تاثیر قرص دگزامتازون برای چاقی و عوارض ناشی از آن
دگزارمتازون یکی از داروهایی است که به صورت قرص، پماد و یا به شکل تزریق استفاده میشود. این دارو در زیر دسته کورتونها محسوب میشود. از آن برای درمان طیف زیادی از بیماریها از جمله آسم، حساسیت، کنترل التهاب و یا روماتیسم استفاده میشود. بسیاری معتقدند مصرف این دارو باعث چاقی در مدت زمان بسیار کوتاه میشود. هر چند فواید دگزامتازون زیاد است. اما مصرف این دارو هم مشکلات و عوارض زیادی را به دنبال دارد. در ادامه قصد داریم به عوارض قرص دگزامتازون برای چاقی بپردازیم.
این دارو برای تشخیص بیماریهای کوشینگ، درمان التهاب و آلرژی، برطرف کردن تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی و بیماری روماتیسم استفاده میشود. این دارو اغلب به صورت تزریقی کاربرد دارد
در چه مواردی از دگزامتازون استفاده میشود؟
این دارو برای تشخیص بیماریهای کوشینگ، درمان التهاب و آلرژی، برطرف کردن تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی و بیماری روماتیسم استفاده میشود. این دارو اغلب به صورت تزریقی کاربرد دارد. به طوری که از آن برای تزریق داخل ضایعه، زیرجلدی و یا داخل وریدی استفاده میشود. تأثیرگذاری این دارو بلافاصله بعد از چند دقیقه خود را نشان میدهد. حتی از آن برای درمان نوزادان نورس هم استفاده میشود.
در موارد دیگری دارو یا قرص دگزامتازون برای چاقی مصرف میشود. هر چند تاثیر آن در افزایش وزن سریع بر کسی پوشیده نیست، اما مشکلاتی را نیز به دنبال دارد. در ادامه به این موضوع بیشتر میپردازیم.
دگزامتازون چطور روی بدن تاثیر میگذارد؟
فواید دگزامتازون به این صورت خود را نشان میدهد که با عبور از غشاء سلولی، به گیرندههای سیتوپلاسم متصل و سپس وارد هسته سلولی میشود. این دارو به برخی از نواحی خاص در DNA متصل شده و روند رونویسی Mrna را تحریک میکند. سپس آنزیمهایی تولید میشود که از تجمع سلولهای التهابی جلوگیری میکند. طی فرآیند داروی دگزامتازون اثر خود را بر روی بدن اعمال میکند.
آیا مصرف دگزامتازون باعث پوکی استخوان میشود؟
از نظر متخصصان هر دارویی که برای درمان تشنج و التهاب مصرف شود، باعث پوکی استخوان میشود. اگر از این دارو برای چاقی استفاده میکنید، باید زیر نظر پزشک و با فواصل زمانی باشد. اگر بخواهید آن را به یکبار به بدن تزریق کنید، مشکلاتی از جمله پوکی استخوان را به دنبال دارد.
تزریق یک بار دگزامتازون در یک سال باعث بروز این بیماری نمیشود. اما اگر بخواهید بدون تجویز پزشک و به طور مرتب استفاده کنید، به یکباره با مشکلات زیادی برخورد میکنید. این داروی کورتون قدرتمند است و مصرف طولانی مدت آن حتی برای درمان هم باعث پوکی استخوان میشود.
مصرف این دارو باعث افزایش اشتها میشود. البته در کنار افزایش اشتها که به چاقی منجر میشود، تورم را هم در بر دارد. جدا شدن سلولها از هم باعث افزایش میزان چربی و پف کردن میشود.
آیا مصرف قرص دگزامتازون برای چاقی تاثیرگذار است؟
مصرف این دارو باعث افزایش اشتها میشود. البته در کنار افزایش اشتها که به چاقی منجر میشود، تورم را هم در بر دارد. جدا شدن سلولها از هم باعث افزایش میزان چربی و پف کردن میشود. به عبارتی باعث گرد شدن صورت میشود. دلایل آن نفوذ آب در بین سلولها و بافت صورت است.
اما در حقیقت یکی از عوارض دگزامتازون به تحلیل رفتن عضلات است. در عوض چربی صورت زیاد میشود. اما چاقی که با مصرف این دارو ایجاد میشود، بعد از مدتی از بین میرود. اضافه وزنی که در نتیجه مصرف غذا و افزایش اشتهاست، ماندگار میشود. اما ورم آن بعد از مدت کوتاهی از بین میرود و شما لاغرتر از قبل میشوید.
چه کسانی نباید از دگزامتازون استفاده کنند؟
مصرف دگزامتازون بر روی سیستم ایمنی تاثیر میگذارد. اما بعد از ۳ روز اثر آن در بدن از بین میرود. اگر این دارو را به صورت تزریق عضلانی مصرف کنید، مدت زمان بیشتری در بدن باقی میماند. اگر سیستم ایمنی بدن ضعیف شده باشد، مصرف دگزامتازون عوارض زیادی را به دنبال دارد.
مصرف دگزامتازون بر روی سیستم ایمنی تاثیر میگذارد. اما بعد از ۳ روز اثر آن در بدن از بین میرود. اگر این دارو را به صورت تزریق عضلانی مصرف کنید، مدت زمان بیشتری در بدن باقی میماند.
مراقب تداخل دارویی دگزامتازون باشید
اگر قرص دگزامتازون برای چاقی مصرف میشود، باید به داروهایی که همزمان مصرف میکنید، دقت داشته باشید. از جمله داروهایی که نباید با این قرص مصرف شوند، شامل ریفامپین، داروهای ضدصرع مانند کاربامازپین، فنوباربیتال، فنی توئین و پریمیدون است. مصرف همزمان این داروها همزمان با دگزامتازون باعث کاهش اثر داروها میشود. در مواردی هم کاهش فشارخون یا قند خون را به دنبال دارد.
مراقب عوارض قرص دگزامتازون باشید
اگرچه از فواید دگزامتازون گفتیم و به تاثیر آن در پوکی استخوان اشاره کردیم، اما مصرف این دارو عوارض دیگری را هم به دنبال دارد. مصرف این دارو باعث کاهش قدرت بدن در مقابل عفونتهای سیستمیک باکتریایی میشود. همچنین مصرف بیش از حد آن غلظت کلسترول و گلوکز را به دنبال دارد.
در عین حال زیاده روی در مصرف این دارو باعث کاهش میزان پتاسیم، کلسیم، تری یدوتیرونین و تیروکسین خون میشود. سپس این مواد را از راه ادرار از بدن دفع میکند. به همین دلیل است که خطر پوکی استخوان را به دنبال دارد.
اگر قرص دگزامتازون برای چاقی طولانی مدت مصرف کنید، آزاد سازی هورمون آدرنوکورتیکوتروپین از غده هیپوفیز را متوقف میکند. افزایش فشارخون، مشکلات قلبی و بثورات پوستی از دیگر از عوارض قرص دگزامتازون در مدت طولانی است. پس برای چاق شدن خیلی به این دارو تکیه نکنید.