سحرخیز هستین یا شب بیدار؟ چگونه الگوی خواب خود را تغییر دهیم؟

الگوی خواب شما چیست؟ ژنتیک در آن موثر است؟ در خصوص زمان بیدار شدن از خواب صبحگاهی، دو دسته مختلف از افراد وجود دارند. اول افرادی که تمایل دارند از شنیدن آواز خوش پرندگان در هنگام صبح لذت ببرند و دوم افرادی که آرزو می‌کنند که ای کاش پرندگان دکمه سکوت داشتند تا بتوانند در سکوت مطلق به خواب لذت بخش خود ادامه دهند و دیرتر از خواب بیدار شوند.

در این مقاله به بررسی سحرخیزی و شب بیداری خواهیم پرداخت و مشخص خواهیم کرد که کدام گروه از افراد یعنی افراد سحرخیز یا افرادی که تمایل دارند طول روز را در خواب باشند و شب را در بیداری به کارهای خود بپردازند، زندگی سالم‌تری را تجربه خواهند کرد. با ما همراه باشید و فرصت مطالعه این مقاله جالب مجله کرفس را از دست ندهید.

خواب چیست و چگونه اتفاق می افتد ؟ چگونه خواب عمیق داشته باشیم؟

در اینجا بیشتر بخوانید…

افراد سحرخیز

افراد سحرخیز به کسانی گفته می‌شود که عمدتاً تمایل دارند شب‌ها تا حد امکان زودتر بخوابند و در ساعات اولیه صبح، هنگامی که خورشید در حال طلوع کردن است، از خواب بیدار شوند. این افراد معمولاً در صورت علاقه به چرت نیم روزی، در ساعات اولیه بعدظهر این کار را انجام می‌دهند.

ضرب‌المثل انگلیسی معروفی هست: The early bird gets the worm معنای این ضرب المثل این است که پرنده سحرخیز ( زودتر از بقیه ) کرم را شکار می‌کند! بر همین مبنا به افراد سحرخیز early bird نیز گفته می‌شود.

بیداری در شب و خواب در روز

شب بیداران

در نقطه مقابل، کسانی که تمایل دارند تا حد امکان در ساعات دیرتر صبح و حتی نزدیک به ظهر یا بعدظهر از خواب بیدار شوند، شب را تا دیر وقت بیدار بمانند و بازدهی بیشتری در این شرایط دارند را افراد شب بیدار یا اصطلاحا جغد شب مینامند.

در حقیقت این افراد در هنگام شب انرژی بیشتری دارند و تمایل دارند در طول روز بخوابند و شب را به انجام کارهای خود بپردازند.

چند ساعت باید بخوابیم ؟ جدول میزان خواب در سنین مختلف

مدت زمان طلایی خواب برای یک انسان سالم چقدر است ؟ در این مقاله بخوانید…

ویژگی افراد سحرخیز چیست؟

سحرخیزان به طور کلی زود می‌خوابند و زود بیدار می‌شوند، دوست دارند با شروع روز حال خوبی داشته باشند و بیدار ماندن برای آن‌ها بعد از یک ساعت مشخص مشکل است.

افرادی که سحرخیز هستند، ارتباط بهتر و موثرتری با جامعه خواهند داشت و به طور کلی راحت‌تر خود را با شرایط کاری، تنظیم برنامه‌های روزانه وفق می‌دهند و در هماهنگ شدن با اجتماع موفق‌تر هستند و منظم‌تر به نظر می‌رسند.

همچنین بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط محققان، داشتن یک الگوی خواب شبیه افراد سحرخیز می‌تواند منجر به بهبود شرایط روانی، داشتن احساسات مثبت‌تر و بهره‌مندی از وضعیت سلامتی بهتر منجر خواهد شد.

افراد شب بیدار چه ویژگی‌هایی دارند؟

این افراد که با اصطلاح جغد شب نیز شناخته می‌شوند، تا دیر وقت بیدار می‌مانند، به طور کلی به خواب علاقه زیادی دارند و از آن لذت می‌برند، تمایل دارند در ساعات بعد از صبح بیدار شوند و در این زمان بهترین احساس را دارند، شب‌ها انرژی بیشتری دارند، اگر زود بیدار شوند احساس خستگی خواهند داشت و در طول روز هوشیاری کمتری دارند.

شب بیداری چندین جنبه منفی دارد. از آنجایی که قسمت اعظمی از جامعه بر اساس یک برنامه منظم روزانه که حدوداً از ساعت ۹ صبح آغاز می‌شود و تا ۵ بعدظهر ادامه دارد مشغول فعالیت‌های خود هستند، کسانی که دیر از خواب بیدار می‌شوند از تمام این فعالیت‌ها و خدمات اجتماعی نظیر مدرسه، دانشگاه، برنامه مشاغل مختلف، خدمات بانکی و … دور خواهند ماند و به طور کلی همراهی کمتری با جامعه خواهند داشت.

همچنین برخی مطالعات نشان می‌دهند افرادی که به شب بیداری عادت دارند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌ها و اختلالات روانی قرار دارند و به طور کلی سطح سلامتی پایین تری خواهند داشت…

علت بی خوابی نصف شب

علت تبدیل شدن الگوی خواب به شب بیداری چیست؟

محققان بر اساس یکسری تحقیقاتی که در سال ۲۰۲۰ انجام شد، دریافتند که عوامل ژنتیکی نیز می‌توانند در تغییرات الگوی خواب طبیعی نقش داشته باشند. اما عوامل ژنتیکی را نمی‌توان موثر ترین عامل قلمداد کرد.

ایجاد تغییرات مقطعی در برنامه خواب می‌تواند باعث بروز شب بیداری شود. به عنوان مثال با نمایان شدن بیماری کرونا، بسیاری از مشاغل، مدارس، دانشگاه‌ها و … تصمیم گرفتند که به صورت مجازی یا دور کاری به فعالیت‌های خود ادامه دهند. همین عامل سبب شد تا افراد زیادی به شب بیداری روی بیاورند.

همچنین برخی شواهد نشان می‌دهند که زنان بیشتر از مردان تمایل به سحرخیزی دارند. احساس مسئولیت پذیری، وظیفه شناسی و علاقه به نظم زیاد نیز از دیگر عواملی هستند که در سحرخیزی نقش مهمی دارند.

چگونه کیفیت خواب خود را افزایش دهیم؟ | ۱۲ روش موثر و اثبات‌شده

کارهای ساده‌ای که میتواند کیفیت خواب شما را بالا ببرد…

چگونه الگوی خواب خود را تغییر دهیم؟

در ادامه قصد داریم به معرفی چند نکته بپردازیم که با کمک آن‌ها می‌توانید به تنظیم الگوی خواب خود بپردازید.

۱) اگر در طول روزهای کاری هفته برنامه خواب مناسبی دارید، سعی کنید در آخر هفته‌ها نیز این برنامه را رعایت کنید و از بیدار ماندن تا ساعات دیروقت در روزهای تعطیل اجتناب کنید.

۲) وعده‌های غذایی منظم و متعادل بخورید.

۳) اگر در ساعاتی از بعدظهر احساس خواب آلودگی دارید، یک چرت کوتاه بزنید.

۴) کیفیت خواب خود را بالا ببرید.

۵) با یک دکتر متخصص در صورت نیاز مشورت کنید.

توجه داشته باشید که تغییر الگوی خواب در ابتدا ممکن است دشوار باشد، ولی با گذشت زمان، ساعت بدن شما به وضعیت جدید عادت پیدا می‌کند و شما هم می‌توانید یک فرد سحرخیز باشید.

۱۰ خوراکی برای خواب راحت و درمان بی خوابی!

قبل از خواب چه بخوریم ؟ چه چیزهایی خواب آور است؟

سخن پایانی

در این مقاله در خصوص سحرخیزی و شب بیداری صحبت کردیم و در خصوص اینکه کدامیک از این موارد بهتر است و چگونه می‌توان الگوی خواب خود را تغییر داد، نکاتی را عنوان کردیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

منبع:

www.healthline.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *