. بیماری انحراف چشم یک بیماری رایج در میان نوزادان و کودکان است که با تشخیص و اقدام به موقع، را راحتی قابل درمان است. همچنین این بیماری ممکن است در سنین بزرگسالی نیز رخ بدهد که در این صورت باید کمی جدیتر به موضوع نگاه کرد و امکان دارد ریشه در عوامل عصبی داشته باشد. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.
منابع: