اگر مضرات نوشابه را بخوانید همین حالا با آن خداحافظی میکنید
حتماً تا به حال از فواید و مضرات نوشابه (The benefits and harms of soda) زیاد شنیدهاید. هر چند که باید از همین ابتدا بگوییم که این نوشیدنیهای صنعتی هیچ سود و فایدهای به حال شما ندارند. اگر هم فایدهای داشته باشند، بسیار اندک است. برای مثال یکی از خواص نوشابهها، داشتن آب زیاد است که مقدار زیادی از آب بدن را تأمین میکند. اما مضرات آنها بیش از فوایدشان است. اگر به خوردن این نوشیدنی عادت کردهاید، این مطلب را تا انتها بخوانید. احتمالاً با خواندن این مطلب از عادت خود دست میکشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
- نوشابه به کلیههای شما آسیب میرساند
- خطر ابتلا به دیابت
- قوطی نوشابه با BPA روکش شده
- افزایش دفعات ادرار
- رنگهای نوشابه سرطانزاست
- نوشابه کالری بالایی دارد
- نوشابه خطر چاقی در کودکان را افزایش میدهد
- افزایش بیماری های قلبی در مردان
- خراب شدن دندانها
- کاهش مواد معدنی بدن
- تغییر در متابولیسم بدن
- جوششیرین باعث افزایش التهاب بدن میشود
نوشابه به کلیههای شما آسیب میرساند
یکی از مضرات مصرف نوشابه، آسیبی است که به کلیهها وارد میکند. در یک مطالعه که توسط تیم تحقیقاتی در دانشکدهی پزشکی هاروارد انجام شد، ۳۳۱۸ زن که به مصرف نوشابه عادت داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان میداد عملکرد کلیههای این بانوان در اثر مصرف نوشابه تا حد زیادی ضعیف شده است.
این نوشابهها که با عناوین مختلفی عرضه میشوند، حاوی مقدار زیادی قند هستند. این قند باعث افزایش استرس در لوزالمعده میشود
خطر ابتلا به دیابت
بیماری دیابت که امروزه بسیار شایع شده، تا حد زیادی نتیجهی مصرف نوشابههای گازدار است. این نوشابهها که با عناوین مختلفی عرضه میشوند، حاوی مقدار زیادی قند هستند. این قند باعث افزایش استرس در لوزالمعده میشود. پس بدن قدرت خود را برای استفاده از انسولین از دست میدهد. نوشیدن یک یا دو لیوان نوشابه در طی روز، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۲۵ درصد افزایش میدهد.
قوطی نوشابه با BPA روکش شده
قوطیهای نوشابه با بیس فنل A پوشانده شده است. این ماده باعث ایجاد اختلال در غدد درون ریز (BPA) میشود. در نتیجه باعث بروز مشکلاتی از جمله بیماریهای قلبی، چاقی و همچنین مشکل در سیستم تولید مثل میشود.
افزایش دفعات ادرار
یکی دیگر از مضرات نوشابه افزایش تعداد دفعات ادرار به دلیل کافئین است. دیورتیکهای موجود در نوشابه نیز ادرار را افزایش میدهد. پس سلولهای بدن دچار کمبود آب میشوند. همچنین بدن در جذب مواد مغذی و دفع مواد زائد دچار مشکل میشود.
رنگهای نوشابه سرطانزاست
برای تولید نوشابهها از رنگهای مصنوعی استفاده میشود. این رنگها در واکنش قند با آمونیاک و سولفیت تحت فشار و دمای بسیار بالا تولید میشود. این واکنش شیمیایی منجر به تشکیل متیل ایمیدازول (۲-MI) و متیل ایمیدازول (۴-MI) میشود. مطالعات زیادی نشان میدهد که دو مادهی تولید شده باعث سرطان ریه، کبد و تیروئید یا لوسمی میشود.
یکی دیگر از مضرات نوشابه انرژی زا افزایش وزن بدن است. یک بطری کوچک نوشابه حاوی ۱۷ قاشق شکر و ۲۴۰ واحد کالری است. این کالری فاقد هرگونه ارزش غذایی است.
نوشابه کالری بالایی دارد
یکی دیگر از مضرات نوشابه انرژی زا همانند فست فود، افزایش وزن بدن است. یک بطری کوچک نوشابه حاوی ۱۷ قاشق شکر و ۲۴۰ واحد کالری است. این کالری فاقد هرگونه ارزش غذایی است. پس با مصرف تنها یک لیوان نوشابه باید بیش از یک ساعت پیاده روی کنید تا ۲۴۰ کالری را بسوزانید.
نوشابه خطر چاقی در کودکان را افزایش میدهد
هر نوع نوشیدنی قندی که در روز مصرف میشود، احتمال چاق شدن کودک را حدود ۶۰٪ افزایش میدهد. نوشیدنیهای قندی به سایر مشکلات سلامتی کودکان نیز مرتبط است که در بزرگسالی خود را نشان میدهد.
افزایش بیماری های قلبی در مردان
یکی دیگر از خطرات نوشیدن نوشابهها، افزایش خطر بیماری قلبی در مردان تا حدود ۲۰ درصد است.
خراب شدن دندانها
اسید موجود در نوشابه مینای دندان را از بین میبرد. آزمایشهایی که بر روی اسیدیته نوشابه صورت گرفته است، نشان میدهد میزان اسید این نوشیدنی آنقدر زیاد است که به مرور زمانی مینای دندان را از بین میبرد. سطح pH در نوشابه میتواند به حداقل ۲.۵ برسد. بنابراین به عنوان یک نوشیدنی اسیدی با PH 1 محسوب میشود. این در حالیست که آب دارای PH 0.7 است.
از دیگر مضرات نوشابه انرژی زا کاهش مواد معدنی از جمله فسفر و کلسیم است. به همین دلیل خطر ابتلا به پوکی استخوان را به دنبال دارد.
کاهش مواد معدنی بدن
از دیگر مضرات نوشابه انرژی زا کاهش مواد معدنی از جمله فسفر و کلسیم است. به همین دلیل خطر ابتلا به پوکی استخوان را به دنبال دارد. محققان دانشگاه تافتز پس از مطالعه چندین هزار زن و مرد، دریافتند زنانی که روزانه ۳ یا بیشتر از این مقدار نوشابه مصرف میکنند، میزان تراکم مواد معدنی استخوان آنها ۴ درصد کمتر از سایر افراد است. این نوشیدنی حتی ویتامین D بدن را نیز کاهش میدهد.
تغییر در متابولیسم بدن
یکی دیگر از مضرات مصرف نوشابه تغییر در متابولیسم بدن است. در نتیجه کاهش وزن با شدت کمتری اتفاق میافتد. در عین حال مصرف این نوشیدنی خطر ابتلا به سندرم متابولیک را نیز افزایش مییابد. این مشکل، بیماری قلبی را به دنبال دارد. محققان با مطالعاتی که بر روی خواص و مضرات نوشابه انجام دادهاند، به این نتیجه رسیدهاند که مصرف روزانه یک لیوان نوشابه، خطر ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش میدهد.
جوششیرین باعث افزایش التهاب بدن میشود
در نوشابهها از جوش شیرین با نام بنزوات سدیم یا بنزوات پتاسیم استفاده میشود. این نوع مواد به شدت به سیستم ایمنی بدن آسیب وارد میکند. براساس تحقیقاتی که در دانشگاه شفیلد در انگلستان صورت گرفته، مشخص شده است که جوش شیرین موجود در نوشابه باعث بروز بیماری کهیر، آسم و فراهم شدن شرایط آلرژیکی بدن میشود.