رژیم غذایی سرطان سینه
تغذیه نقش حیاتی در پیشگیری و حتی بهبودی برخی از انواع سرطانها دارد. زیرا عادات غذایی افراد میتوانند بر مقاومت و چگونگی مبارزه بدن در مقابل بیماری تأثیر بگذارند. سرطان سینه نیز از جمله بیماریهایی است که چه به تازگی تشخیص داده شده باشد و چه در مراحل حاد باشد، تغذیه بخش جدایی ناپذیر از پروسه درمان آن خواهد بود. در ادامه همراه مجله کرفس باشید تا توصیههای مهمی برای رژیم غذایی سرطان سینه به شما ارائه کنیم.
افراد مبتلا به سرطان سینه چه الگوی غذایی را باید دنبال کنند؟
۱) هیدراته بمانید.
حداقل باید ۲ تا ۳ لیتر در روز مایعات مصرف کنید. البته بیشتر باید بر روی نوشیدنیهای بدون کافئین تمرکز کنید.
۲) کالری کافی دریافت کنید.
بهترین راه برای اینکه بدانید کالری کافی دریافت میکنید یا خیر این است که هفتهای یک یا دو بار خودتان را وزن کنید. اگر وزن شما هفته به هفته در حال کاهش است، با یک متخصص تغذیه صحبت کنید تا یک برنامه غذایی مناسب برای شما بنویسد. به یاد داشته باشید که در طول روز به طور منظم غذا بخورید. وعدههای غذایی کوچک ۵ تا ۶ بار در روز میتواند به شما کمک کند.
۳) تمرکزتان بر روی مواد مغذی باشد.
گروههای غذایی مانند میوهها، سبزیجات، غلات، حبوبات، گوشت، تخم مرغ، لبنیات، آجیل و دانهها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. یک رژیم غذایی متعادل به شما کمک میکند تا مطمئن شوید که مواد مغذی مورد نیاز برای قوی نگه داشتن بدن خود را دریافت میکنید.
۴) پروتئین را فراموش نکنید.
پروتئین به حفظ توده عضلانی بدن کمک میکند و در گوشت، مرغ، ماهی، غذاهای دریایی، تخم مرغ، لوبیا، عدس، آجیل، دانهها، سویا و لبنیات یافت میشود. همچنین در سبزیجات و غلات کامل نیز مقادیر کمی پروتئین وجود دارد. از پروتئین گیاهی هم غافل نشوید.
در طول درمان سرطان سینه چه بخوریم؟
- میوهها و سبزیجات: بیش از ۵ وعده در روز
میوهها و سبزیجات دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد استروژن هستند. سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم پیچ و کلم بروکسل سرشار از مواد شیمیایی گیاهی میباشند.
خواص کلم بروکلی ! با شاه سبزیجات، خود را در برابر سرطان بیمه کنید!
در اینجا بخوانید…
- غلات کامل: ۲۵ تا ۳۰ گرم فیبر در روز
غلات کامل، غذاهای فرآوری نشدهای هستند که سرشار از کربوهیدراتهای پیچیده، فیبر، فیتوکمیکالها و همچنین ویتامینها و مواد معدنی میباشند. مطالعهای که توسط محققان چینی انجام شده نشان میدهد که مصرف زیاد فیبر میتواند عملکرد هورمونی سرطان سینه و سایر سرطانهای وابسته به هورمون را تغییر دهد و تأثیر مثبتی در روند درمان داشته باشد.
- پروتئین بدون چربی و سویا: ۱ یا ۲ وعده در روز
برای دریافت میزان قابل قبول پروتئین، مصرف مرغ، ماهی و حبوبات مانند لوبیا و عدس را افزایش دهید. مصرف غذاهای آماده، ترشیها و دودی شده را به حداقل برسانید. یک تا دو وعده در روز از غذاهای سویا کامل (مانند توفو، سویا آجیلی و شیر سویا) مصرف کنید. تحقیقات نشان میدهد، سویا نه تنها در مقادیر متوسط بیخطر است، بلکه حاوی یک ماده مغذی گیاهی ضد سرطان به نام ایزوفلاون میباشد.
تغذیه بعد از شیمی درمانی
گفتن اینکه بدن شما چه واکنشی به شیمی درمانی نشان میدهد سخت است. عوارض جانبی ممکن است تغییراتی در عادات غذایی شما ایجاد کنند و باعث افزایش یا کاهش اشتهای شما شوند. در این صورت باید رژیم غذایی را دنبال کنید که این علائم را کاهش دهد.
اگر در طول شیمی درمانی دچار افزایش اشتها شدید چه غذاهایی باید بخورید؟
در رژیم غذایی سرطان سینه ، برخی از داروهایی که در کنار شیمی درمانی تجویز میشوند، مانند استروئیدها، میتوانند اشتهای شما را افزایش دهند. اگر نگران افزایش وزن هستید موارد زیر را در رژیم غذایی خود رعایت کنید:
- مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید.
- غذا و نوشیدنیهایی را انتخاب کنید که از چربی پایینی برخوردار باشند.
- مراقب میزان قند موجود در غذاها از جمله مواد غذایی رژیمی باشید.
- از مصرف نوشیدنیهای شیرین پرهیز کنید.
اگر در طول شیمی درمانی دچار کاهش اشتها شدید چه غذاهایی باید بخورید؟
برخی افراد ممکن است بعد از شیمی درمانی دچار کم اشتهایی شوند و میل چندانی به خوردن غذا نداشته باشند. این موضوع باعث میشود تا وزن آنها به طور قابل توجهی کاهش پیدا کند. راهکارهای زیر میتواند به بهبود اشتها در این دوران کمک کند:
- در رژیم غذایی سرطان سینه ، غذای خود را در حجم کم اما طی ۵ تا ۶ وعده در روز مصرف کنید.
- اگر تمایلی به خوردن غذای جامد ندارید، انواع مختلف میلک شیک، اسموتی، آبمیوه یا سوپ بخورید.
- اگر انرژی کافی برای فعالیت را دارید، قبل از ناهار کمی پیادهروی کنید. زیرا ورزش میتواند به افزایش اشتهای شما کمک کند.
- مراقب باشید قبل از غذا یا در حین خوردن با نوشیدن مایعات زیاد اشتهای خود را کاهش ندهید.
چطور حالت تهوع و استفراغ را کاهش دهید؟
برخی افراد ممکن است در طول شیمی درمانی و برخی پس از آن حالت تهوع و استفراغ را تجربه کنند. داروهای ضد تهوع میتوانند به رفع این حالات کمک کنند که در صورت لزوم توسط پزشکتان تجویز خواهد شد. همچنین مصرف زیاد مایعات مانند آب یا دمنوشهای گیاهی نیز میتواند به رفع حالت تهوع کمک کند. نوشیدن مکرر اما جرعه جرعه مایعات، بهتر از نوشیدن یکباره آنها خواهد داد. دمنوشهای گیاهی مانند نعناع یا زنجبیل نیز معده را تسکین میدهند. خوردن غذای سرد میتواند باعث شود احساس تهوع کمتری داشته باشید. زیرا غذای گرم بوی بیشتری دارد و ممکن است حالت تهوع را تشدید کند.
در صورت بروز زخم دهان به چه نکاتی باید توجه کنید؟
شیمی درمانی میتواند موجب خشکی و بروز زخم در دهان شود که این وضعیت غذا خوردن را برای فرد دشوار میکند. رعایت نکات زیر میتواند باعث شود تا احساس ناراحتی کمتری با این زخمها داشته باشید:
- پس از صرف غذا، دندانهای خود را با یک مسواک نرم تمیز کنید و به آرامی نخ دندان بکشید.
- از دهانشویه بدون الکل استفاده کنید.
- غذاهای نرم یا مایع مانند انواع سوپ، خورش، اسموتی و دسر بخورید.
- دهان و لثههای خود را با تکههای یخ تسکین دهید.
- نوشیدنیهای گازدار بدون قند بنوشید تا دهانتان خنک شود.
- برای نوشیدن از نی استفاده کنید.
- از خوردن غذاهای ترد، شور، بسیار تند، اسیدی یا گرم خودداری کنید.
- از مصرف نوشیدنیهای حاوی آب مرکبات مانند لیمو، لیموترش، پرتقال و گریپ فروت خودداری کنید.
- اگر دندان مصنوعی دارید، آنها را به طور مرتب تمیز کنید و سعی کنید به طور دائم از آنها استفاده نکنید.
- سیگار کشیدن و نوشیدن الکل میتواند زخم دهان را تشدید کند.
با تغییر ذائقه چه باید کرد؟
ذائقه افراد میتواند در طول شیمی درمانی تغییر کند. ممکن است متوجه شوید غذاهایی را دوست دارید که قبلا هیچ علاقهای به آنها نداشتید. ممکن است ترجیح دهید غذاهایی که طعم قویتری دارند بخورید. در این صورت استفاده از سبزیجات معطر و ادویهها میتواند به شما کمک کند.
برخی از انواع شیمی درمانی ممکن است باعث ایجاد طعم فلز در دهان بیمار شوند. استفاده از کارد و چنگال پلاستیکی یا چوبی میتواند به کاهش طعم فلز کمک کند. همچنین استفاده از قابلمهها و تابههای شیشهای برای پخت و پز نیز میتواند کمککننده باشد.
در صورت داشتن یبوست چه مواد غذایی باید مصرف کرد؟
خوردن و آشامیدن کمتر از حد معمول، تحرک کمتر و مصرف برخی داروها همگی میتوانند منجر به یبوست شوند. برای رفع این مشکل باید مصرف مواد غذایی پر فیبر را بیشتر کنید. مواد غذایی زیر از فیبر بالایی برخوردار هستند:
- نان سبوسدار
- ماکارونی سبوسدار
- برنج قهوهای
- غلات صبحانه با فیبر بالا، مانند دانههای سبوسدار یا گندم خرد شده
- لوبیا و عدس
- سبزیجات (تازه یا منجمد)
- میوههای تازه، منجمد، کنسرو شده و خشک
همچنین مایعات فراوان بنوشید. شش تا هشت لیوان در روز آب و انجام ورزشهای منظم و ملایم مانند پیادهروی میتوانند به رفع یبوست کمک کنند.
در صورت بروز اسهال چه باید کرد؟
برخی از داروهای شیمی درمانی ممکن است باعث بروز اسهال در بیمار شوند. در صورت طولانی شدن دوره اسهال به پزشک مراجعه کنید تا داروی مناسب را تجویز کند.
توصیه نهایی
نکات مهم درباره رژیم غذایی سرطان سینه را با هم بررسی کردیم. اگر به دلیل بروز عارضههای جانبی، غذا خوردن شما با مشکل مواجه شده است، از پزشک متخصص خود درخواست کنید تا در صورت صلاحدید شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد.
منابع مورداستفاده: