روش تهیه سوپ بلغور جو و خواص آن
بلغور جو دو سر، بر خلاف دیگر غلات، فاقد گلوتن می باشد. گلوتن نوعی پروتئین است که در گندم، جو و جو چاودار یافت می شود و در انواع مختلف نان نیز موجود است. در این مقاله شما را با خواص بلغور جو و یکی از راههای تهیه غذا با استفاده از آن آشنا میکنیم. در لغتنامه دهخدا ذکر شده بلغور به معنای خرد کردن دانههای غلات اما نه به حد آرد است. در ادامه با سوپ بلغور جو همراه ما باشید.
روش تهیه و تغییرات بلغور جو
برای طرز تهیه بلغور جو یا پرک، جو را پس نیم پخت شدن در شیر یا آب آسیاب میکنند به صورتی که مانند آرد ریز نشود و یا اینکه آن را تحت فشار تبدیل به ورقههای نازک میکنند. این کار باعث کاهش حجم نشاسته بلغور جو شده و آن را به نوعی جو رژیمی تبدیل میکند که طبخ سریعی را خواهد داشت.
خواص بلغور جو به علت کاهش نشاسته و همچنین به علت کاهش رطوبت نسبت به جو عادی دارای نگهداری ساده و مدت زمان نگهداری بالاتر نسبت به جو فرآوری نشده است.
بیشتر بخوانید:انواع سوپ خانگی با گوشت، مرغ، سبزیجات و حبوبات
ویژگیهای تغذیهای بلغور جو
بلغور جو دو سر، بر خلاف دیگر غلات، فاقد گلوتن می باشد. گلوتن نوعی پروتئین است که در گندم، جو و جو چاودار یافت می شود و در انواع مختلف نان نیز موجود است. اگر به گلوتن حساس باشید، بدن شما قادر به تحمل آن نبوده و دچار آسیب های قابل ملاحظه ای در دستگاه گوارش خواهید شد. به همین جهت بهترین غله شناخته شده برای این بیماران بلغور، سبوس و پرک جو دو سر شناخته میشود.
همچنین محققان اثبات کردهاند مصرف این غله در حفظ تعادل قند و انسولین خون موثر است، زیرا هضم نشاسته را کند و عوارض ناشی از افزایش ناگهانی گلوکز در بیماران مبتلا به بیماری دیابت را کاهش میدهد.
جایگزین نان در رژیمهای کاهش وزن
خوردن بلغور جو دو سر نه تنها فیبرهای مورد نیاز روزانه را به بدنتان میرساند، بلکه در کاهش وزن شما نیز موثر است همانطور که در مقاله تغذیه، کالری منفی توضیح دادیم، غذاهای پر فیبر باعث کاهش جذب مواد قندی توسط بدن خواهند شد و همچنین مصرف کم آن باعث پر شدن معده و احساس سیری می شود، در نتیجه اشتهای شما کاهش یافته و سریعا احساس سیری خواهید کرد.
نکته
جو یکی از غلات سرشار از فولیک اسید یا فولات بوده که قبل از دوران بارداری و در حین آن برای جلوگیری از بیماری مادر و کودک، بدن مادر نیازمند مقادیر بالایی از آن در رژیم روزانه خواهد بود.
همچنین میتوانید در مقاله جو دوسر و موارد مصرف آن در مورد جو بلغور نشده اطلاعات مفیدی را بدست آورید.
خطر
زیاده روی در هر چیزی آسیبزاست و حفظ تعادل در هر کاری بهترین است. مصرف بلغور جو هم از این قاعده مستثنی نیست؛ بلغور جو به طور طبیعی حاوی ترکیبات اگزالات است، که در مقایسه با سایر دانه ها بیشتر از مقدار متوسط نیست اما مصرف زیاد آن میتواند دفع کلسیم از طریق ادرار را افزایش داده و برای بیماران دارای سنگ کلیه و یا سنگ مثانه مشکل ایجاد کند.
اگزالات بیشتر در پوسته خارجی دانهها وجود دارد به خصوص اگر فرآوری نشده باشند (در بلغور جو میزان اگزالات از دانه جو پایینتر است)؛ بنابراین اگر از بیماری جسمی خاصی مانند سنگ کلیه رنج میبرید که با مصرف اگزالات بیشتر میشود، تعادل را در مصرف بلغور جو و همچنین دیگر مواد دارای اگزالات بالا از جمله گروه غلات و یا سبزیهای برگدار رعایت کنید.
طرز تهیه سوپ بلغور جو دوسر
مواد لازم سوپ با بلغور جو : برای ۵-۶ نفر
- آب مرغ هفت لیوان
- بلغورجو دوسر سه چهارم لیوان
- هویج دو عدد متوسط
- پیاز یک عدد متوسط
- آرد دو قاشق غذا خوری سر پر
- آب یک لیوان
- جعفری خشک یک قاشق غذا خوری سرپر
- رب گوجه یک ونیم قاشق غذا خوری
- آبلیمو دو قاشق غذا خوری
- ادویه کاری نصف قاشق چایخوری
- نمک وفلفل سیاه به میزان لازم
مواد لازم برای عصاره مرغ
- اسکلت مرغ: دو عدد
- هویج: نصف یک عدد
- پیاز کوچک:یک عدد
- سیر :دو حبه
- برگ بو:دو عدد
- نمک وزعفران :به میزان لازم
طرز تهیه سوپ بلغور جو
ابتدا اسکلت مرغ و هویج و زعفران و سیر وپیاز ونمک و برگ بو را با حدود دو و نیم لیتر آب میگذاریم تا بپزه و سپس آنرا صاف میکنیم. آب مرغ را هم می تونیم در فریزر نگهداری کنیم و برای درست کردن سوپ از آن استفاده کنیم.
پیاز وهویج را خیلی ریز خرد میکنیم.
مواد فوق را به همراه آب مرغ و جوپرک را روی حرارت میگذاریم تا به جوش بیاد و سپس حرارت را ملایم میکنیم ودر قابلمه را میگذاریم تا حدود نیم ساعت بپزه.
سپس آرد را دریک لیوان آب سرد حل میکنیم و به همراه ادویه وجعفری به سوپ اضافه میکنیم و صبر میکنیم تا دوباره به جوش بیاد و بوی خامی آرد بره.
در آخر آبلیمو ورب گوجه را به سوپ اضافه میکنیم؛ و صبر میکنیم تا سوپ بلغور جو جا بیفتد.