با زبالههای تر کمپوست خانگی درست کنید! کود عالی برای گیاهان آپارتمانی
چگونه کمپوست خانگی درست کنیم ؟ از چه موادی میتوان برای تهیه کمپوست استفاده کرد؟ کود کمپوست برای گلدان خوب است؟ در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی فرآیند تهیه کمپوست در خانه بپردازیم. کمپوست سازی یک روش بسیار مناسب برای بازیافت مواد غذایی و کمک به محیط زیست است. پوست و سایر ضایعات میوهها و سبزیجات، میوهها و سبزیجات فاسد شده، تفاله قهوه و چای از بهترین مواد برای تهیه کمپوست خانگی هستند. البته همهی زبالههای تر مناسب نیستند! در ادامه همراه مجله کرفس باشید و فرصت مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
کمپوست چیست؟
کمپوست نوعی ماده آلی به شمار میرود که میتواند برای تقویت خاک به آن اضافه شود. البته ممکن است برخی به خاک تهیه شده شده از مواد آلی طبیعی که برای گیاهان و درختان بسیار مفید و مقوی میباشد نیز کمپوست بگویند که تعریف نادرستی به شمار نمیرود. فرآیند تولید خاک کمپوست که در آن مواد آلی نظیر برگها و باقی مانده مواد غذایی تجزیه میشوند و به خاک تبدیل میشوند را فرآیند کمپوست سازی میگویند.
کمپوست سازی یک روش بسیار مناسب برای بازیافت مواد غذایی و همچنین غنی سازی و تقویت خاک به شمار میرود.
در حقیقت یک عامل کمک کننده به حفظ و مراقبت از محیط زیست است. اگرچه ممکن است در نگاه اول یک فرآیند پیچیده و یک کار سخت به نظر برسد، اما کمپوست سازی میتواند بسیار ساده و سرگرم کننده باشد. به طوری همه افراد حتی افراد ساکن در آپارتمانهای کوچک نیز میتوانند تولید کمپوست را شروع کنند و از نتایج کار شگفت زده شوند.
از چه موادی میتوان برای تهیه کمپوست استفاده کرد؟
یکی از اولین کارهایی که برای تولید کمپوست باید انجام دهید، جمع آوری مواد طبیعی است که احتمالا تا امروز آنها را دور میانداختید. البته نکته مهمی در این میان وجود دارد و آن هم این است که همه مواد طبیعی و ضایعات تولید شده را نمیتوانید برای تولید کمپوست استفاده کنید. بنابراین دانستن این که کدام مواد را باید برای تهیه کمپوست جمع آوری کنید و شناخت موادی که نمیتوانید از آنها در تهیه کمپوست استفاده کنید، از اهمیت بالایی برخوردار است.
موادی که میتوان از آنها برای کمپوست سازی استفاده کرد عبارتند از:
پوست و سایر ضایعات میوهها و سبزیجات، میوهها و سبزیجات فاسد شده، ضایعات به جا مانده از پیرایش و پاکسازی گیاهان آپارتمانی نظیر برگها، تفاله قهوه و فیلترهای کاغذی، برگ چای، پوست تخم مرغ، پوست آجیل به غیر از گردو، مو و خز و پشم، انواع کاغذ و مقوا و روزنامههای خرد شده، دستمال، دستمال کاغذی و دستمال توالت استفاده نشده، چمن، انواع برگها، گلها، خاک اره، برادههای چوب و … .
از چه موادی نمیتوان استفاده کرد؟
برخی از مواد ممکن است آفات، آلودگیها و جوندگان و حشرات را به خود جذب کنند و یا حاوی مواد مضر باشند و موجب غیر قابل استفاده شدن کمپوست شما شوند.
زبالههای تولید شده به وسیله حیوانات خانگی نظیر مدفوع و مواد موجود در بستر آنها، استخوانها و ضایعات گوشت و پرندگان و ماهی که میتوانند ایجاد بوی بدن و جذب آفات کنند، لبنیات به دلیل ایجاد بوی بدن و آفات، پوست و شاخهها و برگهای درخت گردو به دلیل ایجاد برخی ترکیبات سمی مضر برای گیاهان، خاکستر زغال سنگ یا زغال چوب به دلیل ایجاد برخی ترکیبات سمی.
تکههای بزرگ چوب به دلیل زمان زیاد مورد نیاز برای تجزیه شدن، چربیها و انواع روغنهای خوراکی و غیر خوراکی، چمنهایی که حاوی مواد دفع کننده آفات و آفت کشها هستند، غلافهای قهوه به دلیل اینکه حاوی پلاستیک هستند و تجزیه نمیشوند، محصولات پخته شده که میتوانند باعث جذب آفات شوند، گیاهان بیمار یا آلوده شده به حشرات و … نیز برای تولید کمپوست مناسب نیستند.
بنابراین باید توجه داشته باشید که میتوان بسیاری از مواد ارگانیک و طبیعی را برای تهیه کمپوست خانگی استفاده کرد، اما برخی ضایعات نیز قابل استفاده در فرآیند کمپوست سازی نیستند.
شروع تولید کمپوست در خانه
در ابتدا باید محل مناسب برای تولید کمپست را انتخاب کنید. از باغچهای در فضای باز دارید، قسمتی از آن را که به راحتی در دسترس است را انتخاب کنید. به طوری که از دسترس حیوانات اهلی خانگی و حیوانات وحشی دور بماند. بهتر است محل انتخاب شده خیلی در معرض نوز شدید آفتاب نباشد و ساعاتی در روز نیز سایه روی آن را پوشانده باشد.
اول) انتخاب فضای مناسب:
فضایی که انتخاب میکنید بهتر است حدود ۹۰ سانتی متر عرض و ارتفاع داشته باشد. چنانچه در آپارتمان زندگی میکنید و به باغچه دسترسی ندارید، میتوانید از سطلها یا جعبههای مخصوص تولید کمپوست در خانه نیز استفاده کنید. و آنها در فضاهای مختلف درون آپارتمان قرار دهید.
دوم) جمعآوری مواد به صورت لایه لایه:
پس از مشخص شدن مکان تهیه کمپوست خانگی ، نوبت به اضافه کردن مواد جمع آوری شده میرسد. به طور کلی بهتر است مواد را به صورت لایه لایه اضافه کنید. همچنین بهتر است مواد قهوهای شامل موادی که کربن بیشتری دارند نظیر شاخهها و مواد سبز که موادی نظیر برگها و مواد غذایی را شامل میشوند، از هم جدا کنید. البته بدون انجام این کار نیز میتوانید کمپوست تهیه کنید.
مواد را به صورت لایه لایه روی هم بریزید، به طوری که یک لایه از مواد قهوهای به ارتفاع ۱۰ الی ۲۰ سانت در عمق قرار گرفته باشد و لایههای سبز و قهوهای بعدی به ترتیب روی هم قرار بگیرند. حتما میان هر لایه مقداری آب بریزید تا رطوبت در کمپوست وجود داشته باشد.
سوم) هوادهی کمپوست خانگی:
از این پس باید هر چند وقت یکبار عمل هوادهی کمپوست خانگی را انجام دهید. و به کمک ابزارهای مخصوص مختلف نظیر بیل، بیلچه یا چنگک لایههای کمپوست را زیر و رو کنید. زمان انجام هر بار هوادهی به عوامل مختلفی نظیر نوع مواد استفاده شده و ابعاد آنها بستگی دارد. اما به طور کلی بهتر است هر ۴ تا ۷ روز یکبار این کار را انجام دهید. با گذشت زمان ممکن است نیاز به هوادهی کمتر شود.
چهارم) تامین رطوبت :
نیاز است که رطوبت موجود در کمپوست را به کمک آبیاری تامین کنید. البته اگر این رطوبت به کمک آب باران تامین شود، نیازی به آبیاری دستی نیست. اگر توده زیاد خیس شود، میتوانید مقداری مواد قهوهای را به آن اضافه کنید و مخلوط کنید تا رطوبت اضافی از بین برود.
بسته به نوع کمپوست شما، ممکن است چند هفته تا یکسال زمان نیاز باشد تا کمپوست شما آماده شود و بتوانید از آن استفاده کنید.چرخاندن و هوادهی منظم، مرطوب نگه داشتن آن و خرد کردن قطعات بزرگ و تبدیل آنها به تکههای کوچکتر میتواند روند تولید کمپوست را تسریع ببخشد.
هنگامی که کمپوست به رنگ قهوهای تیره، یکدست و شبیه خاک شده باشد، آماده استفاده است. داشتن بوی غنی و خاک مانند و عدم وجود تکههای بزرگ نیز از دیگر نشانههای آماده بودن کمپوست خانگی است.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی کمپوست و طرز تهیه کمپوست در خانه و بررسی فواید تولید آن برای محیط زیست و … پرداختیم. شما میتوانید با راحتی با داشتن یک باغچه و فضای مناسب، اقدام به تولید کمپوست خانگی کنید. همچنین با داشتن ظروف مخصوص تولید کمپوست میتوانید در آپارتمان خود نیز اقدام به این کار بکنید.
با اضافه کردن کمپوست خانگی به خاک، باعث غنی شدن آن خواهید شد در حقیقت عمل تقویت خاک را انجام دادهاید. همچنین میتوانید کمپوست تولید شده را به مزارع یا مراکز پرورش گل و گیاه اطراف محل زندگی خود بفروشید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
منابع مورداستفاده: