نقش تغذیه در کاهش خطر ابتلا به سرطان ۲

در ادامه مقاله نقش تغذیه در کاهش خطر ابتلا به سرطان ۱

سعی کنید خصوصا در سنین بالا از گوشت‌های سفید و قرمز (۳ بار در هفته) به علاوه حبوبات بهره بگیرید. سعی کنید روغن زیتون و روغن کانولا (کلزا) را جایگزین روغن‌های نباتی و جامد کنید. البته این روغن‌ها نباید تحت حرارت بیش از ۱۳۰ درجه قرار بگیرند.

غذاهای دریایی را فراموش نکنید، چرا که حاوی چربی‌های نوع امگا ۳ هستند و از بروز سرطان و بیماری‌های قلبی جلوگیری می‌کنند. طبق آمارهای جهانی زنان اسکیمو به دلیل مصرف زیاد ماهی، به ندرت مبتلا به سرطان سینه می‌شوند.

نقش تغذیه در کاهش خطر ابتلا به سرطان ۲

 از مصرف چربی‌های بد اجتناب کنید

 روغن‌های مضر، چربی‌های اشباع هستند؛ مثل روغن نخل (روغن پالم)، روغن نارگیل، روغن نباتی جامد، دنبه و چربی‌های متصل به گوشت قرمز.

توجه به این نکته مهم است که در اغلب غذاهای آماده مثل انواع ساندویچ و تنقلاتی چون چیپس و پیراشکی از روغن‌های مانده و جامد استفاده می‌شود. از این رو به شما توصیه می‌شود از مصرف مکرر این مواد غذایی اجتناب کنید و به صورت تفریحی آن‌ها را مورد استفاده قرار دهید؛ زیرا مصرف زیاد چربی موجب تجمع بافت چربی در بدن شده که خود عاملی مهم در شروع سرطان است.

به جای شـــیر پرچرب از شــیر کم چرب و از سفیده تخم مرغ به جای تخم مرغ کامل استفاده کنید. مصرف زیاد چربی همراه با مصرف گوشت زیاد و مصرف فیبر کم باعث افزایش استعداد ابتلا به سرطان روده بزرگ می‌شود.

نقش تغذیه در کاهش خطر ابتلا به سرطان ۲

۳. افزایش مصرف انواع سبزی‌ها

نقش مصرف سبزی‌ها در محافظت از ابتلا به سرطان بخصوص به سرطان روده بزرگ امروزه کاملا عمومیت یافته است؛ به این معنی که شواهد موجود نشان‌ دهنده ارتباط تنگاتنگ مصرف کم سبزی‌ها و میوه‌جات در ابتلا به سرطان هستند. به منظور پیشگیری از ابتلا به سرطان به مصرف حبوبات، میوه‌ها و سبزی‌جات بیافزائید. مواد موجود در سبزی‌ها که موسوم به فیبر غذایی می‌باشد قابلیت جذب آب زیادی داشته (هر گرم فیبر سبزی‌ها و غلات می‌تواند ۱۵ گرم آب را به خود جذب نماید) و بدینوسیله حجم و وزن مواد دفعی افزایش یافته، دفع آسانتر و از این طریق، مواد سرطان‌زا در هنگام دفع از بدن فرصت تماس کمتری با دیواره روده خواهند داشت و در نتیجه از افزایش احتمال تکثیر سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌شود. رژیم‌های غذایی حاوی میوه، سبزی و غلات بدلیل مصرف کم چربی، ایجاد احساس سیری و ممانعت از دریافت زیاد مواد غذایی و در نتیجه جلوگیری از چاقی، درکاهش ابتلا به سرطان مؤثر است. سبزیجاتی مانند کلم و گل کلم ماد‌ه‌ای بنام «ای.آی.تی.سی» داشته که هنگام آماده کردن برخی از سبزیجات از آن‌ها آزاد شده و به دلیل خاصیت آنتی‌اکسیدانی احتمال ابتلا به سرطان در بدن را کاهش می‌دهند.

میوه‌های تازه بر آبمیوه آماده ترجیح داده می‌شود.

 همراه با غذای خود سبزی و سالاد میل نمائید.

روزانه ۳ تا ۴ واحد میوه میل نمائید.

از میوه‌ها و سبزی‌های غنی از ویتامین C و A مثل پرتقال، طالبی، توت فرنگی، هلو، زردآلو، کلم و کلم بروکلی به مقدار فراوان استفاده نمائید.

با مصرف کافی سبزی و میوه، املاح و ویتامین‌های مورد نیاز را برای بدن تأمین نمائید.

