تعریف ریزه خواری عصبی و راه های کنترل ریزه خواری

ریزه خواری یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی است. این عادت غذایی از یکسو عذاب وجدانی را در شما ایجاد نمی‌کند. از سوی دیگر با این فکر که چاق نمی‌شوید، آن را ادامه می‌دهید. اغلب افراد فکر می‌کنند باید به یکباره مقدار زیادی غذا بخورند که چاق شوند. در حالی که ناخنک زدن همیشگی هم باعث چاقی می‌شود. این عادت غذایی در بسیاری از مواقع خارج از کنترل شماست. در صورتی که آن را کنار نگذارید، تمام زحمتتان برای لاغری از بین می‌رود. در این مطلب کرفس قصد داریم به ریزه خواری رژیمی و راه درمان آن بپردازیم.

تعریف ریزه خواری

ریزه خواری به این معناست که اشتهایتان برای خوردن انواع و اقسام خوراکی‌ها زیاد است. در واقع می‌خواهید از هر چیزی به مقدار کمی بخورید. تفکرتان هم اینست که با خوردن مثلا یک قاشق کره بادام زمینی و یا یک قاشق ارده شیره چاق نمی‌شوید. اما ریزه خواری عصبی فقط این نیست. چرا که به خوردن سایر مواد غذایی هم میل دارید. در واقع می‌خواهید همه چیز بخورید.

همین امر باعث می‌شود تا اشتهایتان برای خوردن همه غذاها بیشتر شود. برای مثال وعده صبحانه را ساعت ۷ صبح میل می‌کنید. وعده ناهار را هم در ساعت ۱۲ میخورید. بین این دو وعده ۵ ساعت باقی می‌ماند که باید فقط یک میان وعده (براساس وزن و قد) مصرف کنید. اما به جای یک مصرف مقدار مشخصی کالری و تنها یک میان وعده، مقدار زیادی غذا دریافت می‌کنید. به طوری که در طی این ۵ ساعت به اندازه دو وعده اضافه غذا می‌خورید. با این حساب دچار افزایش وزن می‌شوید.

کنترل ریزه خواری

ایا ریزه خواری باعث چاقی میشود ؟

تصور اغلب افراد اینست که وقتی از یک غذا به مقدار زیادی بخورید، چاق می‌شوید. بنابراین اگر از هر غذا فقط یک قاشق غذاخوری میل کنید، اصلا چاق نمی‌شوید. اما همانطور که در تعریف ریزه خواری گفتیم شما آنقدر به این عادت غذایی خو گرفته‌اید که به اندازه چند وعده غذایی کالری دریافت می‌کنید.

براساس علم تغذیه، اگر میزان کالری دریافتی روزانه از میزان کالری‌های سوزانده شده بیشتر شود، سلول‌های چربی در بدن افزایش می‌یابند. بنابراین ریزه خواری هم یکی از دلایل چاقی و افزایش وزن است.

عوارض ریزه خواری

ریزه‌خواری نه تنها باعث چاقی و اضافه وزن می‌شود، مشکلات دیگری را هم به دنبال دارد. اگر به این رویه عادت دارید، پیامدهای آن را در نظر داشته باشید:

  • خوردن موادغذایی شیرین باعث افزایش قندخون و ابتلا به دیابت نوع ۲ می‌شود.
  • افزایش فشارخون در اثر خوردن بیش از حد موادغذایی شور هم از دیگر عوارض ریزه خواری است.
  • ابتلا به بیماری‌های قلب و عروقی و گرفتگی عروق قلب هم از دیگر عوارض این عادت غذایی است.
  • پوسیدگی دندان هم یکی دیگر از عوارض ریزه خواری است. خوردن تنقلات سفت، شیرین و یا چسبنده به مرور زمان دندان‌ها را خراب می‌کند.

علت ریزه خواری چیست؟

دلایل زیادی وجود دارد که باعث ابتلا به ریزه خواری عصبی می‌شود. از نظر متخصصان تغذیه عامل اصلی ابتلا به این عارضه عبارت است از:

ایا ریزه خواری باعث چاقی میشود

ابتلا به افسردگی

یکی از دلایل ریزه خواری افسردگی است. افرادی که به این اختلال روانی مبتلا هستند فکر می‌کنند با خوردن غذای بیشتر می‌توانند برای درمان افسردگی و غلبه بر عارضه اقدام کنند. به طور کلی هنگام غذاخوردن مغز دستور ترشح دوپامین را به بدن صادر می‌کنند. به همین دلیل در زمان خوردن غذا خوشحال‌تر به نظر می‌رسید. افراد افسرده هم چون میزان هورمون کورتیزول و آدرنالین آن‌ها بالاست، سعی می‌کنند با خوردن غذای بیشتر بر آن غلبه کنند.

ریزه خواری رژیمی و افزایش وزن

یکی دیگر از دلایل عادت کردن به این برنامه غذایی، اشتیاق برای افزایش وزن است. اما وقتی هم که به وزن ایده آل برسید، همچنان به آن علاقمند می‌شوید. به طوری که قادر به ترک آن نیستید.

عادت به سرک کشیدن در یخچال

همه ما به نوعی عادت داریم در زمان بیکاری یا بعد از یک کار طولانی به یخچال خانه هم سر بزنیم. وقتی این کار به عادت تبدیل شود، به دنبال آن دچار ریزه خواری عصبی هم می‌شوید. با هر بار رفتن به در یخچال، مقداری موادغذایی برمی دارید. به طوری که حتی اگر گرسنه هم نباشید، برای رفع سرگرمی این کار را انجام می‌دهید.

عوارض ریزه خواری

چگونه جلوی ریزه خواری را بگیریم؟

برای کنترل ریزه خواری راه‌های زیادی وجود دارد که عبارتند از:

  • مشخص کردن ساعت خوردن غذا.
  • به خود یادآوری کنید که غذاخوردن برای رفع گرسنگی است و نه سرگرمی.
  • به سراغ غذاهای کم کالری بروید.
  • به مرور زمان میزان ریزه خواری را کم کنید.
  • به جای ریزه‌خواری یک سرگرمی بهتر برای خود پیدا کنید.

منبع: healthline.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *