علائم پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس نوعی بیماری خود ایمنی است. ایجاد حالت پوسته پوسته شدن روی سر و رشد سریع سلولهای پوستی از نشانههای رایج این بیماری است. التهاب، خارش و قرمز شدن پوست را به همراه خواهد داشت. و ممکن است در هر قسمتی از بدن ایجاد شود. نکته مهم درباره این بیماری پوستی، تشخیص زودهنگام و مراجعه به پزشک است. زیرا این بیماری با سرعت بالایی افزایش پیدا میکند. در این مقاله همراه ما باشید. تا با این بیماری پوستی بیشتر آشنا شویم.
در واقع تولید سریع سلولهای پوستی و بالا آمدن تا سطح پوست دلیل ایجاد پسوریازیس میباشد. و بدن به صورت خود ایمنی این اتفاق را رقم میزند. حالت پوسته پوسته شدن که به شکل فلس دیده میشود، در نواحی زیر بیشتر ایجاد میشوند.
سر / آرنج / زانو / گردن / پسوریازیس گوش/ صورت / ناخن / اطراف دهان / و حتی در ناحیه تناسلی
بیماریهایی مثل دیابت نوع ۲، التهاب روده، اضطراب، افسردگی و بیماریهای قلبی، احتمال ابتلا به پسوریازیس را افزایش میدهند.
انواع مختلف پسوریازیس
۵ نوع مختلف پسوریازیس وجود دارد. که در افراد مختلف با توجه به شدت و یا خفیف بودن بیماری رخ میدهد. علائم هر یک را با هم بررسی میکنیم.
پسوریازیس پلاکی : شایع ترین نوع این بیماری پوستی است. با ایجاد لکه های قرمز و ملتهب در قسمتهایی از پوست دیده میشود. هر کدام از تکه ها با مرز سفید رنگی به حالت پلاکی از هم جدا میشوند. و گاهی اوقات این پوشش سفید رنگ روی لکههای قرمز تشکیل میگردد.
پسوریازیس خالدار : این نوع پسوریازیس در کودکان بروز میکند. و به شکل لکههای صورتی در بازو و پاها نمایان میشود. این لکه ها کوچک و نازک هستند.
پسوریازیس استخوانی: این نوع از علائم بیشتر در بزرگسالان دیده میشود. این نوع با ایجاد تاولهای سفید همراه است.
پسوریازیس معکوس: با حالت قرمز روشن و براق در نواحی زیر بغل یا کشاله ران نمایان میشود.
پسوریازیس اریترودرم: نوع شدید و کمتر دیده شده ای از پسوریازیس است. در وسعت بزرگی با لکههای بسیار بزرگ، و در برخی موارد با تب همراه خواهد بود. این نو ع خطرناک بوده و فورا باید به پزشک مراجعه شود.
دیگر علائم پسوریازیس
علائم دیگری در بخشهای مختلف اعضای بدن ممکن است در حین این بیماری اتفاق بیفتد. علائمی مثل:
- احساس خارش و سوزش در اطراف لکهها
- تورم و درد مفاصل
- خشکی شدید پوست
- احساس درد در اطراف لکهها
در برخی موارد پسوریازیس پس از چند هفته درمان شده و بهبودی حاصل میشود. اما ممکن است بعد از مدتی دوباره آشکار شود. و یا دیگر هرگز ظاهر نشود.
آیا پسوریازیس سرایت میکند؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم خیر. این طور نیست. امکان سرایت ضایعه پوستی با لمس پوست فردی دیگر امکان پذیر نیست.
چرا پسوریازیس در بدن رخ میدهد؟
با این که هنوز تحقیقات درباره این بیماری پوستی کامل نیست. اما به نظر میرسد دو عامل ژنتیک و سیستم ایمنی در این بیماری دخالت دارند.
در حالت سیستم ایمنی، به این صورت است که گلبولهای سفید به اشتباه به سلولهای پوستی حمله میکنند.
در حالت ژنتیکی، ممکن است در بین اعضای خانواده منتقل شود. با این حال این نوع کمتر اتفاق میافتد. و حدودا ۲ تا ۳ درصد از بیماران را تشکیل میدهد.
تشخیص پسوریازیس
ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید. دو راه برای تشخیص این بیماری پوستی وجود دارد. راه اول این که پزشک با یک معاینه ساده میتواند این بیماری را تشخیص دهد. و تمایز پسوریازیس از سایر بیماریهای پوستی کار سختی نیست. پسوریازیس خفیف یا شدید برای شما تشخیص داده خواهد شد.
اما در روش دوم از شما نمونه پوستی گرفته میشود. و به آزمایشگاه فرستاده میشود. تا تشخیص انجام شود. که به آن بایوپسی میگویند.
پس از تشخیص بیماری، داروهای موضعی و در موارد شدیدتر داروهای خوراکی و یا تزریقی برای شما تجویز میشود. و دوره درمانی را باید کاملا طی کنید.
چه عواملی پسوریازیس را تشدید میکند؟
- استرس زیاد
- مصرف الکل
- آفتاب سوختگی
- جراحت
- برخی از داروها
- عفونت
رژیم غذایی افراد مبتلا به پسوریازیس
در ادامه راهکارهایی برای کاهش علایم پسوریازیس و نه درمان آن، به شما پیشنهاد میکنیم.
- کاهش وزن : اگر دچار اضافه وزن هستید، با کم کردن وزن خود علاوه بر تسریع بهبود پسوریازیس، سلامتی شما عملکرد بهتری خواهد داشت.
- کاهش مصرف چربی: با کاهش چربی و روغنهای اشباع مضر میتوانید در روند بهبود بیماری موثر باشید. بهتر است منابع غنی امگا۳، مانند ماهی، گردو، تخم کتان و سویا را بیشتر مصرف کنید.
درباره امگا ۳ و منابع آن بیشتر بدانید.
- کاهش غذاهای محرک : غذاهای فرآوری شده، شکر و مصرف الکل برای بیماری شما بسیار مضر هستند.
- کنترل استرس: استرس به عنوان یک محرک و تشدید کننده جدی در بیماری پسوریازیس شناخته میشود. با انجام یوگا، مدیتیشن و سایر ورزشهای ذهنی سعی کنید استرس و اضطراب کمتری داشته باشید.
این را به خاطر داشته باشید که اگزمای پوست با این بیماری متفاوت است.
اگر نمایان شدن لکهها شما را دچار افسردگی یا مشغولیت ذهنی کرده، بهتر است با مراجعه به متخصص روان و یا مشورت با اعضای خانواده سعی کنید از نظر عاطفی این مسئله را حل کنید. در غیر این صورت استرس و افسردگی بیشتر، روند بیماری را نیز تشدید میکند.