خواص و عوارض قارچ گانودرما

یکی از قارچ‌هایی که به دلیل دارا بودن خواص متعدد درمانی در جهان و به خصوص در شرق آسیا شناخته شده است قارچ گانودرما است. قارچ گانودرما دو گونه سیاه و قرمز داشته که ژاپنی‌ها اعتقاد به خواص درمانی بالاتر گونه قرمز رنگ آن، و چینی‌ها به داشتن خواص درمانی بیشتر گونه سیاه رنگ آن معتقدند. به تازگی قارچ گانودرما در قهوه نیز تولید شده است. برای دانستن خواص، نحوه استفاده و عوارض قارچ گانودرما با ما همراه باشید.

خواص و عوارض قارچ گانودرما

خواص قارچ گانودرما در طب سنتی چین و ژاپن

در طب سنتی چین این قارچ برای درمان نفس تنگی، تقویت حافظه، افزایش قدرت بدنی، افزایش طول عمر، درمان بیماری‌های کلیه و کبد، آرتریت، آسم، زخم معده، دیابت و بی‌اشتهایی استفاده می‌شده است و امروزه پس از شروع به کشت صنعتی قارچ گانودرما و گسترش استفاده آن در جهان از آن برای درمان سردرد و ضعف اعصاب، بی‌خوابی، سرگیجه، هپاتیت، کاهش کلسترول و فشارخون، مشکلات قلبی و عروقی، مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های سمی و درمان و جلوگیری از گسترش سرطان استفاده می‌کنند.

خواص و عوارض قارچ گانودرما

آیا خواص نسبت داده شده به قارچ گانودرما واقعیت دارد؟

هنوز هیچ پژوهشگری به‌طور قطعی نتوانسته مفید بودن این قارچ در درمان بیماری‌ها را اثبات یا رد کند. اما به دلیل وجود موادی مانند مواد زیر احتمال درستی آن زیاد است:

۱. تری‌پنوئیدها

در قارچ گانودرما در حدود ۱۴۰ نوع تری‌پنوئید یافت شده است؛ که به گفته Lio ST و Chen CH دارای خواص ضد ویروسی، ضد تورم، سم زدایی، جلوگیری از تجمع پلاکت‌ها، جلوگیری از سوخت و ساز و جذب کلسترول می‌باشند.

۲. استرول‌ها

استرول‌ها به‌طور طبیعی در گیاهان، حیوانات و قارچ‌ها یافت می‌شود. برای مثال کلسترول یکی از انواع استرول‌ها محسوب می‌شود. در قارچ گانودرما استرولی به نام ارگسترول پراکسید وجود دارد که با توجه به شباهت به کلسترول می‌تواند میزان جذب کلسترول موجود در غذا از طریق روده در انسان را کاهش دهد.

۳. پپتوگلیکان‌ها و پروتپین‌ها

سه پروتپین اصلی با خواص درمانی در قارچ گانودرما شناخته شده است. اولین پروتپین با نام ـ۸ LingZhi است که توانایی تقویت سیستم ایمنی در برابر بیماری‌های میکروبی را داراست. دومین ماده پروتپوگلیکانی است که با جلوگیری از ورود و جذب ویروس توسط سلول به بدن در برابر بیماری‌های ویروسی کمک می‌کند؛ این پروتوگلیکان به‌طور مشخص می‌تواند از فعالیت ویروس تبخال در بدن جلوگیری کند. سومین پروتپین که با نام گانودرمین شناخته می‌شود، توانایی تقویت سیستم ایمنی در برابر بیماری‌های قارچی را داراست.

خواص و عوارض قارچ گانودرما

مقدار مجاز مصرف قارچ گانودرما

برخلاف برخی غذاها و مکمل‌ها، میزان مصرف قارچ گانودرما به شکل مصرفی آن بستگی دارد. بیشترین مقدار مصرفی برای زمانی است که فرد بخواهد خود قارچ را مصرف بکند. در این موارد فرد می‌تواند بین ۲۵ تا ۱۰۰ گرم قارچ گانودرما را به صورت تازه در روز مصرف کند. این مقدار برای عصاره‌ خشک‌شده‌‌ آن باید تقریبا یک‌پانزدهم قارچ گانودرمای غیر خشک شده باشد. برای مثال افرادی که ۷۵ گرم قارچ گانودرمای تازه مصرف می‌کنند باید تقریبا ۵ گرم از عصاره‌ قارچ گانودرما را استفاده کنند. مقدار مصرفی عصاره‌ قارچ از بین ۱.۵ تا ۹ گرم در روز متغیر است. علاوه‌ بر این برخی مکمل‌ها ممکن است فقط محتوی بخش خاصی از این قارچ باشند که در این صورت باید مقدار مصرفی پایین‌تر هم بیاید.

