۷ کاری که باید پیش از بارداری انجام شوند.
بهتر است قبل از اقدام به بارداری برخی از آزمایشات و اقدامات را انجام داده تا از سلامت و آمادگی خود برای بارداری اطمینان حاصل کنید. این کار میتواند موجب آن شود که اضطراب شما کاهش یافته و بازگشت شما به زندگی عادی سریعتر انجام شود.
۱. مراجعه به مشاور پیش از بارداری
بهتر است پیش از اقدام به بارداری روش زندگی و شیوه تغذیه خود را به پزشک یا ماما خود توضیح دهید. ممکن است نیاز باشد تغییراتی از طریق ماما یا پزشک برای تصحیح برنامه غذایی و شیوه زندگی شما انجام شود تا کودک شما کاملا سالم به دنیا بیاید.
همچنین در صورت وجود بیماریهای همچون دیابت، فشارخون در خانواده و یا ابتلای خودتان به این بیماریها حتما پزشک یا مشاور را مطلع نموده تا اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از آسیب به کودک را شروع کند.
نکته
پیش از اقدام به بارداری همسر شما هم نیاز به مراجعه به پزشک دارد. بهتر است مردان پیش از اقدام به بارداری توسط یک پزشک اورولوژیست از نظر عفونتهای ادراری و جنسی ویزیت شوند.
۲. مراجعه به دندانپزشک
دارویهای بیحس کننده و مواد شیمیایی مورد استفاده در حین پر کردن و عصبکشی دندان میتواند بر سلامت جنین تاثیر منفی داشته باشد. بهتر است پیش از اقدام به بارداری سلامتی دندانهای خود را چک کرده تا از درد دندان در طی دوران بارداری و شیردهی در امان باشید.
۳. تست پاپ اسمیر (سرطان دهانه رحم)
یکی از معاینات دورهای زنان تست پاپ اسمیر است. در زنان جوان این تست باید هر دو سال یکبار انجام شود تا مطمئن شوند برای بارداری مشکلی ندارند.
۴. معاینههای داخلی و معاینه پستان
پزشک یا ماما درصورتی که متوجه شود و یا احتمال وجود مشکلی را بدهد معاینه داخلی را برای شما انجام خواهد داد. در این معاینه دستگاه تناسلی و لگن شما از نظر عفونت احتمالی مورد بررسی قرار میگیرد. در صورتی که مبتلا به عفونت باشید یا بیماری مانند کیست داشته باشید، حتما باید تحت درمان قرار بگیرید.
۵. معاینه کامل بالینی
در اولین ویزیت متخصص زنان، فشار خون شما اندازه گرفته شده و در صورت بالابودن فشار خون، پزشک توصیههای لازم را برایتان انجام میدهد. زنان بارداری که مبتلا به فشار خون بالا هستند، ممکن است به بیماری فشار خون حاملگی مبتلا شوند. بنابراین بهتر است قبل از اقدام به بارداری، برای بررسی به پزشک خود مراجعه کرده و مشکل فشار خون خود را برطرف و یا تحت کنترل درآورید.
نکته
فشار خون طبیعی پایینتر از ۱۴/۹ میلیمتر جیوه است و مقادیر بالاتر از آن به معنی ابتلا به بیماری فشار خون در مادر است.
دمای ۳۸ یا بالاتر در بدن به عنوان تب شناخته شده و نشان دهنده احتمال وجود عفونت یا انواع بیماریها در بدن شما است.
تعداد طبیعی نبض بسته به میزان آمادگی بدنی شما بین ۶۰ الی ۱۰۰ بار در دقیقه است.
تعداد طبیعی تنفس بسته به میزان آمادگی بدنی شما ۱۶ الی ۲۰ بار در دقیقه است.
۶. آزمایشهای لازم پیش از بارداری
گروه خونی و ارهاش
شمارش کامل خون (برای تشخیص احتمال کم خونی، کمبود پلاکت و …)
قند خون ناشتا (تشخیص دیابت)
آنالیز کامل و کشت ادرار
در صورت تمایل، آزمایش HIV
آزمایشVDRL (آزمایش عفونتهای منتقله از راه جنسی)
آنتی بادی ضد سرخجه در صورتی که خانم علیه سرخجه ایمن نشده باشد و سابقه ابتلا به سرخجه را نیز نداشته باشد.
آزمایش هپاتیت در صورتی که مادر طبق دستورالعمل کشوری بر علیه هپاتیت ایمن نشده است، یا شک دارد.
بهتر است آزمایش تیرویید نیز انجام شود. (کم کاری یا پرکاری تیروئید میتواند برای جنین آسیبزا باشد.)
واکسنهای پیش از بارداری
۷. واکسنها
واکسن در بارداری ، واکسن کزاز در حاملگی ، واکسن هپاتیت در حاملگی
واکسن سرخجه :
واکسن سرخجه را در صورت منفی بودن تیتر آنتی بادی ضد سرخجه تزریق کنید. در صورت تزریق واکسن ویروس زنده سرخجه، خانم باید حداقل تا ۳ ماه از یک روش مؤثر پیشگیری از بارداری استفاده کند. ولی اگر خانم قبل از ۳ ماه باردار شود، نیاز به ختم بارداری نیست.
واکسن هپاتیت :
در صورت نداشتن تعداد کافی آنتی بادی در بدن، یا در صورت عدم تزریق واکسن هپاتیت در گذشته، بهتر است واکسیناسیون هپاتیت انجام شود.
واکسن کزاز:
اگر بیش از ۱۰ سال از آخرین واکسن کزاز شما گذشته است، بهتر است دوز یادآور آن را تکرار کنید.
توصیههای پایانی
بهتر است روزانه ۴۰۰ گرم فولیک اسید از سه ماه پیش از بارداری مصرف کنید تا بتوانید از آسیبهای احتمالی وارده به جنین جلوگیری کنید. برای اطلاع بهتر از غذاهای حاوی فولیک اسید و مزایای آن میتوانید به مقاله فولیک اسید قبل از بارداری مراجعه کنید.
همچنین بهتر از انجام کارهای طولانی مدت به صورت ایستاده خودداری کنید. (کارهایی که بیش از سه ساعت نیاز به ایستادن دارند.)
از فعالیتهای جسمانی شدید مانند ورزش حرفهای خودداری کنید.