فصد خون چیست؟ بررسی فواید و عوارض فصد خون
فصد خون روشی برای خارج کردن خون از بدن است. طبق گفته مراکزی که این روش را انجام میدهند، خروج خون اضافه بدن میتواند به دفع سموم و مواد زائد بدن کمک زیادی کند. نام فصد خون را کمتر کسی شنیده است. اغلب مردم با اهداء خون، طب سوزنی و روش حجامت آشنایی دارند. اما شاید برایتان عوارض و فواید انجام فصد خون جالب باشد. اگر میخواهید بدانید این روش چه مزیتهایی را به همراه دارد، تا انتهای این مطلب با کرفس همراه شوید.
فصد خون چیست؟
فصد روشی است که با استفاده از یک ابزار فلزی کوچک به نام «نیشتر» یکی از رگهای بدن زده می شود تا مقداری از خون بدن خارج شود. البته این روش توسط افراد ماهر انجام میشود. ضمن اینکه باید رگ به درستی انتخاب شود. روش فصد خون از دیرباز در ایران انجام شده است. پزشکان طب سنتی در گذشته بر این باور بودند که انجام فصد خون باعث تعادل مزاج و تناسب بدن میشود.
تفاوت فصد خون با اهدا خون
فصد خون با اهدای خون تفاوت اساسی دارد. در روش اهدا خون، مقداری از خون بدن دریافت و برای سایر بیماران و افراد نیازمند استفاده میشود. اما در روش فصد خون مقداری از خون اضافه از بدن خارج می شود. اما طبق گفته پزشکانی که این روش را انجام میدهند خون اضافه بدن برای سایرین قابل استفاده نیست. زیرا این گروه از پزشکان معتقدند اضافه بودن مواد زائد و سموم بدن بیماران به سایر افراد هم منتقل میشود.
البته ناگفته نماند که برخی از پزشکان با این روش مخالفت شدیدی دارند و معتقدند که این روش به بدن آسیب وارد میکند. زیرا با خروج خون از بدن مقدار زیادی هم املاح معدنی از بدن خارج میشود. در پزشکی نوین اهداء خون بهتر از فصد خون است. با این حال این روش هم مزیتهای زیادی را به همراه دارد.
فصد خون چطوری انجام میشه؟
فصد خون یا رگ زدن به این صورت انجام میشود که در آن یکی از رگهای وریدی تیغ زده میشود. سپس از آن یک لوله پلاستیکی یا کتتر رد میکنند و در انتهای کتتر هم یک کیسه قرار دارد. خون اضافه بدن از طریق رگ وارد این کیسه میشود. این کار به تخصص زیادی نیاز دارد تا رگ به درستی انتخاب شود.
مزیت انجام فصد خون چیست؟
حالا شاید بپرسید با این همه سختی فصد خون چه مزیتی دارد و چرا برخی آن را انتخاب میکنند؟ پزشکانی که در این زمینه فعالیت دارند معتقدند خارج کردن خون اضافه بدن، با مزیتهای زیادی همراه است. مزیت فصد خون عبارت است از:
کاهش غلظت خون
یکی از مزیتها فصد خون برای غلظت خون است. گفته میشود با خروج خون اضافه از بدن و مواد زائد و سمی، خون رقیق میشود. برخی از محققان بر این نظرند که انجام فصد خون باعث سمزدایی از بدن و کاهش غلظت خون، میزان کلسترول و قند اضافه بدن را نیز کاهش میدهد.
تصفیه خون، پاکسازی کبد و غدد لنفاوی باز مزیتهای این روش درمانی است.
افزایش تولید سلولهای قرمز خون
برخی دیگر از متخصصان هم معتقدند با انجام فصد خون میزان گلبولهای قرمز بدن افزایش مییابد. طبق گفته محققان زمانی که میزان مشخصی از خون بدن کم میشود، بدن در حالت تحریک قرار میگیرد. بنابراین برای تولید سلولهای قرمز تلاش بیشتری میکند. طبق گفته این گروه از محققان، فصد خون میتواند برای افرادی که تحت شیمی درمانی هستند و میزان گلبولهای خونشان کم شده است، مفید واقع شود.
فصد خون برای لاغری
شاید برایتان عجیب باشد که برخی از پزشکانی که در روش فصدخون فعالیت دارند، مدعی هستند که این روش حتی به کاهش وزن هم کمک میکند. آنها با استناد به این موضوع که با خارج کردن مقدار زیادی از خون بدن همراه با مواد اضافه مثل کلسترول، قند و … میتوان از افزایش وزن پیشگیری کرد. از سوی دیگر با از دست رفتن بخشی از خون، بدن برای ساختن مجدد خون آماده میشود. در همین زمان کالری زیادی از بدن سوزاندن میشود که لاغری را به دنبال دارد.
تقویت سیستم ایمنی بدن
یکی دیگر از فواید فصد خون کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن است. شاید بپرسید چطور این امر ممکن است؟ وقتی مقداری از خون همراه با آهن از بدن کم میشود، سیستم ایمنی بدن تقویت میشود. یکی از دلایل ضعف سیستم ایمنی بدن و ابتلا به بیماریهای عفونی، افزایش آهن در بدن است. وقتی آهن خون کمتر شود، مسلما سیستم ایمنی بدن در برابر باکتریهای عفونی بهتر عمل میکند.
عوارض فصد خون چیست؟
حالا که نحوه انجام فصد و فواید آن را خواندید، باید در مورد عوارض این روش هم اطلاعاتی را داشته باشید. به هر حال خروج مقداری خون از بدن نمیتواند بدون عارضه باشد. آسیب به بافت و سلولهای عصبی یکی از عوارض فصد خون است. البته اگر این کار توسط افراد کم تجربه انجام شود، باعث آسیب زدن به سلولهای عصبی میشود.
از سوی دیگر بعد از انجام فصد خون باید از زخم ایجاد شده مراقبت کنید تا باعث ترومبوز خون، هاتوم و عفونت نشود.
لازم به ذکر است که انجام فصد خون برای افراد زیر ۱۴ سال مناسب نیست. برای انجام این روش باید بدن ورزیده با عضلات مستحکم داشته باشید. سالمندان و افراد ضعیف و لاغر باید از انجام فصد خون خودداری کنند.