اخطار

مصرف روزانه بیشتر از ۱۰ گرم قارچ گانودرمای خشک، به علت تجمع زیاد مواد دارویی و ناشناخته بودن اثرات ترکیبات این قارچ ممکن است آسیب‌زا باشد.

خواص و عوارض قارچ گانودرما

قارچ گانودرما در قهوه

فواید مصرف قهوه گانودرما

تا به امروز هیچ تحقیق جامعی پیرامون اثرات قهوه گانودرما بر سلامت افراد انجام نشده است. هر چند بعضی تحقیقات مقدماتی نشان داده‌اند که قارچ گانودرما می‌تواند اثرات مفیدی بر سلامتی انسان داشته باشد.

همچنین برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف قهوه به تنهایی ممکن است به سلامت انسان کمک کند. قهوه ممکن است باعث بهبود بیماری‌های مزمنی نظیر دیابت و پارکینسون شود. اما در عوض با افزایش فشار خون می تواند باعث ایجاد بیماری های قلبی عروقی گردد.

مضرات قارچ گانودرما به همراه قهوه

مصرف قارچ گانودرما می تواند عوارضی نظیر تهوع، خشکی گلو و خشکی بینی ایجاد کند. شما حتما باید قبل از مصرف قارچ گانودرما با پزشک خود مشورت کنید. مخصوصا اگر فشار خون بالا دارید یا از داروهای ضد انعقادی نظیر وارفارین استفاده می کنید.

همچنین مصرف زیاد قهوه می‌تواند باعث افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، احساس تپش قلب به دلیل آریتمی‌ها، ناراحتی معده، اختلال خواب و اضطراب شود.

چندین مورد گزارش شده است که افراد (مخصوصا کودکان) به دنبال مصرف قارچ گانودرما دچار مسمومیت شده‌اند. بنابراین پیشنهاد می‌شود که مصرف این قارچ باید با احتیاط و تحت نظر پزشک صورت گیرد.

نکته

همیشه به یاد داشته باشید که داروهای گیاهی هیچ وقت به اندازه داروهای تایید شده علمی، زیر ذره بین پزشکان و داروسازان نبوده‌اند. بسیاری از عوارض داروهای گیاهی به خوبی شناخته نشده‌اند. متاسفانه بسیاری از مردم فکر می‌کنند که داروهای گیاهی هیچ ضرری نداشته و می‌توان آن‌ها را به هر میزان که خواست مصرف کرد. تاکنون موارد متعددی از ایجاد بیماری‌های کبدی، کلیوی، گوارشی و … به دنبال مصرف خودسرانه داروهای گیاهی گزارش شده‌اند.

خواص و عوارض قارچ گانودرما

خطرهای احتمالی و عوارض قارچ گانودرما

باوجود شهرت خوب قارچ گانودرما برخی افراد سلامت آن را زیر سؤال می‌برند. برخی تحقیقات نشان می‌دهند کسانی که به‌مدت ۴ ماه از قارچ گانودرما استفاده می‌کنند، دو برابر بیشتر از دیگران در معرض بروز عوارض هستند. با این‌حال این تأثیرات خفیف بوده و به‌صورت افزایش اندک احتمال ناراحتی معده و مشکلات گوارشی بروز می‌کند. همچنین هیچ تأثیر منفی‌ای بر سلامت کبد گزارش نشده است.

همچنین یک تحقیق دیگر نشان داد مصرف ۴ هفته‌ای عصاره‌ٔ قارچ گانودرما هیچ تأثیر مخربی بر سلامت کلیه و کبد ندارد. برخلاف این گزارش‌ها، مشکلات جدی کبدی در ۲ مورد از مطالعات گزارش شده است. هر دوی این افراد در گذشته با مصرف قارچ گانودرمای تازه دچار عوارض نشده بودند. اما با تغییر مصرف آن به شکل عصاره‌ٔ پودرشده، دچار برخی عوارض جانبی‌ شدند.

قابل توجه است که بسیاری از مطالعات بر روی قارچ گانودرما اطلاعاتی راجع به سلامت یا عوارض آن را به همراه ندارند. بنابراین در این زمینه اطلاعات محدودی در دست است.

در برخی موارد نادر نیز قارچ گانودرما با تقویت دستگاه ایمنی موجب بدتر شدن وضعیت مبتلایان به بیماری‌های خودایمنی شد.

در مجموع برخی افراد باید قارچ گانودرما را با احتیاط بیشتری مصرف کنند. این دسته شامل زنان باردار یا شیرده، افراد دارای اختلالات خونی، افرادی که می‌خواهند عمل جراحی داشته باشند و افراد با فشار خون پایین می‌شود.

اخطار

ترکیبات این قارچ با بسیاری از داروهای شیمیایی تخصصی ممکن است تداخل دارویی داشته باشد. در صورت استفاده از این قارچ حتما به پزشک خود اطلاع دهید. این تداخلات دارویی در افرادی که در حال شیمی‌درمانی هستند می‌تواند کشنده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *