چه عاداتی شما را افسرده میکند؟
زندگی در شهرهای بزرگ نقش زیادی در افزایش اضطراب و بروز بیماریهای روانی به ویژه افسردگی دارد. افسردگی به یکی از مشکلات اصلی بشر امروز تبدیل شده است. عوامل مختلفی در ابتلا به این بیماری نقش دارند که یکی از مهمترین آنها سبک زندگی است. تحقیقات علمی نشان میدهد بسیاری از عادتهای به ظاهر سادهٔ افراد آنها را در معرض افسردگی قرار میدهد. اما به راستی چه عاداتی شما را افسرده میکند؟
بر اساس تحقیقات انجمن روانشناسی آمریکا (APA) قرن بیست و یکمیها بیشتر از هر نسل دیگر اضطراب دارند و نمیتوانند از پس تنشهای جامعه بربیایند. جالب توجه است که جوانان این سده نسبت به افراد مسن مضطربتر هستند. گزارشات APA نشان میدهند ۱۲% قرن بیست و یکمیها از بیماریهای ناشی از استرس رنج میبرند.
استرس نه تنها بر سلامت بدن افراد اثر میگذارد بلکه بهرهوری آنها را نیز کاهش میدهد. بر طبق تحقیقات آمریکاییها دو عامل مخرب بهرهوری دانشجویان، استرس و اضطراب است. دلایل آن نگرانی دانشجویان از پرداخت وام و موقعیت شغلی آیندهشان است. این عادتها را بشناسید و با تغییراتی کوچک، از سلامت روحی خود مراقبت کنید.
۱. مصرف مواد غذایی فرآوری شده
خوردن گاه و بیگاه تنقلاتی مثل چیپس مشکل ساز نیست، اما مصرف بیش از اندازهٔ این مواد غذایی میتواند باعث افسردگی شود. طی تحقیقی در سال ۲۰۰۹، پژوهشگران با بررسی عادتهای غذایی بیش از ۳ هزار نفر پی بردند کسانی که بیش از بقیه مواد غذایی فرآوری شده مصرف میکردند، احتمال ابتلا به افسردگی در آنها بیشتر بود. در مقابل، کسانی که بیشتر از بقیه میوه و سبزیجات مصرف میکردند احتمال بروز افسردگی در آنها به کمترین میزان بود.
۲. تنهایی زیاد
تنهاییهای گاه و بیگاه میتواند مزایای زیادی برای سلامت روانی شما داشته باشد چون به شما کمک میکند تفکر عمیقتری داشته باشید، مسائل را بهتر حل کنید و کارهای خود را با تمرکز بیشتری انجام دهید. با این حال، روانشناسان هشدار میدهند تنهایی بیش از اندازه میتواند تأثیرات معکوسی داشته باشد و خطر ابتلا به افسردگی را بالا میبرد.
۳. معاشرت با افراد انرژی منفی
تأثیر نظرات انتقادی و منفی دوستان، رئیس یا افراد مهم زندگیتان بر روی شما بیشتر از یک رنجش موقتی خواهد بود. وقتی با این حجم از انرژی منفی احاطه میشوید، این مسئله میتواند خطر بروز افسردگی را بالا ببرد. هیچ کسی دوست ندارد با او با تشر یا به تندی صحبت کنند. ارتباط با کسانی که انرژی منفی ایجاد میکنند، روحیهٔ شما را بد میکند.
۴. مصرف سیگار
مضرات سیگار برای ریهها و دستگاه تنفسی بدن بر کسی پوشیده نیست، اما تحقیقات جدید نشان میدهد مصرف سیگار میتواند خطر بروز اضطراب و افسردگی را بالا ببرد. طی تحقیقی در سال ۲۰۱۵ بر روی حدود ۶۵۰۰ فرد بالای ۴۰ سال مشاهده شد، علائم افسردگی و اضطراب در ۱۸ درصد از سیگاریها وجود داشت، در حالی که تنها ۱۰ درصد از غیر سیگاریها چنین علائمی را داشتند.
۵. دوری از طبیعت
زندگی در شهر مزایای زیادی دارد اما وقتی بیش از اندازه در فضاهای شهری باشیم، این مسئله میتواند تأثیر منفیای در روحیهٔ ما داشته باشد. طبق تحقیقی در سال ۲۰۱۱ معلوم شد زندگی در شهرهای بزرگ نقش زیادی در افزایش اضطراب و بروز بیماریهای روانی به ویژه افسردگی دارد. برای جلوگیری از این مسئله، سعی کنید گردش کوتاهی در پارکها یا مناطق روستایی داشته باشید تا خود را در معرض طبیعت قرار دهید و کمی از فشارهای زندگی شهری دور شوید.
