فهرست محتوا:
در ادامه مقاله نقش تغذیه در کاهش خطر ابتلا به سرطان ۱
سعی كنيد خصوصا در سنين بالا از گوشتهای سفيد و قرمز (3 بار در هفته) به علاوه حبوبات بهره بگيريد. سعی كنيد روغن زيتون و روغن كانولا (کلزا) را جايگزين روغنهای نباتی و جامد كنيد. البته اين روغنها نبايد تحت حرارت بيش از 130 درجه قرار بگيرند.
غذاهای دريايی را فراموش نكنيد، چرا كه حاوی چربيهای نوع امگا 3 هستند و از بروز سرطان و بيماریهای قلبی جلوگيری میكنند. طبق آمارهای جهانی زنان اسكيمو به دليل مصرف زياد ماهی، به ندرت مبتلا به سرطان سينه میشوند.
از مصرف چربیهای بد اجتناب كنيد
روغنهای مضر، چربیهای اشباع هستند؛ مثل روغن نخل (روغن پالم)، روغن نارگيل، روغن نباتی جامد، دنبه و چربیهای متصل به گوشت قرمز.
توجه به اين نكته مهم است كه در اغلب غذاهای آماده مثل انواع ساندويچ و تنقلاتی چون چيپس و پيراشكی از روغنهای مانده و جامد استفاده میشود. از اين رو به شماتوصيه میشود از مصرف مكرر اين مواد غذايی اجتناب كنيد و به صورت تفريحی آنها را مورد استفاده قرار دهید؛ زيرا مصرف زياد چربی موجب تجمع بافت چربی در بدن شده كه خود عاملی مهم در شروع سرطان است.
به جای شـــير پرچرب از شــير كم چرب و از سفيده تخم مرغ به جای تخم مرغ كامل استفاده كنيد. مصرف زياد چربی همراه با مصرف گوشت زياد و مصرف فيبر كم باعث افزايش استعداد ابتلا به سرطان روده بزرگ میشود.
۳. افزايش مصرف انواع سبزیها
نقش مصرف سبزیها در محافظت از ابتلا به سرطان بخصوص به سرطان روده بزرگ امروزه كاملا عموميت يافته است؛ به این معنی که شواهد موجود نشان دهنده ارتباط تنگاتنگ مصرف كم سبزیها و ميوهجات در ابتلا به سرطان هستند. به منظور پيشگيری از ابتلا به سرطان به مصرف حبوبات، ميوهها و سبزیجات بيافزائيد. مواد موجود در سبزیها كه موسوم به فيبر غذايی میباشد قابليت جذب آب زيادی داشته (هر گرم فيبر سبزیها و غلات میتواند ۱۵ گرم آب را به خود جذب نمايد) و بدينوسيله حجم و وزن مواد دفعی افزايش یافته، دفع آسانتر و از اين طريق، مواد سرطانزا در هنگام دفع از بدن فرصت تماس کمتری با دیواره روده خواهند داشت و در نتيجه از افزایش احتمال تكثير سلولهای سرطانی جلوگيری میشود. رژيمهای غذايی حاوی ميوه، سبزی و غلات بدليل مصرف كم چربی، ايجاد احساس سيری و ممانعت از دريافت زياد مواد غذايی و در نتيجه جلوگيری از چاقی، دركاهش ابتلا به سرطان مؤثر است. سبزیجاتی مانند كلم و گل كلم مادهای بنام «ای.آی.تی.سی» داشته كه هنگام آماده كردن برخی از سبزیجات از آنها آزاد شده و به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی احتمال ابتلا به سرطان در بدن را کاهش میدهند.
ميوههای تازه بر آبميوه آماده ترجيح داده میشود.
همراه با غذای خود سبزی و سالاد ميل نمائيد.
روزانه 3 تا 4 واحد ميوه ميل نمائيد.
از ميوهها و سبزیهای غنی از ويتامين C و A مثل پرتقال، طالبی، توت فرنگی، هلو، زردآلو، كلم و کلم بروکلی به مقدار فراوان استفاده نمائيد.
با مصرف كافی سبزی و ميوه، املاح و ويتامينهای مورد نياز را برای بدن تأمين نمائيد.
ويتامين Aبه علت همراه بودن با بتاکاروتن که یک آنتیاکسیدان قوی محسوب میشود، اثر محافظت كنندگی بيشتری در برابر سرطان ريه و ساير سرطانها دارند. ويتامين A برای تمايز سلولهای پوششی طبيعی مورد نياز است و كمبود آن غالبا همراه با سرطان دستگاه گوارش، تنفس، ادراری، تناسلی و … میباشد .
بطور كلی تصور میشود كه ويتامينC دارای خاصيت درمانی و خاصيت ضد سرطانی است چنانچه افراديكه مقادير بالای ويتامين C مصرف مینمايند، دارای ميزان پايينتر سرطان معده، مری، حنجره و تغييرات سلولی دهانه رحم میباشند.
نقش ويتامين E در جلوگيری از سرطان كاملا مشهود است. ويتامين E از ويتامينهای ديگر محافظت میكند و باعث جلوگيری از تشكيل نيتروز امين كه يك ماده سرطانزا است در مواد غذايی میگردد.
منابع ويتامينها:
ويتامين A
ويتامين A اغلب در بافتهای حيوانی وجود دارد؛ البته در بافتهای گياهی به صورت مادهای (بتاکاروتن) كه بعدا در بدن به ويتامين تبديل خواهد شد یافت میشود. منابع عمده آن شامل: جگر، روغن كبد ماهی، تخم مرغ، شير، پنير، كره و سبزيجات زرد نظير هويج میباشد.
ويتامين D
منبع اصلی اين ويتامين روغن كبد ماهی محسوب میشود؛ اين ويتامين در بدن انسان نیز در زير پوست، و تحت تابش نور مستقیم آفتاب (نه تابش از پشت شيشه) ايجاد میشود.
ويتامينهای گروه B
شير، پنير، تخم مرغ، سبوس برنج، سبزیجات، حبوبات، غلات، و … از جمله منابع عمده ويتامينهای گروه B هستند. هويج، اسفناج، زرد آلو، سيب زمينی، سير، پياز و شيرين بيان داراي مواد محافظت كننده بافت ريه در مقابل تشكيل بافتهای سرطانی میباشند.
۴. افزايش مصرف كربوهيدرات دانهدار (نشاستهای) و كاهش مصرف مواد قندی ساده
مواد نشاستهای را به مقدار كافی مصرف نماييد و از مصرف قندهای ساده نظير شكلات، قند، شكر، مربا و نظایر آن كمتر تا حد ممکن پرهیز کنید. مواد نشاستهای تقريبا ۵۵ الی ۶۰ درصد از انرژی كل روزانه دريافت شده از غذا را به خود اختصاص میدهند. نان سبوسدار، برنج سبوسدار، جو سبوسدار و حبوبات بر نوع تصفيه شده آنها ترجيح داده میشود. حداقل هفتهای ۳ الی ۴ مرتبه از غذاهای حاوی حبوبات استفاده کنید. با توجه به اينكه هر ماده غذايی دارای مواد غذايی ويژه میباشد بنابراين در مصرف ماده نشاستهای اساس تنوع در مصرف را رعايت كنيد.
مواد نشاستهای در مقايسه با چربیها و شيرينیجات (در مقادير مساوی وزنی) انرژی كمتری را در بدن انسان توليد میكنند. هيچگاه در مصرف مواد نشاستهای افراط نکنید، چرا که زياد مصرف كردن هر نوع ماده غذایی هميشه چاقی را در پی خواهد داشت. برای كاهش احتمال ابتلا به سرطان سينه از مصرف چربیهای جامد به مقدار زياد و مواد شيرين سرشار از قند مانند نوشابه گازدار خودداری فرمایید.
۵. مصرف متوسط نمک و غذاهای دودی
روش آماده سازی غذا و استفاده از برخی مواد نگهدارنده در ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان معده نقش مستقیم دارد. به خاطر داشته باشيد پرهيز از غذاهای نمک سود و دودی از ابتلا به سرطان معده پيشگيری میكند. ويتامين C موجود در ميوهها از قبيل پرتقال، گريپ فروت، گوجه فرنگی، سيب زمينی و فلفل قرمز در جلوگيری از عمل مواد سرطانزا ايجاد شده در معده میتواند نقش بازدارنده داشته باشد.