رایحه درمانی چیست؟ کاربرد روغن‌ها در درمان بیماری

آروماتراپی یا رایحه درمانی یکی از روش‌های درمان در خانه است. این روش‌ها گاهی می‌توانند به تسکین دردها، بهبود سلامت و تغییر خلق و خو کمک زیادی کنند. تقریبا بیش از ۶ هزار سال است که بشر از روش آروماتراپی استفاده می‌کند. در این روش از روغن‌ها و اسانس‌های طبیعی و معطر استفاده می‌کنند. طیف وسیعی از روغن‌های گیاهی وجود دارد که به بهبود سلامت بدن کمک می‌کنند. در این مطلب از کرفس سعی داریم به تاثیر رایحه درمانی یا همان خواص روغن های گیاهی بپردازیم.

رایحه درمانی چیست؟

در روش آروماتراپی از روغن‌هایی استفاده می‌شوند که خاصیت ضدمیکروبی دارند. وجود آنتی‌اکسیدان های قوی در این روغن‌ها باعث تاثیر آن‌ها در درمان برخی از بیماری‌های عضلانی و مفصلی می‌شود. همچنین استنشاق برخی از این روغن‌ها (قطره منتول) می‌تواند به درمان بیماری‌هایی مثل سردرد و یا درمان گرفتگی عضلات کمک کند.

با این حال باید توجه داشته باشید که در روش رایحه درمانی روش صحیح استفاده از روغن‌ها را بلد باشید. برخی از اسانس‌ها و روغن‌های گیاهی حاوی مواد شیمیایی هستند که مصرف آن‌ها خطرناک است. 

آروماتراپی و رایحه درمانی

تاثیر روغن‌های گیاهی بر روی سلامت بدن

وقتی از آروماتراپی و رایحه درمانی صحبت می‌کنیم یعنی روشی ساده که به تقویت سلامت بدن کمک می‌کند. برخی از این روغن‌ها به صورت موضعی بر روی بدن ماساژ داده می‌شود. گاهی هم باید اسانس را از طریق استنشاق مصرف کنید. به هر حال در این روش چیزی به نام مصرف و یا خوردن روغن گیاهی وجود ندارد.

در مواردی هم اسپری روغن‌ها در داروخانه‌ها عرضه می‌شود. با اسپری کردن این روغن‌های گیاهی در هوا و یا ریختن آن در آب جوش و نفس کشیدن آن به درمان بیماری کمک می‌کند. برای مثال قطره منتول برای باز کردن احتقان بینی و سردرد با روش استنشاق کاربرد دارد.

در راین روش مولکول‌های اسانس‌ها از راهی بینی و دهان وارد ریه و سپس سایر قسمت‌های بدن می‌شود. این مولکول‌ها به محض رسیدن به مغز، بر روی سیستم لیمبیک تاثیر می‌گذارد. ضربان قلب، فشارخون، تنفس، حافظه، استرس و تعادل هورمون‌ها تا حد زیادی تحت تاثیر این سیستم است. با این حساب آروماتراپی می‌تواند خلق و خو و سلامت بدن را تحت تاثیر قرار دهد.

کاربرد روغن‌ها و اسانس‌های گیاهی در درمان خانگی

در روش آروماتراپی و رایحه درمانی اسانس‌ها و روغن‌های زیادی استفاده می‌شود. کاربرد هر یک از این اسانس‌ها برای بیماری و مشکل خاصی است. کاربرد هر اسانس عبارت است از:

استفاده از اسانس ریحان

یکی از روغن‌های پرکاربرد در آروماتراپی، اسانس ریحان است. در واقع ریحان رایحه درمانی افسردگی محسوب می‌شود. همچنین می‌تواند به درمان سردرد میگرنی هم کمک زیادی کند. البته در دوران بارداری نباید از این رایحه استفاده کنید.

استفاده از اسانس ترنج

یکی دیگر از اسانس‌های مورد استفاده در روش رایحه درمانی، اسانس ترنج است که به بهبود وضعیت سیستم گوارش و دستگاه ادراری کمک زیادی می‌کند. اگر اسانس ترنج را با مقداری روغن اوکالیپتوس ترکیب کنید می‌تواند به تسکین مشکلات پوستی، استرس و آبله مرغان کمک زیادی کند.

رایحه درمانی چیست

رایحه درمانی اسطوخودوس

آروماتراپی اسطوخودوس هم یکی از روش‌های درمان خانگی برای سلامت بدن است. اسانس اسطوخودوس می‌تواند به ضدعفونی کردن بریدگی‌های جزئی، سوختگی و بهبود وضعیت خواب کمک کند. با استنشاق روغن اسطوخودوس می‌توانید استرس را هم کاهش دهید. همچنین این روغن گیاهی به تسکین سردردهای میگرنی هم کمک زیادی می‌کند.

استفاده از روغن رزماری

یکی دیگر از روش‌های آروماتراپی برای درمان خانگی، استفاده از اسانس رزماری است. این ماده گیاهی در افزایش گردش خون و سیستم عصبی تاثیر زیادی دارد. روغن رزماری را باید به صورت موضعی در نواحی مورد نظر بزنید. افزایش گردش خون برای رفع گرفتگی عضلانی یکی از کاربردهای این اسانس است.

استفاده از اسانس فلفل سیاه

اگر مدام دچار کوفتگی و دردهای عضلانی می‌شوید، استفاده از روغن‌های گرم کننده مفید است. اسانس فلفل سیاه به تحریک گردش خون، درمان دردهای عضلانی و کوفتگی بدن کمک زیادی می‌کند. البته برای درمان سریع‌تر می‌توانید این اسانس را با روغن زنجبیل ترکیب کنید. برای درمان آرتروز و بهبود انعطاف‌پذیری مفاصل از این روغن به صورت موضعی استفاده کنید.

اسانس میخک

یکی دیگر از روغن‌ها یا اسانس‌های طبیعی در روش رایحه درمانی «اسانس میخک» است. در این روش درمانی می‌توانید از اسانس میخک برای بی‌حس کردن درد بدن استفاده کنید. از آنجایی که روغن میخک نوعی داروی بی‌حسی است به درمان دندان درد کمک می‌کند. همچنین این اسانس یک داروی ضد اسپاسم، درمان حالت تهوع و جلوگیری از نفخ معده نیز هست. روغن میخک خاصیت ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی و ضدقارچی دارد.

رایحه درمانی اسطوخودوس

استفاده از روغن اکالیپتوس

یکی دیگر از روش‌های آروماتراپی در منزل استفاده از روغن اکالیپتوس است. این روغن تاثیر زیادی در درمان خانگی سرماخوردگی و آنفلونزا دارد. به این صورت که به تخلیه مجاری تنفسی کمک می‌کند. روغن اکالیپتوس اغلب با نعناع فلفلی ترکیب می شود. روش مصرف هم به صورت استنشاق است که باید در یک کاسه آب جوش بریزید. سپس آن را تنفس کنید.

در پایان

آنچه از روش آروماتراپی یا رایحه درمانی گفته شد مربوط به طب سنتی نیست. زیرا در پزشکی نوین هم از این روش استفاده می شود. روغن‌ها و برخی از اسانس‌ها دارای قدرت تحریک‌کنندگی بالا و خاصیت ضدمیکروبی هستند. به همین دلیل در درمان برخی از بیماری‌ها مؤثرند.

منبع: medicalnewstoday

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *