فهرست محتوا:
ترومای روحی یک واکنش روانی در افراد است. که فرد را در معرض استرس شدید قرار میدهد. مانند افرادی که تحت تاثیر یک فاجعه ناخوشایند یا تصادف و جنگ قرار گرفتهاند. تروما دارای طیف عظیمی از علائم جسمی و روحی است. که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
در حقیقت هرکسی که در معرض واقعه استرس زا قرار بگیرد دچار تروما نمیشود. همچنین شدت این بیماری نیز ممکن است در افراد مختلف، متفاوت باشد. یعنی امکان دارد نشانههای این بیماری پس از یکی دو هفته خود به خود برطرف شوند. و یا تا مدتها باقی بمانند.
درمان ترومای روحی
در ابتدای راه درمان این بیماری افراد باید دلیل به وجود آمدن ترومای روحی خود را بشناسند. و در ادامهی راه روشهایی برای مدیریت استرس خود و کاهش علائم تروما پیدا کنند. البته یک حقیقت را هم باید مد نظر داشته باشند. که متخصص روان شناس و روانپزشک در این راه کمک زیادی به افراد خواهند کرد. و ابتدا باید به یک دکتر متخصص مراجعه کنند. و مشکلات خود را با او در میان بگذارند.

پرداختن به علت اصلی ترومای روحی روشی بسیار مفید است. و به پزشک کمک میکند درمانی متناسب با علت وقوع بیماری را پیشنهاد کند. فرد آسیب دیده ممکن است بلافاصله بعد از حادثه و یا در طول زمان طیف عظیمی از احساسات مخرب را تجربه کند. و این باعث آسیب جدی روحی و جسمی به فرد خواهد شد.
همچنین برخی این بیماری را واگیردار میدانند. زیرا نوعی تروما در اثر معاشرت با شخصی که در معرض یک حادثه دردناک قرار گرفته نیز در افراد ایجاد میشود. که البته این نوع را ترومای خفیف تعریف کردهاند. و علائم کوتاه مدت در فرد ایجاد میکند. و بیشتر افرادی که از بیماران درگیر تروما مراقبت میکنند. دچار آن میشوند.
علائم و نشانههای ترومای روحی
همانطور که قبلتر گفتیم، علائم تروما از خفیف تا شدید متفاوت خواهد بود. شدت این علائم و نشانهها به عوامل زیادی بستگی دارد. مثل نوع حادثه، شدت یا مدت زمان قرار گرفتن در معرض آن و همچنین روحیات فرد درگیر بیماری. فردی که دچار بیماری شده ممکن است احساس عصبانیت شدید، شرم، انکار، ترس شدید، استرس و گناه و ناامیدی را تجربه کند. همچنین گیج شدن، بی حسی، مشکل در تمرکز و تحریک پذیری بالا از دیگر علائم این بیماری هستند. هر یک از این احساسات ممکن است طغیان کنند. و باعث آسیب جدی در فرد شوند.
همچنین ممکن است این بیماری نشانههای آسیب جسمی نیز داشته باشد. مانند انواع سردرد و بدن درد، مشکلات گوارشی، خستگی زیاد، تپش قلب و حتی غش کردن. همچنین ممکن است باعث بیخوابی در فرد بیمار شود. همه این علائم و آسیبهای ایجاد شده با مراجعه به موقع به پزشک قابل درمان و پیشگیری خواهند بود.
همچنین گیج شدن، بی حسی، مشکل در تمرکز و تحریک پذیری بالا از دیگر علائم این بیماری هستند.
قرارگرفتن طولانی مدت در معرض یک موقعیت استرس زا
رویدادهای استرس زا و آسیب دهنده مکرر نیز میتوانند یکی از دلایل جدی تروما باشند. به عنوان مثال شخصی که در محل کار همواره در معرض استرس شدید است نیز ممکن است گرفتار تروما شود. بنابراین یکی از راههای جلوگیری از آشکار شدن نشانههای این بیماری، تغییر به موقع در سبک زندگی است.

اختلال PTSD
اختلال PTSD یک حالت تشدید شده از بیماری ترومای روحی است. هنگامی که نشانههای تروما هفتهها و ماهها ادامه پیدا کنند. و نسبت به درمان آنها اقدام جدی و موثر صورت نگیرد. اختلال PTSD شکل خواهد گرفت. اختلال PTSD میتواند به صورت جدی فعالیتهای روزانه فرد را با مشکل روبهرو کند. و باعث آسیب به توانایی برقراری رابطه اجتماعی در فرد شود.
اختلال PTSD یک حالت تشدید شده از بیماری ترومای روحی است.
ترومای روحی در کودکان
تحقیقات زیادی نشان میدهد که کودکان نیز در معرض ابتلا به تروما قرار دارند. همچنین برخی مطالعات نشان میدهند که کودکان بیشتر از افراد بزرگسال در خطر ابتلا به این بیماری هستند. زیرا مغز آنها در حال رشد کردن است. و همچنین در موقعیتهای وحشت آور حساس ترند. و استرس بیشتری را تجربه میکنند. علت ایجاد شدن این بیماری در کودکان ممکن است اختلافات خانوادگی، دعواهای مداوم پدر و مادر، کمبود محبت و تنبیه بدنی باشد.
این نوع از تروما ممکن از آسیبهای جبران ناپذیری به کودکان وارد کند. به عنوان مثال ممکن است باعث وجود اختلال در رشد طبیعی مغز شود. همچنین ممکن است بر سلامت جسم و روان کودکان نیز تاثیر بگذارد. و در ادامه نیز ممکن است باعث پابرجا ماندن احساس ترس و ناتوانی در بزرگسالی شود. و فرد بیشتر در معرض سایر بیماریها قرار بگیرد.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، داروها به تنهایی نمیتوانند باعث درمان ترومای روحی شوند. اما به مدیریت و کنترل نشانهها کمک زیادی میکنند. در حقیقت برای افزایش تاثیر داروها و درمان قطعی این بیماری باید در سبک زندگی فرد تغییراتی ایجاد شود. به عنوان مثال ورزش کردن و کمک گرفتن از روشهایی مثل مدیتیشن و انجام تمرینات فانکشنال میتوانند بسیار مفید واقع شوند.

سخن اخر
در این مقاله سعی کردیم به معرفی بیماری ترومای روحی و بررسی راههای درمان این بیماری بپردازیم. مهم ترین و ابتدایی ترین نکته این است که فرد بیمار ابتدا باید به یک پزشک متخصص مراجعه کند. و مشکلاتش را با او مطرح کند. نکته دیگر این است که باید تروما و نشانههایش را جدی بگیرید و هرچه سریع تر برای درمان این بیماری اقدام کنید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.