ویتامین A به علت همراه بودن با بتاکاروتن که یک آنتی‌اکسیدان قوی محسوب می‌شود، اثر محافظت کنندگی بیشتری در برابر سرطان ریه و سایر سرطان‌ها دارند. ویتامین A برای تمایز سلول‌های پوششی طبیعی مورد نیاز است و کمبود آن غالبا همراه با سرطان دستگاه گوارش، تنفس، ادراری، تناسلی و … می‌باشد .

 بطور کلی تصور می‌شود که ویتامین C دارای خاصیت درمانی و خاصیت ضد سرطانی است چنانچه افرادیکه مقادیر بالای ویتامین C مصرف می‌نمایند، دارای میزان پایین‌تر سرطان معده، مری، حنجره و تغییرات سلولی دهانه رحم می‌باشند.

نقش ویتامین E در جلوگیری از سرطان کاملا مشهود است. ویتامین E از ویتامین‌های دیگر محافظت می‌کند و باعث جلوگیری از تشکیل نیتروز امین که یک ماده سرطان‌زا است در مواد غذایی می‌گردد.

نقش تغذیه در کاهش خطر ابتلا به سرطان ۲

منابع ویتامین‌ها:

ویتامین A

 ویتامین A اغلب در بافت‌های حیوانی وجود دارد؛ البته در بافت‌های گیاهی به صورت ماده‌ای (بتاکاروتن) که بعدا در بدن به ویتامین تبدیل خواهد شد یافت می‌شود. منابع عمده آن شامل: جگر، روغن کبد ماهی، تخم مرغ، شیر، پنیر، کره و سبزیجات زرد نظیر هویج می‌باشد.

نقش تغذیه در کاهش خطر ابتلا به سرطان ۲

ویتامین D

منبع اصلی این ویتامین روغن کبد ماهی محسوب می‌شود؛ این ویتامین در بدن انسان نیز در زیر پوست، و تحت تابش نور مستقیم آفتاب (نه تابش از پشت شیشه) ایجاد می‌شود.

ویتامین‌های گروه B

شیر، پنیر، تخم مرغ، سبوس برنج، سبزیجات، حبوبات، غلات، و … از جمله منابع عمده ویتامین‌های گروه B هستند. هویج، اسفناج، زرد آلو، سیب زمینی، سیر، پیاز و شیرین بیان دارای مواد محافظت کننده بافت ریه در مقابل تشکیل بافت‌های سرطانی می‌باشند.

نقش تغذیه در کاهش خطر ابتلا به سرطان ۲

۴. افزایش مصرف کربوهیدرات دانه‌دار (نشاسته‌ای) و کاهش مصرف مواد قندی ساده

 مواد نشاسته‌ای را به مقدار کافی مصرف نمایید و از مصرف قندهای ساده نظیر شکلات، قند، شکر، مربا و نظایر آن کمتر تا حد ممکن پرهیز کنید. مواد نشاسته‌ای تقریبا ۵۵ الی ۶۰ درصد از انرژی کل روزانه دریافت شده از غذا را به خود اختصاص می‌دهند. نان سبوس‌دار، برنج سبوس‌دار، جو سبوس‌دار و حبوبات بر نوع تصفیه شده آن‌ها ترجیح داده می‌شود. حداقل هفته‌ای ۳ الی ۴ مرتبه از غذاهای حاوی حبوبات استفاده کنید. با توجه به اینکه هر ماده غذایی دارای مواد غذایی ویژه می‌باشد بنابراین در مصرف ماده نشاسته‌ای اساس تنوع در مصرف را رعایت کنید.

مواد نشاسته‌ای در مقایسه با چربی‌ها و شیرینی‌جات (در مقادیر مساوی وزنی) انرژی کمتری را در بدن انسان تولید می‌کنند. هیچ‌گاه در مصرف مواد نشاسته‌ای افراط نکنید، چرا که زیاد مصرف کردن هر نوع ماده غذایی همیشه چاقی را در پی خواهد داشت. برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان سینه از مصرف چربی‌های جامد به مقدار زیاد و مواد شیرین سرشار از قند مانند نوشابه گازدار خودداری فرمایید.

نقش تغذیه در کاهش خطر ابتلا به سرطان ۲

۵. مصرف متوسط نمک و غذاهای دودی

 روش آماده سازی غذا و استفاده از برخی مواد نگهدارنده در ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان معده نقش مستقیم دارد. به خاطر داشته باشید پرهیز از غذاهای نمک سود و دودی از ابتلا به سرطان معده پیشگیری می‌کند. ویتامین C موجود در میوه‌ها از قبیل پرتقال، گریپ فروت، گوجه فرنگی، سیب زمینی و فلفل قرمز در جلوگیری از عمل مواد سرطان‌زا ایجاد شده در معده می‌تواند نقش بازدارنده داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *