با فواید مدیتیشن آشنایی دارید؟ | نحوه انجام تمرینات مدیتیشن
در این مقاله به معرفی تمرینات مدیتیشن خواهیم پرداخت. به کمک مدیتیشن آرامش بیشتری را به زندگی خود تزریق کنید. و از مزایای فراوان آن در بهبود عملکرد ذهن و بدن بهرهمند شوید. همچنین سعی میکنیم شما را به خوبی برای انجام درست این حرکات راهنمایی کنیم. و نحوه انجام یک تمرین مدیتیشن کامل را به شما آموزش خواهیم داد. با ما همراه باشید.
تمرینات مدیتیشن بر پایه تمرکز روی تنفس استوار است. در واقع هنگامی که به نفس کشیدن خود توجه میکنیم، به افزایش آرامش در وجود خود کمک میکنیم.
مزایای مدیتیشن
به کمک مدیتیشن میتوانید سطح استرس خود را کاهش دهید. منشاء درد را در بدن خود بیابید. و به درستی برای بهبود آن تلاش کنید. توانایی برقراری ارتباط را در خود ارتقا دهید. تمرکزتان را بالا ببرید. و به طور کلی با خود مهربانتر خواهید بود. با انجام این تمرینات به خوبی متوجه تاثیرات بینظیر آنها در زندگی خواهید شد. و کیفیت زندگی خود را بهبود خواهید داد.
در این مقاله درباره استرس و تکنیکهای رهایی از آن به طور کامل صحبت کردیم.
یادگیری مدیتیشن از کجا آغاز میشود؟
تمرینات مدیتیشن بر پایه تمرکز روی تنفس استوار است. در واقع هنگامی که به نفس کشیدن خود توجه میکنیم، به افزایش آرامش در وجود خود کمک میکنیم. و این عمل باعث بهبود عملکرد ذهن و ماهیچههای بدن و همچنین افزایش سطح تمرکز خواهد شد. با بهبود عملکرد ذهن، میتوانیم به آگاهی ذهنی برسیم. و در موقعیتهای مختلف تصمیمات درست تری بگیریم. و انتخابهای بهتری داشته باشیم. دانشمندان معتقدند آموزش همین تمرینات ساده به افراد میتواند بسیاری از مشکلات را حل کند. و از بروز ناراحتیهای مختلف جلوگیری کند.
نکات آغازین مدیتیشن
ابتدا باید هدفمان را از انجام مدیتیشن روشن کنیم. هدف ما افزایش آگاهی ذهن است. و تلاشی برای پاکسازی ذهن از افکار بیشماری که در آن وجود دارد، نخواهیم کرد. بلکه با آموزش تصمیم گیری درست، توانایی ذهن برای حل مشکلات را بهبود خواهیم داد. حالا زمان آن فرارسیده که مدیتیشن را آغاز کنیم. ابتدا عضلات خود را شل کنید. و سعی کنید احساس آسودگی را در خود ایجاد کنید. سپس برای چند دقیقه آرام بنشینید. تا آماده انجام تمرینات شوید. شکل نشستن شما باید به گونهای باشد که بدن احساس راحتی کند. و فشاری را احساس نکند. نشستن چهارزانو یکی از روشهای پیشنهادی برای انجام مدیتیشن است.
حالا زمان آن رسیده که روی تنفس خود تمرکز کنید. نفس خود را بیشتر از چه ناحیههایی از بدنتان احساس میکنید؟ قفسه سینه یا شکم؟ بیشتر از چه راهی عمل دم و بازدم را انجام میدهید؟ بینی یا دهان؟ عمل دم و بازدم را چند ثانیه طول میدهید؟ توجه به همه این نکات برای انجام مدیتیشن مفید خواهد بود.
شکل نشستن شما باید به گونهای باشد که بدن احساس راحتی کند. و فشاری را احساس نکند. نشستن چهارزانو یکی از روشهای پیشنهادی برای انجام مدیتیشن است.
مرحله بعدی تمرینات
متوجه شدید که ذهن شما چقدر مشغول تمرکز روی تنفس بوده؟ بدون اینکه آگاهانه بخواهید توجهتان را از افکار مزاحم دور کنید. در واقع بدون اینکه متوجه شوید افکار منفی را از خود دور کردهاید. حالا نوبت انجام مرحله دوم تمرینات است. دوباره روی نفس کشیدنتان تمرکز کنید. نفس عمیق بکشید و دم و بازدمتان را بیشتر طول بدهید. ابتدا با بینی خود عمل دم را انجام دهید. و از راه دهان هوا را بازدم کنید. سعی کنید تنفس شکمی را انجام دهید.
اگر این کار را در ابتدا بلد نیستید، با تمرین مناسب موفق به انجام آن خواهید شد. سعی کنید تنفسهای شکمی طولانی را تجربه کنید. تا هنگام نفس کشیدن شکمتان به جلو بیاید. توجه به این نکات برای انجام مدیتیشن بسیار مهم هستند. ۵ تا ۶ دقیقه این تمرینات را انجام دهید. و روی انجام درست آنها به خوبی تمرکز کنید.
بهبود تمرکز
هنگامی که تمرینات مدیتیشن را انجام میدهید، ذهنتان به خوبی تمرکز کردن را تمرین میکند. در واقع افکار دیگر که میتوانند مربوط به کار و تحصیل و … باشند را مدتی از خود دور کردهاید. و تمرکزتان را روی تنفس خود گذاشتهاید. این عمل باعث میشود هنگامی که درگیر انجام فعالیتهای دیگر در محل کار یا دانشگاه هستید نیز، دچار حواس پرتی نشوید. و بتوانید به خوبی روی آنها تمرکز داشته باشید. و هنگام انجام کارهای مختلف، فکرتان فقط روی آن موضوع تمرکز کند.
این کار باعث افزایش راندمان کاری شما خواهد شد. و عملکرد شما را در برقراری ارتباط مناسب با دیگران بهبود خواهد بخشید. در واقع حواس پرتیها در نقطه مقابل ذهن آگاهی قرار میگیرند. و با افزایش هر کدام، دیگری کاهش خواهد یافت.
نکات مهم در تمرینات مدیتیشن
- مدیتیشن عمل پیچیده و دشواری نیست که بخواهید از انجام آن بترسید. و سراغ تجربه کردنش نروید. اما نکات مهم و سادهای نیز هستند که برای بهرهمندی بیشتر از فواید مدیتیشن باید آنها را رعایت کنید.
- همیشه راحت ترین حالت را انتخاب کنید. هیچ اجباری برای نحوه نشستن و زمان انجام این تمرینات وجود ندارد. بنابراین مدیتیشن را در هر زمان از طول روز و در هر حالتی که راحت هستید میتوانید انجام دهید.
- با ذهن خود مهربان باشید. ممکن است در ابتدا ذهن سرگردانتان نتواند به خوبی تمرکز کند. اما شما نباید خود را سرزنش کنید. با گذر زمان و با انجام بیشتر این تمرینات، تغییرهای شگرفی را مشاهده خواهید کرد.
- در ابتدای کار اگر مبتدی هستید، برای شروع میتوانید روزانه ۵ الی ۱۰ دقیقه را به انجام تمرینات مدیتیشن اختصاص دهید. با گذر زمان میتوانید زمان بیشتری را به انجام این کار اختصاص دهید.
- میتوانید انجام این تمرینات را با تمرینهای دیگری که در طول روز انجام میدهید، ترکیب کنید. به عنوان مثال میتوانید مدیتیشن را با پیادهروی یا حرکات فانکشنال ترکیب کنید. این کار باعث میشود تحرک بیشتری هم داشته باشید. و مشکل کم تحرکی که جوامع امروز با آن درگیر هستند، تا حدودی بر طرف شود.
- برای کمک به افزایش تمرکز میتوانید اسکن سایر نواحی بدن را نیز تجربه کنید. در واقع هنگام انجام این تمرینات، به سایر نواحی بدن مانند انگشتان و صورت نیز تمرکز کنید. و سعی کنید احساسی که در بدنتان تجربه میکنید را به خاطر بسپارید. این کار به افزایش سطح تمرکزتان کمک زیادی خواهد کرد.
- تمرین مدیتیشن را به صورت گروهی نیز میتوانید انجام دهید. انجام آن به هر دو صورت فردی و گروهی مفید خواهد بود.
- اگر هنگام انجام تمرینات احساس خارش در بدن خود کردید، هیچ محدودیتی برای خارش خود ندارید. اما بهتر است ابتدا سعی کنید در ذهنتان به صورت ذهنی ناحیه مورد نظر را بخارانید.
- هیچ اجباری برای باز یا بسته بودن چشمها وجود ندارد. سعی کنید هر دو را تجربه کنید.
- سعی کنید مکانی آرام و به دور از موارد استرسزا برای خود انتخاب کنید. اگر هم چیزی برای یک لحظه باعث از بین رفتن تمرکز شما شد، تمرین را قطع نکنید. و به کار خود ادامه دهید.
سخن آخر
تمرینات مدیتیشن دشوار تر از آنچه که در این مقاله برای شما توضیح دادیم نیست. شما میتوانید به راحتی آن را تجربه کنید. و از مزایای بینظیر آن در بهبود تمرکز و عملکرد ذهن بهرهمند شوید. امیدواریم با مطالعه این مقاله و انجام تمرینات مدیتیشن، لذت بیشتری را در زندگی تجربه کنید.