تا به حال چیزی در مورد بیماری راشیتیسم شنیده‌اید؟

راشیتیسم نوعی نرمی استخوان است که در اثر کمبود ویتامین D و کلسیم به وجود می‌آید. این بیماری انواع مختلفی دارد ولی دلیل اصلی همه ی آن ها یک چیز است. کمبود کلسیم در بدن. در این جا شما را با دلایل و راههای درمان راشیتیسم آشنا می‌کنیم.

راشیتیسم چیست؟

همانطور که پیش‌تر ذکر شد، راشیتیسم یا نرمی استخوان به دلیل کمبود ویتامین D،فسفات و کلسیم به وجود می‌آید. همانطور که از نامش پیداست، این بیماری باعث نرم شدن استخوان می‌شود. این بیماری بیشتر در کودکان بین ۶ تا ۱۲ ماهه دیده شده است و بیشتر گریبان کودکانی را می‌گیرد که دچار سوءتغذیه هستند ولی لازم به ذکر است که بزرگسالان نیز در خطر ابتلا به این بیماری هستند.

راشیتیسم باعث خمیده شدن استخوان‌ها و رشد ناقص آن‌ها شده و ریسک شکستن آن‌ها را افزایش می دهد. تاریخچه‌ی این بیماری به کشور انگلستان برمیگردد. راشیتیسم در این کشور بسیار رایج بوده تا اینکه مسئولین بهداشت این کشور با توزیع روغن جگر ماهی و مکمل‌های ویتامین D با این بیماری شروع به مقابله کردند. متاسفانه این بیماری هنوز در کشورهای توسعه نیافته رایج است و دلیلش این است که فقر رژیم غذایی مناسب و سالم در این مناطق بیداد می‌کند.

راشیتیسم
راشیتسسم

علائم راشیتیسم چیست؟

علائم راشیتیسم واضح هستند. از نشانه‌های آن می‌توان به درد مکرر در استخوان‌ها، ایجاد تغییر در شکل دندان‌ها و شکل گیری دیر آنها در کودکان، کوتاهی قد و کاهش توان ماهیچه‌های بدن، ضخیم شدن مچ دست و پا، لرزش زانوها و ایجاد شدن تسبیح راشیتیسم(به این معنی که در محل متصل شدن دنده به جناغ سینه، چند برامدگی ایجاد می‌شود که به آن ها در کنار هم تسبیح راشیتیسم می گویند) اشاره کرد.

تشخیص راشیتسم چگونه انجام می‌شود؟

معمولا پزشکان اطفال و پزشک عمومی برای درمان راشیتیسم می‌توانند به راحتی به شما کمک کنند. گاهی اوقات نیز متخصصین اطفال در زمینه غدد درون ریز ممکن است در جریان درمان مداخله کنند. حال که فهمیدیم نزد چه پزشکی برویم بیایید درباره نحوه‌ی تشخیص آن صحبت کنیم. راشیتیسم چگونه تشخیص داده می شود؟ تشخیص این بیماری با معاینه‌ی کامل بدن فرد و در نظر گرفتن رژیم غذایی او امکان پذیر است. در صورتی که کودکی مشکوک به این بیماری باشد و در ظاهر علائمی از خود نشان ندهد پزشک مربوطه عکس برداری از استخوان و دنده‌های او را تجویز میکند.

تشخیص راشیتیسم
تشخیص راشیتیسم

درمان راشیتیسم

اگر علت ابتلای شما به راشیتیسم کمبود ویتامین D باشد که درمان ساده است. باید شروع کنید به مصرف کردن مکمل های ویتامین D و فسفات و مواد غذایی حاوی کلسیم. این موارد برای افرادی که رژیم غذایی گیاهخواری داشته باشند از بایدها است. افرادی که مبتلا به این بیماری باشند درجه بندی می‌شوند و در صورت حاد بودن شرایطشان نیاز دارند تا توسط ارتوپد نیز ویزیت شوند.

اگر این بیماری را در کودکتان زود تشخیص دهید درمان زود اثر کرده و این رژیم غذایی کارساز خواهد بود. استفاده از مکمل ها و ویتامین ها ممکن است چند ماه تا چند سال طول بکشد. در صورتی که مشکل حاد نباشد در نهایت درمان خواهد شد. ولی اگر این خم شدگی حاد و جدی باشد تغییرات دائمی خواهد بود و همیشه می‌ماند.

پیشگیری از راشیتیسم ممکن است؟

پزشکان عمومی، متخصصین زنان و متخصصین اطفال باید همه را در این مورد آکاه کنند و راههای پیشگیری از راشیتسم را در اختیار همگان قرار دهند. بارها گفته شد که این بیماری در صورت کمبود ویتامین D وکلسیم است. پس بهتر است مادران در هنگام بارداری به میزان لازم این دو مورد را مصرف کنند تا کودکشان بیمه شود. همچنین در هنگام شیردهی و پس از آن نیز لازم است تا کودک زیر نظر متخصص تغذیه بوده و همچنین از نور خورشید بهره ببرد.

اما این نکته را به خاطر داشته باشید که در صورتی که استفاده از نور خورشید و مکمل ها به نادرست انجام شود به کودک آسیب می‌زند و طبعات بدی دارد پس حتما با پزشک کودک خود مشورت کنید. در پایان لازم است ذکر کنیم، کمبود ویتامین D معمولا به صورت پنهان رخ می‌دهد پس نیاز است تا آن را بشناسیم و جلوگیری کنیم.

راشیتیسم
راشیتیسم

کمبود ویتامین D در چه افرادی شایع است؟

افراد مسن بیشتر در خطر این مشکل هستند

کودکانی که فقط از شیر مادر تغذیه می‌کنند

افرادی که خیلی کم در معرض نور خورشید قرار میگیرند

افرادی که رژیم گیاهخواری دارند

افرادی که بیماری‌های کلیه دارند چرا که کلیه‌ی بیمار می‌تواند مانع جذب مواد معدنی شود

ویتامین D را از چه موادی بگیریم؟

قبل از هر چیز نور خورشید منبع این ویتامین بوده و می توانید بدون استفاده از کرم ضد آفتاب به میزان زیادی از خورشید ویتامین D بگیرید.

این ویتامین در کبد ماهی به شدت یافت می‌شود. روغن جگر ماهی مصرف کنید.

شیر، کره و زرده تخم مرغ حاوی مقدار زیادی ویتامین D هستند.

کپسول و قرص ویتامین D در داروخانه ها موجود است می‌توانید از آنجا تهیه کرده و بنا به دستور پزشک به میزان لازم مصرف کنید.

مولتی ویتامین ها نیز حاوی ویتامین D هستند

موارد ذکر شده همگی منبع این ویتامین هستند ولی نکته ای که باید به آن توجه شود این است که در مصرف آن‌ها نباید زیاده روی کنید. همانطور که کمبود ویتامین D مشکل ساز است، وجود بیش از حد آن در بدن نیز باعث بیماری می‌شود. پس به اندازه و درست مصرف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *