خواب در دوران بارداری(۲)

خواب در دوران بارداری؛

اختلالات، نشانه‌ها و توصیه‌ها‌(۲)

در قسمت قبلی این مقاله به تغییراتی که بدن فرد باردار در این دوره پشت سر می‌گذارد پرداختیم و سپس به معرفی انواع اختلالات خواب و نشانه‌های آنها پرداختیم. در ادامه به سایر اختلالات خواب افراد باردار و توصیه‌های پزشکی آنها خواهیم پرداخت.
خروپف:
اگر قبل از شروع بارداری تجربه‌ی خروپف شبانه را نداشتید و اکنون به این عارضه دچار شده‌اید، این مساله به دلیل تغییر سطح هورمون‌هایی است که بر عمکرد عضلات شما تاثیر می‌گذرانند. به عنوان یک فرد باردار لازم است بدانید که اگر خروپف شما آرام و کم‌صدا است و هر چند مدت یک بار پدیدار می‌شود، جای نگرانی وجود ندارد. اما اگر به گفته‌ی اطرافیان خروپف شما پر سروصدا و غرش‌مانند است، توصیه می‌شود که با پزشک متخصص خود صحبت کنید زیرا این نوع خروپف نشان‌دهنده‌ی مشکلات تنفسی در خواب است. گاهی اوقات خروپف پرصدای فرد باردار در خواب هشداری جدی برای بیماری‌های مختلفی مانند فشار خون بالا نیز می‌تواند باشد.
وقفه تنفسی(آپنه خواب):
شاید تا آخر عمرتان متوجه این مساله نشوید اما برای همه‌ی افراد در طول شب و زمانی که در خواب به سر می‌برید، بارها پیش می‌آید که دچار توقف تنفس می‌شوید. وقفه تنفسی یا آپنه خواب به عارضه‌ای گفته می‌شود که باعث توقف فرآیند تنفس در خواب می‌شود. آپنه خواب ممکن است بین ۱۰ تا ۳۰ ثانیه طول بکشد.
همانطور که پیش‌تر گفته شد، بسیاری از افراد بدون آنکه اطلاع داشته باشد، دچار این عارضه هستند. این مورد درباره‌ی زنان باردار نیز صدق می‌کند. در صورتی که اضافه وزن، دیابت و یا فشار خون بالا دارید و به طور معمول شب‌ها به خواب عمیق فرو نمی‌روید و حتی پس از خواب کامل نیز احساس خستگی می‌کنید، احتمالا مبتلا به عارضه‌ی وقفه تنفسی هستید و برای تضمین سلامتی خود و فرزندتان بهتر است هرچه سریع‌تر با پزشک متخصص مشورت کنید و از او کمک بخواهید.
سندروم پاهای بی‌قرار:

خواب در دوران بارداری

مهم نیست که تکان‌های پای شما در خواب به یک حرکت کوچک بسنده کند و یا یه لگد باشد! در هر دو صورت به احتمال زیاد در وهله‌ی اول خواب شریک زندگی‌تان و سپس خودتان را بر هم می‌زنید! سندروم پاهای بی‌قرار معمولا به صورت ناخودآگاه در فرد باردار اتفاق می‌افتد و می‌تواند از دلایل مختلفی چون دردهای عضلانی، احساس ناراحتی یا کمبود ویتامین‌ها و … نشات گرفته باشد. بهرحال این بدخوابی ارزش صحبت و مشورت با پزشک را دارد!
اضطراب و احساسات:
به جرات می‌توان گفت که احساس اضطراب و به طور کلی احساسات شدید از هر نوع مثبت یا منفی، به دلیل تغییرات هورمونی زیادی که در یک بازه‌ی زمانی کوتاه در فرد باردار به وجود می‌آید، امری طبیعی در دوره‌ی بارداری به شمار می‌رود. اما گاهی این احساسات از حالت طبیعی خارج شده و جای خود را به حالت‌های وسواس‌گونه‌ای در مورد بارداری و به خصوص زایمان می‌دهد. در مورد این نگرانی‌ها با شریک زندگی خود صحبت کنید. این کار قطعا به آرامش هرچه بیشتر شما کمک خواهد کرد. در صورتی که احساس کردید این ناراحتی‌ها و اضطراب‌ها در حال تبدیل شدن به حال روزمره شما هستند، به سرعت با پزشک خود در این رابطه صحبت کنید زیرا در این شرایط خطر ابتلا به افسردگی بارداری یا پس از زایمان وجود دارد.
توصیه‌های خواب بارداری:

خواب در دوران بارداری

·       از خوردن قرص‌های خواب شیمیایی یا داروهای گیاهی که عوارض جانبی خطرناکی برای شما و فرزندتان دارد، اجتناب کنید.
·       از بالش بارداری استفاده کنید.
·       به پهلوی چپ خود بخوابید و زانوهای خود را در شکم جمع کنید زیرا در این موقعیت رسیدن مواد مغذی به رحم و جنین راحت‌تر خواهد بود.
·       خواب خود را برنامه‌ریزی کنید. سعی کنید که یک روتین منظم برای خواب خود در نظر بگیرید به طوری که راس یک ساعت مشخص به خواب بروید و از خواب بیدار شوید. فراموش نکنید که در شرایط به خصوص شما، خواب باید در اولویت شما باشد.
·       سعی کنید هر شب کمی زودتر به رختخواب بروید، به این ترتیب هر شب شاید کمی بیشتر بخوابید.
·       اگر شب‌ها خواب کاملی ندارید، سعی کنید یک یا دو ساعت در روز بخوابید. همچنین فراموش نکنید که چرت روزانه‌ی شما نباید آنقدر طولانی باشد که به خواب شب شما لطمه بزند.
·       ۱۵ دقیقه قبل از خواب شبانه، ریلکس کنید. برای مثال یک حمام داغ به شما آرامش مناسب قبل از خواب می‌دهد.
·       برای مهار استرس و اضطرابی که دارید با شریک زندگی خود، پزشک یا دوستان مورداعتمادتان صحبت کنید. کلاس‌های آمادگی بارداری نیز می‌توانند به شما کمک شایانی در این زمینه کند.
·       در طول روز تا می‌توانید نوشیدنی بنوشید تا نزدیک به ساعات خواب ناچار به نوشیدن نشوید. زیرا این کار باعث می‌شود تا در طول شب و زمان استراحت مکررا برای دستشویی رفتن از خواب بیدار شوید. از نوشیدنی‌های کافئین‌دار نیز دوری کنید زیرا آنها فقط شما را تشنه‌تر می‌سازند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *