طرز تهیه خیارشور در منزل بدون اینکه کپک بزند
خیارشور یکی از بهترین چاشنیهای غذا در تمامی دنیاست. در ایران برای درست کردن این چاشنی از سبزیهای معطر مثل مرزه، ترخون، گشنیز و جعفری استفاده میشود تا خوشمزهتر شود. از خیارشور نه تنها میتوانید در کنار سایر غذاها استفاده کنید، بلکه حتی میتوانید برای انواع سالاد هم کاربرد دارد. در ادامه با کرفس همراه باشید تا شما را با طرز تهیه خیار شور بدون سرکه و نکات نگهداری آن آشنا کنیم.
طرز تهیه خیارشور در منزل
- خیار قلمی ریز: ۱ کیلوگرم
- سرکه سفید: ۱ لیوان
- فلفل تند: ۳ عدد
- سیر: ۵ عدد
- آب: ۲ لیوان
- شوید، جعفری، ترخون: ۳۰۰ گرم
- زاج سفید: اندازه دو حبه قند
- تخم گشنیز: یک چهارم قاشق چایخوری
- نمک: نصف لیوان
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ترشی مشهدی با آب گوجه فرنگی
طرز تهیه خیارشور
برای درست کردن خیارشور در خانه به صورت زیر عمل کنید:
مرحله اول: شستن خیار
در ابتدا خیارهای قلمی را خوب بشویید و گل خیار (گل زرد رنگ) آن را بگیرید. سبزیهای مخصوص خیار شور را هم بشویید و در داخل آبکش قرار دهید تا آب اضافه آن برود.
مرحله دوم: خشک کردن خیار و آماده کردن آب خیارشور
بعد از اینکه آب خیار رفت، آن را داخل پارچه نخی بریزید تا آب کامل گرفته شود. یک دلیل کپک زدن خیارشور این است که آن را خیس داخل آب مخصوص میاندازید. حالا باید آب مخصوص خیارشور را تهیه کنید. برای این کار به اندازه کافی آب روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید. سپس سرکه و نمک را به آن اضافه کنید تا برای مدت ۱۰ دقیقه دیگر با مواد بجوشد. البته حرارت را کم کنید. بعد از ۱۰ دقیقه باید اجازه دهید آب جوشیده همراه با مواد خنک شود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ترشی زیتون و روش گرفتن تلخی زیتون
مرحله سوم: آماده کردن سیر و سبزی
در این مرحله از طرز تهیه خیارشور در منزل سیر را پوست بگیرید و اگر میخواهید طعم آن سریعتر وارد خیارشور شود، حتما خرد کنید. سبزیهای مخصوص را هم بعد از خشک شدن کنار بگذارید. برای طعم تندی خیارشور شما میتوانید از فلفل سبز و یا پودر فلفل چیلی استفاده کنید. میزان فلفل هم به ذائقه شما بستگی دارد.
مرحله چهارم: ترکیب مواد با هم
برای طرز تهیه خیارشور در شیشه نوشابه باید از خیارهای کوچک استفاده کنید که بتوانید از درب آن وارد کنید. در ابتدا چند عدد خیار را داخل بطری بریزید و سپس روی آن سیر، تخم گشنیز، یک عدد فلفل و چند حبه سیر اضافه کنید. باز هم خیار را داخل بطری نوشابه بیندازید و روی آن سیر و فلفل و سبزی قرار دهید. وقتی بطری پر شد، از همان آب جوشیده روی مواد بریزید. در آخر هم درب بطری را محکم ببندید.
بیشتر بخوانید: ۲ روش طرز تهیه ترشی پیاز بندری و با رب انار
تهیه خیارشور در دبه پلاستیکی
درست کردن خیار شور در دبه کمی آسانتر است. زیرا درب دبه بزرگتر است و میتوانید خیارهای درشتتری را هم انتخاب کنید. برای این روش هم باید خیار، فلفل، سیر و سبزیها را لایه لایه روی هم بریزید. در آخر دبه را با آب جوشیدن و مخصوص خیارشور پر کنید.
مرحله چهارم: چگونه خیار شور درست کنیم که کپک نزند
نگهداری درست هم از کپک زدن خیار شور جلوگیری میکند. اما همانطور که گفتیم آب آن را بجوشانید و اجازه دهید خیارها و سبزی کامل خشک شود. همچنین بعد از اینکه ظرف را پر کردید و کار درست کردن خیارشور در منزل تمام شد، درب ظرف را محکم ببندید. هیچ هوایی نباید وارد ظرف شود.
البته خیارشور را برای مدت یک هفته تا ده روز در فضای آشپزخانه قرار دهید. وقتی رسیده شد، آن را در یخچال یا محیط خنک و تاریک نگهداری کنید. قرار دادن خیارشور در جای روشن باعث تغییر رنگ خیارها میشود که به سفیدی میزند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ترشی انبه کال با پوست
نسبت نمک و آب در خیارشور
نسبت آب و نمک برای طرز تهیه خیارشور در منزل ۱۴ به ۱ است. برای مثال اگر شما از ۱۴ لیوان آب برای درست کردن خیارشور استفاده کردید، باید یک لیوان نمک داخل آن بریزید. میزان نمک و سرکه هم برابر است. اگر همان ابتدا آب خیارشور را مزه کنید خیلی شور به نظر میرسد که شاید شما را نگران کند. اما بعد از یک هفته نمک بین خیارها تقسیم میشود و از میزان شوری آب میکاهد. در واقع نمک بین آب و خیارها تقسیم میشود. بنابراین نگران نسبت گفته شده نمک و آب در خیارشور نباشد.
اگر مصرف خیارشور کمی دارید، ظرف کوچکتری را انتخاب کنید. یعنی به جای یک دبه ۴ لیتری به سراغ ۲ دبه دو لیتری بروید. هر چقدر مدت زمان بیشتری درب ظرف باز بماند، سریعتر خیارشور شما کپک میزند.