۶. دیر خوابیدن
طی تحقیقی در سال ۲۰۱۴ مشاهده شد افرادی که دیرتر میخوابیدند در طول روز بیشتر گرفتار افکار منفی مزمن خود میشدند، مسئلهای که در بروز افسردگی نقش دارد. در مقابل، کسانی که زودتر میخوابیدند کمتر درگیر افکار منفی میشدند.
۷. سبک زندگی تنپرورانه
اگر تمام روز را جلوی تلویزیون سپری کنیم، همین مسئله میتواند تأثیر بدی روی سلامت روانی ما داشته باشد. فعالیتهای ذهنی و جسمی مانند ورزش کردن یا انجام کارهای مهم روحیه را تقویت کرده و خطر بروز افسردگی را کم میکند. وقتی فعالیت فیزیکی داشته باشید، مواد شیمیاییای مثل اندورفینها و اندوکانابینوئیدها در مغز شما تولید میشوند که حال خوبی ایجاد میکنند و احساس افسردگی را کاهش میدهند.
۸. روشهای هورمونی جلوگیری از بارداری
بخش قابل توجهی از زنان از روشهای هورمونی برای جلوگیری از بارداری استفاده میکنند، مثل قرصها، آی یو دی یا آمپول. اما این روشهای هورمونی میتوانند خطر ابتلا به افسردگی را بالا ببرند. محققان با تحقیق بر روی زنان ۱۵ تا ۳۴ ساله طی یک بازهٔ ۱۳ ساله متوجه شدند تمامی روشهای هورمونی پیشگیری از بارداری در افزایش خطر بروز افسردگی نقش دارند.
۹. غذا نخوردن
مرتب غذا خوردن نه تنها در متابولیسم و تنظیم سطوح انسولین اثر میگذارد بلکه به تعادل ذهنی نیز کمک میکند. کم آب خوردن، زیاد انتظار غذا را کشیدن یا نخوردن یک وعدهٔ غذایی میتواند منجر به عدم تعادل در سطح قند خون شده و متعاقباً گیجی، سردرگمی، لرز و اضطراب را به دنبال داشته باشد. زیرا غذا و آب نیازهای ذاتی بدن هستند.
۱۰. قهوه نوشیدن
چه عاداتی شما را افسرده میکند؟
قهوه نوشیدن در هوشیاری و متمرکز شدن در کارهای کوتاهمدت کمک میکند اما ممکن است باعث عصبانی کردن و تحریک پذیری بیشتر فرد نیز شود مخصوصاً اگر قبل از نوشیدن آن مضطرب بوده باشد. همچنین چون آب بدن را کم میکند استرس را بیشتر میکند. اگر مدام با نوشیدن قهوه یا چای سیاه کافئین وارد بدنتان میکنید، با کاهش دادن آن به یک فنجان در روز شروع کرده تا اینکه کاملاً آن را فراموش کنید.
۱۱. نشستن
نشستن با علائم استرسزا رابطهٔ مستقیمی دارد. هر چه بیشتر بنشینید اضطراب و استرستان بیشتر میشود. اگر شما پشت میزی هستید، هر ۹۰ دقیقه یک بار بلند شده و راه بروید و نرمش کنید.
۱۲. تلفن همراه
دانش آموزان به طور میانگین ۹ ساعت در روز وقت خود را صرف موبایلشان میکنند. البته اثر تکنولوژی بر زندگی را نمیتوان نادیده گرفت اما حضور بیش از حد آن باعث افزایش استرس میشود. رسانههای اجتماعی نیز باعث افزایش افسردگی میشوند. هرگز از تلفن همراه به عنوان سرگرمی استفاده نکنید. سعی کنید از بازیهای گروهی خانوادگی استفاده کرده و یا اگر بیرون از منزل هستید، همیشه کتاب مفید کوچکی را به همراه داشته باشید.
۱۳. زمان پایان نداشتن
قرن بیست و یکمیها کار را به مکان منحصر نمیکنند بلکه بعد از ساعات کاری نیز همچنان به کار کردن میپردازند. از این رو حتی کار را به منزل میآورند. برای تحت تأثیر قرار دادن مدیر یا رسیدن به آرزوها لازم نیست سلامت روحی و جسمیتان را به خطر بیاندازید. پس کار را در ساعتی از شب باید تعطیل کنید.