غذا خوردن با ذهن آگاهی (Mindful Eating)، مفاهیم و تکنیکها
در طول شبانه روز، غذا یکی از مقولههایی است که مرتب به آن فکر میکنیم. غذا خوردن، سهم بزرگی در تصمیمات روزانه زندگی ما دارد. تصمیم راجع به اینکه چه بخوریم، چه زمانی بخوریم و البته اینکه چه مقدار زمان برای غذا خوردن صرف کنیم.
با حضور و آگاهانه غذا خوردن، سرعت مصرف مواد غذایی را کاهش و کیفیت عمل گوارش وعده غذایی را ارتقا میدهد. همچنین در راستای تصمیمگیریهای سالمتر و آگاهانهتر نسبت به انتخاب غذا به شما جهت فکری مثبت میدهد.
«ذهن آگاهی» چگونه عمل میکند؟
ذهن آگاهی کنشی آگاهانه، بدون قضاوت و عامدانه نسبت به وضعیت بدن، ذهن و افکار شماست. تمرین حضور و لمس لحظه حال، به مرور قابلیت آگاهی را در ما افزایش میدهد و موجب میشود پاسخ ما به عوامل استرسزا، احساسات و عواطفمان، پاسخی معتدل، منطقی و به دور از نوسانات احساسی باشد.
لازم به ذکر است که ذهن آگاهی یک مهارت شناختی است که مانند هر مهارت دیگری (مثل ساز زدن یا شروع یک ورزش جدید) با تمرین و استمرار در تمرین، ارتقا پیدا میکند و تبدیل به ابزاری موثر در پاسخ به موقعیتهای استرسزا میشود.
یکی از مواردی که تحت تاثیر موقعیتهای استرسزا تحتالشعاع قرار میگیرد، میل به خوردن بیش از حد غذاست (البته واکنش همه افراد در مواجهه با استرس، یکسان نیست).
گاهی اتفاق میافتد که غذا خوردن، تنها پاسخی به محرکهای محیطی است و نه پاسخ بیولوژیکی بدن نسبت به گرسنگی. این برخورد احساسی با غذا میتواند عاملی برای افزایش وزن باشد. ( emotional eating disorder)
با انجام چند تکنیک ساده، میتوانیم حضور بیشتری در حین غذا خوردن داشته باشیم.
- غذا را در حالت نشسته مصرف کنید. سرعت خوردن غذاتان در حالت نشسته کمتر از حالت ایستاده یا حین حرکت، خواهد بود. از خوردن غذا حین رانندگی، تماشای تلویزیون و چک کردن موبایل جدا بپرهیزید.
- به غذایتان و محتویاتش، قبل از اینکه شروع به خوردن کنید، با دقت نگاه و آن را تحلیل کنید. رنگ و بافت اجزای تشکیل دهنده غذایتان را بررسی کنید و از لحاظ کیفی و کمی ببینید آیا وعده غذاییتان ارزش ورود به بدن شما را دارد یا نه؟
- لقمه هاتان را مفصل بجوید. غذایتان را آنقدر بجوید که به مایع تبدیل شود تا بتوانید به راحتی آن را فرو ببرید. ۲۰ ثانیه حداقل زمانیست که میتوانید برای هر لقمه صرف کنید. هرچه بیشتر غذا خوردنتان طول بکشد، حس رضایت و سیری واقعی را بهتر تجربه خواهید کرد.
- قدردان و شکرگزار غذایتان باشید. هر وعده غذایی فرصتی گرانقدر است که شاید خیلی از افراد روی این کره خاکی از آن محروم باشند.