توجه به سلامت هورمونهای بدن و تعادل هورمونها برای حفظ سلامت بسیار مهم است. زیرا هورمونها نقش بسیار مهم و اساسی در عملکرد مناسب عضوهای بدن دارند. و نمیتوان از تاثیرات عمیق آنها بر فعالیتهای روحی، جسمی و عاطفی بدن چشم پوشی کرد. به همین دلیل امروز قصد داریم ۱۰ راهکار ساده و تاثیرگذار بر سلامت هورمونها را برای شما معرفی و بررسی کنیم. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
در ادامه این راهکارها را بررسی میکنیم :
- مصرف پروتئین
- ورزش منظم
- مصرف قند و شکر
- مدیریت استرس
- چربیهای سالم
- پرخوری و کم خوری
- چای سبز، انواع ماهی
- کیفیت خواب
- فیبر کافی
وظیفه تولید و کنترل مقدار ترشح شدن هورمونها در بدن به عهده غدد درون ریز است. امروزه با پیشرفت زندگی و افزایش سرعت آن، مشکلات متعددی سلامت انسانها را تهدید میکنند. که یکی از مهم ترین آنها اختلالات هورمونی است. این اختلالات هورمونی همچنین با افزایش سن و کاهش انتشار برخی هورمونها، ممکن است تشدید شوند. اما دانشمندان و محققان معتقدند که با بهبود سبک زندگی افراد میتوان از بروز این اختلالات هورمونی جلوگیری کرد. بهبود سبک زندگی شامل افزودن برنامه منظم ورزش به فعالیتهای روزانه و بهره گیری از یک رژیم غذایی سلامت محور است. در ادامه ۱۰ راهکار پیشنهادی را شرح میدهیم.

۱) مصرف پروتئین کافی در وعدههای غذایی
تامین پروتئین مورد نیاز بدن برای حفظ سلامتی بسیار مهم است. محققان توصیه میکنند برای حفظ سلامت پوست، ماهیچهها و استخوانهای بدن روزانه پروتئین مصرف کنید. دانشمندان دریافتند که مصرف پروتئین سبب کاهش سطح هورمون گرسنگی در بدن میشود. و تولید هورمونهایی که باعث احساس سیر بودن میشوند را افزایش میدهد.
بنابراین با خوردن وعدههای غذایی سرشار از پروتئین کمتر احساس گرسنگی خواهید کرد. بنابراین مصرف خوراکیهای پروتئین دار سبب کمک به تناسب اندام شما خواهد شد. پروتئین همچنین باعث افزایش متابولیسم و چربی سوزی بدن میشود. بنابراین مصرف پروتئین برای تعادل هورمونهای بدن بسیار مفید است.
تیروئید هم یک بیماری هورمونی است. در این مقاله بیشتر بخوانید!
۲) ورزش منظم را فراموش نکنید!
داشتن فعالیت بدنی مناسب برای سلامت هورمونها بسیار ضروری است. به طوری که کم تحرکی میتواند سبب ایجاد اختلالات هورمونی در بدن شود. مهم ترین مزیت ورزش منظم، بهبود سلامت هورمون انسولین در بدن است. سلامت هورمونهای انسولین سبب تعادل سطح قند خون بدن میشود.
انسولین همچنین به سلامت ماهیچهها و تولید سلولهای ماهیچهای کمک بسیاری میکند. زیاد بودن سطح هورمون انسولین نیز میتواند مشکلات زیادی را به همراه بیاورد. زیاد بودن انسولین سبب التهاب، بیماریهای قلبی، دیابت و حتی سرطان خواهد شد. همانطور که در ابتدا گفتیم، ورزش منظم به تعادل هورمونهای انسولین در بدن کمک میکند. اگر تاکنون خیلی اهل ورزش کردن نبودید، میتوانید با روزی ۳۰ دقیقه پیاده روی منظم شروع کنید. تمرینات هیت، فانکشنال و همچنین یوگا و مدیتیشن نیز بسیار موثر خواهند بود.
۳) خودداری از مصرف زیاد شکر و کربوهیدراتهای تصفیه شده
مصرف زیاد شکر همواره با بروز مشکلاتی برای سلامتی شما همراه است. پرهیز از مصرف زیاد شکر موجب جلوگیری از چاقی و ابتلا به بیماریهایی نظیر دیابت و اختلالت هورمونی خواهد شد. بیشترین آسیب مصرف زیاد شکر به سلامت هورمونهای انسولین وارد میشود. محققان معتقدند با پیروی از یک رژیم غذایی سلامت محور، تا حد زیادی از اختلالات هورمون انسولین جلوگیری خواهد شد.
۴) مدیریت استرس
استرس بیش از حد و کنترل نشده میتواند سبب اختلالات هورمونی شود. و سلامت هورمونهای بدن را تهدید کند. هورمونهایی که بیشتر تحت تاثیر استرس زیاد دچار مشکل میشوند، آدرنالین و کورتیزول هستند. این دو هورمون وظیفه مقابله با استرس و تامین انرژی بدن را بر عهده دارند. و بروز مشکل برای این دو هورمون میتواند سلامتی شما به طور جدی تهدید کند. اگر جزو افرادی هستید که استرس کنترل نشده دارید، آموختن روشهای مدیریت استرس میتواند کمک بسیار زیادی به سلامت هورمونهای بدن شما کند. یوگا، مدیتیشن و ماساژ نیز کمک فراوانی به کنترل استرس میکنند.

۵) مصرف چربیهای سالم
تامین اسیدهای چرب امگا ۳، امگا ۶ و … تنها از طریق یک رژیم غذایی مناسب امکان پذیر استو زیرا بدن به صورت طبیعی توانایی تولید آنها را ندارد. مصرف خوراکیهایی که حاوی چربیهای سالم با کیفیت بالا هستند، به سلامت هورمونهای بدن کمک میکند. روغن زیتون، آجیل، روغن نارگیل و کنجد و … از خوراکیهایی هستند که میتوانید برای تجربه یک رژیم غذایی مناسب از آنها بهره ببرید.
۶) پرهیز از پرخوری و کم خوری
پر خوری و کم خوری میتوانند سبب ایحاد و یا تشدید اختلالات هورمونی شوند. بنابراین همواره باید سعی کنید در محدوده کالری مورد نیاز خود اقدام به مصرف خوراکیهای مختلف بکنید. تا سلامت هورمونهای خود را تضمین کنید.
۷) نوشیدن چای سبز
چای سبز یکی از نوشیدنیهای سالم و مقوی است. که خواص فراوانی دارد. این نوشیدنی سرشار از آنتی اکسیدان است. و برای جلوگیری از ابتلا به سرطان نیز مفید است. محققان معتقدند چای سبز به سلامت هورمونها و به ویژه تعادل هورمونهای انسولین در بدن کمک میکند. بنابراین نوشیدن چای سبز به جای نوشیدنیهای مضر بسیار توصیه میشود.
۸) خوردن انواع ماهی
ماهیها منابع مناسب امگا ۳ به شمار میروند. مصرف ماهیها به ویژه ماهیهای چرب برای کمک به سلامت هورمونها و تعادل هورمونها بسیار موثر خواهد بود. متخصصان تغذیه توصیه میکنند که ماهیها را حتما در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید.

۹) توجه به کیفیت خواب
در کنار رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، خواب کافی نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به طوری که اگر خواب شما کیفیت لازم را نداشته باشد، یک تهدید جدی برای سلامت شما محسوب خواهد شد. عدم برخورداری از خواب کافی سبب اختلالات هورمونی و به هم خوردن تعادل هورمونها خواهد شد. بنابراین باید توجه به خواب مناسب و افزایش کیفیت خواب را در کنار ورزش و رژیم غذایی جدی بگیرید.
۱۰) تامین فیبر مورد نیاز بدن
مصرف یک رژیم غذایی با فیبر بالا تاثیرات شگرفی بر سلامتی شما خواهد داشت. بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده، فیبر نقش اساسی در سلامت هورمونها دارد. و باعث جلوگیری از بروز اختلالات هورمونی میشود. میوهها و سبزیجات منابع سرشار از فیبر به شمار میروند. که به مصرفشان تاکید بسیار شده است.
مقاله کاملی درباره مصرف فیبر در سایت کرفس قرار دادهایم. از اینجا میتوانید مطالعه کنید.
سخن پایانی
هورمونها نقش اساسی در عملکرد مناسب بدن دارند. و اختلال در عملکرد آنها سبب بروز بیماریهای مختلف خواهد شد. با توجه به نکاتی که در بالا به آنها اشاره شد، میتوانید سلامت هورمونهای بدن خود را تضمین کنید. و از بروز اختلالات هورمونی جلوگیری کنید. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.