عصب سیاتیک چیست و علل درد و علائم آن کدامند؟
درد سیاتیک چگونه است؟ علائم بیماری آسیب عصب سیاتیک کدامند؟ علل بروز بیماری سیاتیک چیست؟ در این مقاله به معرفی و بررسی بیماری درد عصب سیاتیک خواهیم پرداخت و علل بروز این بیماری، علائم آن و روشهای درمانی موثر برای کنترل و برطرف کردن این مشکل را برای شما شرح خواهیم داد. چنانچه قصد دارید با این بیماری بیشتر آشنا شوید، فرصت مطالعه این مقاله را از دست ندهید و در ادامه همراه مجله کرفس باشید.
سیاتیک چیست؟
سیاتیک نام عصبی است که در ناحیه باسن تا زیر زانوها کشیده شده است و از زانوها به سایر عصبهای موجود در ساق پا منشعب میشود. این عصبها همچنان ادامه پیدا میکنند تا به پا و از آنجا به انگشتان پا ختم میشوند.
عصب سیاتیک را میتوان طولانی ترین و ضخیم ترین عصب بدن قلمداد کرد. به طوری که ضخامت این عصب حدوداً به اندازه ضخامت یک انگشت میباشد.
درد عصب سیاتیک در اثر آسیب، تحریک، التهاب، فشار و یا اعمال فشردگی عصبی در ناحیه کمر ایجاد میشود. به عنوان مثال یکی از شایع ترین علل بروز مشکل سیاتیک، فتق یا لغزش دیسک است که در اثر آن بر ریشه عصب سیاتیک فشار وارد میشود.
در حقیقت آسیب رسیدن به خود عصب ساتیک بسیار نادر است و بیماری که ما تحت عنوان درد عصب سیاتیک میشناسیم، در واقع تحریک، التهاب، اعمال فشار و یا فشردگی عصبی در ناحیه کمر است که منجر به احساس دردی میشود که گویا از ناحیه کمر آغاز و از ساق پا ساطع میشود.
درد سیاتیک چگونه است؟ علائم بیماری آسیب عصب سیاتیک کدامند؟
درد عصب سیاتیک در افراد مختلف با توجه علت بروز بیماری و شدت آن، متفاوت خواهد بود. برخی از افراد احساس تیز بودن، برخورد تیر و تکانهای شدید را در هنگام درد توصیف میکنند. برخی دیگر ممکن است درد عصب را همچون درد بریدن چاقو، برق گرفتگی و احساس سوزش قلمداد کنند.
همچنین درد سیاتیک ممکن است ثابت و پایدار باشد و یا اینکه به صورت ناگهانی پدیدار شود و سریع از بین برود. اما همه بیماران معمولا اذعان دارند که در ناحیه ساق پا احساس درد شدیدتری را نسبت به ناحیه کمر تجربه میکنند.
در برخی از افراد درد میتواند به شکل بی حسی، ضعف عضلانی یا سوزن سوزن شدن در ساق پا باشد.
همچنین در صورت نشستن یا ایستادنهای طولانی مدت، زمانهایی که قسمت بالاتنه چرخش دارد، هنگام تلاش برای بلند شدن و ایستادن از حالت نشسته و در زمان بروز اعمال غیر ارادی مانند سرفه یا عطسه ناگهانی ممکن است درد بدتر شود.
به طور کلی علائم رایج بروز مشکل در عصب سیاتیک عبارتند از:
- درد با شدت متوسط تا زیاد در ناحیه کمر، باسن و ساق پاها.
- احساس دردی که با حرکت بدتر میشود و در نتیجه ممکن است باعث کاهش و از بین رفتن حرکت شما بشود.
- بی حسی و احساس ضعف در ناحیه کمر، باسن و ساق پاها.
- احساس سوزن سوزن شدن در قسمت ساقها، پاها و یا انگشتان پا.
- عدم توانایی در کنترل رودهها و مثانه.
علل بروز بیماری سیاتیک چیست؟
همانطور که در ابتدای این مقاله به آن اشاره کردیم، سیاتیک میتواند در اثر بیماریهایی که به نوعی فشار، فشردگی و یا آسیب به عصب سیاتیک وارد کنند، ایجاد شود. همچنین ایجاد التهاب در این عصب نیز باعث بروز بیماری درد عصب سیاتیک خواهد شد.
به عنوان مثال بییماری فتق یا لغزش دیسک که سبب فشار بر ریشه عصب سیاتیک میشود، یکی از شایع ترین علل بروز بیماری سیاتیک است. یا بیماری دیگری تحت عنوان دژنراتیو دیسک که شامل فرسایش طبیعی دیسکهای بین ستون فقرات است، میتواند منجر به باریک شدن مجاری عصبی یا همان تنگی نخاع شود. تنگی نخاع نیز باعث فشردن ریشههای عصب سیاتیک در هنگام خروج از ستون فقرات میشود.
لغزش مهرهها و دیسکهای ستون فقرات نسبت به یکدیگر، بیماری آرتروز، آسیب ناشی از وارد شدن ضربه شدید به ستون فقرات و ایجاد شدن تومورهایی در ناحیه کانال نخاعی کمری از دیگر مواردی هستند که میتوانند سبب بروز بیماری سیاتیک شوند.
درمان سیاتیک
به طور کلی هدف از انجام روشهای درمانی سیاتیک، کاهش درد و افزایش تحرک است. این روشها به مرور زمان به بهبود بیماری و بازیابی توانایی اولیه فرد کمک میکنند. استفاده از کمپرس سرد یا گرم، مصرف داروهای مختلف به تجویز پزشک مانند داروهای کاهش درد یا از کاهش دهنده التهاب و انجام حرکات ورزشی مختلف مانند حرکات کششی، روشهایی هستند که برای درمان سیاتیک مورد استفاده قرار میگیرند.
ساخت و استفاده از کمپرس سرد و گرم |آیا کمپرس سرد و گرم برای کاهش درد مفیدند؟
در اینجا بیشتر بخوانید!
فیزیوتراپی و تزریق داروهای ضد التهابی به ستون فقرات نیز ممکن است به تشخیص پزشک و با توجه به شدت بیماری مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین برخی روشهای درمانی جدید نیز اخیرا توسط پزشکان و با صلاحدید آنها مورد استفاده قرار میگیرند که ممکن است تاثیرات مثبت قابل توجهی نیز در روند بهبود بیماری داشته باشند.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی بیماری درد عصب سیاتیک پرداختیم و نکات مهمی در خصوص این بیماری، علائم آن و علل و بیماریهای به وجود آورنده آن را برای شما شرح دادیم. همچنین به بررسی روشهای درمان این مشکل عصبی پرداختیم که همه این روشها به تدریج و به مرور زمان، کمک میکنند که درد فرد بیمار کمتر شود و توانایی حرکت او که به دلیل وجود درد کاهش یافته بود، دوباره به حالت طبیعی برگردد. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منابع: