علت چاق نشدن افراد لاغر چیست؟ | چطوری چاق شویم؟
مطالعات زیادی در زمینه بررسی علت چاق نشدن افراد لاغر صورت گرفته است. حتی در برخی از تحقیقات، افرادی که همیشه لاغرند، مورد بررسی قرار گرفتند. در این بررسی برای مدتی به افراد لاغر غذاهای پرکالری داده شده. اما همچنان لاغر ماندند. این افراد برای سالیان متمادی وزنی ثابت دارند و هیچ تغییری نمیکنند.
اما دلیل اینکه برخی از افراد هرگز چاق نمیشوند، چیست؟ در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم.
علت چاق نشدن افراد لاغر چیست؟
براساس نظر متخصصان تغذیه، یکی از دلایل چاقی، تغییرات هورمونی در بدن است. در یک تحقیق بر روی تعدادی از افراد لاغر انجام شد. در نتیجه این تحقیقات، افراد لاغر برای مدت زمان متمادی حتی با وجودی که میزان تغذیه آنها دو برابر شد، همچنان لاغر مانند.
نتیجه این تحقیقات ثبات کرد که چاقی و لاغری گاهی ربطی به تغذیه افراد ندارد. اگر کسی مدعی شود هر چقدر میخورد باز هم چاق نمیشود، نباید زیاد تعجب کنید. همچنین اگر کسی بگوید رژیم غذایی گرفته، اما همچنان چاق است، جای تعجبی نیست.
اما علت ثابت ماندن وزن در افراد لاغر چیست؟
دلایل زیادی وجود دارد که علت چاق نشدن افراد لاغر را بررسی میکند. این دلایل را میتوان به صورت زیر بررسی کرد:
اساس ژنتیکی افراد لاغر
برخی از افراد سابقه خانوادگی لاغری دارند. تمامی اعضا خانواده آنها دارای جسمی لاغر و استخوانی است. این افراد هر چقدر هم غذا بخورند، باز هم چاق نمیشوند. شاید یکی از دلایل آن کاهش اشتها در مدت زمان طولانی سپس افزایش اشتها برای مدت کوتاه باشد. آنها برای مدت کوتاهی شروع به خوردن انواع غذا میکنند. اما بلافاصله بعد از چند روز اشتهایشان از بین میرود. پس هر چه چربی در روزهای قبل ذخیره کردهاند، از بین میرود.
سن، وزن و رژیم غذایی مادر در دوران حاملگی
برخی از افراد به دلیل اینکه مادرشان در دوران بارداری وزن پایینی داشته و یا رژیم غذایی سخت گرفته است، لاغر و نحیف باقی میمانند.
عادتهای غذایی نادرست در دوران کودکی
یک علت چاق نشدن در طب سنتی، عادات غذایی در دوران کودکی و نوجوانی است. اگر در این دو دوره به خوردن غذاهای مقوی و انرژی زا عادت نداشتهاید، در دوره جوانی و میانسالی چاق نمیشوید. عموماً عادات غذایی در کودکی تا انتهای عمر با انسان بقی میماند. برای مثال اگر به خوردن غذاهای پرکالری و چرب علاقهای نداشته باشید، این عادت تا سالها با شما میماند. بنابراین هیچ میل و رغبتی برای خوردن غذاها ندارید و در نتیجه چاق نمیشوید.
کوچک بودن معده
معده حالت کشسانی دارد. شما هر چقدر غذا و نوشیدنی بیشتر بخورید، معده بزرگ و بزرگتر میشود. به طوری که بعد از مدتی اصلاً قادر به کنترل آن نیستید. یک علت چاق نشدن افراد لاغر اینست که هیچگاه بیشتر از اشتهایشان (حتی یک لقمه) غذا نمیخوردند.
افراد چاق حتی زمانی که سیر میشوند، دست از خوردن نمیکشند. به همین دلیل بعد از مدتی معده بزرگتر شده و اشتهایشان نیز افزایش مییابد. در نتیجه هر روز نیز چاقتر از قبل میشوند.
بالا بودن متابولیسم بدن
در افراد لاغر اغلب متابولیسم بدن بالاست. حتی وقتی غذای زیادی میل میکنند، به دلیل بالا بودن سوخت و ساز بدن، کالری آن خیلی زود از بین میرود. دلیل این موضوع میتواند بالا بودن میزان فعالیت بدنی، عوامل ارثی و یا فعال بودن غده تیروئید باشد.
راههای افزایش وزن افراد لاغر
لاغر همیشه هم خوب نیست. اگر چه اکنون بیشتر افراد به دنبال راههای لاغری هستند، اما برخی از لاغر بودن خود رنج میبرند. حتی برای برخی علت چاق نشدن صورت جای سوال دارد. هر چند این مورد بیشتر به عوامل ژنتیکی بستگی دارد. اما در بسیاری از موارد هم میتوان با افزایش وزن، صورت تپلتری داشت.
به همان اندازه که چاقی برای سلامت و زیبایی بدن مضر است، لاغری هم آسیبزننده است. پس نباید تناسب اندام را با لاغری بیش از حد اشتباه بگیرید. برای اینکه افراد لاغر هم بتوانند چاق شوند، راه های زیادی وجود دارد. این راهها عبارت است از:
افزایش غذا تا ۲ برابر
افراد لاغر همیشه گلایه دارند که هر چقدر میخورند، باز هم چاق نمیشوند. دلیل آن بالا بودن متابولیسم بدن است. زیرا کالری بدن در اثر سوخت و ساز از بین میرود. پس چیزی برای ذخیره در بدن باقی نمیماند. اما اگر مقدار غذای خود را تا ۲ برابر افزایش دهید، وزن شما تا حدودی افزایش مییابد. در عین حال باید میزان تحرکات و فعالیت بدنی خود را نیز کاهش دهید.
وعدههای غذایی خود را افزایش دهید
یک علت چاق نشدن افراد لاغر تنبلی و بیحوصلگی برای خوردن غذاست. بسیاری از آنها حاضرند گرسنگی بکشند اما غذا درست نکنند یا از جایشان بلند نشوند تا چیزی میل کنند. اما اگر میخواهید به وزن ایده آل خود برسید، باید برنامهریزی کنید. در طی روز به جای ۳ وعده، ۶ وعده غذا بخورید.
افراد لاغر نمیتوانند در یک وعده غذای زیادی را بخورند. چون معدهشان ظرفیت این همه غذا را ندارد. اما وقتی چند وعده غذا بخورید هم به سیستم گوارش آسیب وارد نمیشود و هم به مرور زمان اشتهایتان باز میشود.