رژیم سوئدی چیست؟
وقتی صحبت از رژیم و لاغری میشود، مردم برای رسیدن به هدفشان، دست به دامن انواع و اقسام راهها، خواه سالم و خواه ناسالم میشوند. یکی از این رژیمهای غذایی که این روزها طرفداران بسیار زیادی برای خودش دست و پا کرده است، رژیم سوئدی است. محبوبیت این رژیم تا جایی پیش رفته است که افراد آن را به صورت رژیم گروهی سوئدی نیز امتحان میکنند. در ادامه به معرفی این رژیم و عوارض یا فواید احتمالی آن خواهیم پرداخت.
رژیم لاغری سوئدی
رژیم لاغری سوئدی در انواع مختلف از رژیم ۱۳ روزه سوئدی تا رژیم ۱ ماهه آن وجود دارد. رژیمی که در آن به شما قول داده میشود که به علت تغییر اساسی متابولیسم بدن، حداقل به مدت دو سال با بازگشت وزن مواجه نخواهید شد. اما این ادعا تا چه اندازه صحت دارد؟
در رژیم سوئدی بایدها و نبایدهایی در زمینه برنامه غذایی وجود دارد که نگاهی به آنها میاندازیم.
قوانین اولیه رژیم سوئدی
· خوردن حداقل ۲ لیتر آب در روز
· نخوردن چای و قهوه
· نخوردن نوشیدنیهای فرآوریشده
· نخوردن قند و شکر و نمک خارج مقدار تعیین شده
· ادامه ندادن رژیم بیشتر از ۱۳ روز
· تکرار نکردن دوباره رژیم در یک بازه زمانی سه ماهه
چه چیزهایی را میتوان در رژیم سوئدی خورد؟
· گوشت، مرغ، بوقلمون، ماهی و صدف
· تخم مرغ ارگانیک
· سبزیجاتی مانند کلم، گل کلم، قارچ، خیار، پیاز، فلفل، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، جوانه گوسفند، مارچوبه، کدو تنبل، بادمجان، زیتون، اسفناج، کاهو، آووکادو و …
· محصولات لبنی طبیعی مانند ماست، کره، خامه ترش، پنیر خامهای
· آجیل خشکشده گردو، بادام، دانههای آفتابگردان، دانه کدوتنبل، آجیل، بادامزمینی (در حد محدود)
· نوشیدنیها: آب (حداقل ۲ لیتر)، آبمیوههای طبیعی
· روغنهای گیاهی
· غلات مانند جو و گندم
چه چیزهایی را نمیتوان در رژیم سوئدی خورد؟
· نوشابه، آبمیوههای شیرین و سایر نوشیدنیهای فرآوری شده
· شیرهای غیر طبیعی و طعمدار که ممکن است حاوی مقدار زیادی شکر شیر باشد.
· روغنهای معطر و سرخ کردنی
· دسرها، کیک، آبنبات، شکلات، بستنی، گرانولا، شیرینیهای مصنوعی و …
· مواد غذایی با کربوهیدرات بالا مانند نان، ماکارونی، برنج، سیبزمینی، سیبزمینی سرخ کرده، چیپس، فرنی، حبوبات و عدس
عوارض رژیم سوئدی
با توجه به اطلاعاتی که تا به این مرحله از رژیم سوئدی به دست آوردیم، متوجه شدیم که این رژیم میخواهد شما را به سمت خوردن مواد غذایی سالمتر و طبیعیتر سوق دهد. اما چیزی که تجربه رژیم سوئدی در عمل به ما نشان میدهد، کمی متفاوت از این تصویر بیرونی است. برای روشنتر کردن این مساله و آگاهی از عوارضی که این رژیم به بدن متحمل میکند، کافی است که به این برنامه غذایی نگاهی بیاندازید:
برنامه غذایی رژیم سوئدی
روز اول:
صبحانه: قهوه سیاه و بدون شکر به همراه یک عدد نان تست رژیمی
نهار: ۲ عدد تخممرغ پخته به همراه سالاد گوجه و لوبیا سبز
شام: سالاد میوه به همراه ماست کم چرب
برنامه غذایی ذکر شده نمونه برنامه یک روز در رژیم سوئدی بود. رژیمی که در آن قولهای عجیبی چون عدم بازگشت قطعی وزن تا دو سال و یا لاغری ۵ کیلو در یک هفته را به افراد میدهد. شاید واقعا در یک هفته ۵ کیلو لاغر شوید اما به چه قیمتی؟
مهمترین مشکل در رژیمهای این چنینی، میزان کالری برنامههای ارائه شده است که اغلب به زیر ۱۰۰۰ کالری میرسد. طبق نظر پزشکان و متخصصان تغذیه رژیمهای غذایی زیر ۱۰۰۰ کالری نه تنها برای بدن و اندامهای آن عوارض بیشماری دارند، بلکه حتی ممکن است پس از کاهش مقطعی وزن فرد، او را با بازگشت چند برابر وزن مواجه کنند.
نتیجهگیری
در چند سال اخیر رژیمهایی چون رژیم سوئدی، رژیم سیب و … سر و صدای زیادی به پا کردهاند و طرفداران زیادی را برای خود جمع کردهاند اما مسالهی مهمی که باید همیشه آن را در نظر بگیریم این است که لزوما کاهش مواد غذایی ورودی بدن، باعث کاهش وزن نمیشود. بلکه اگر به صورت افراطی نیز این کار را انجام دهید ممکن است با کاهش شدید متابولیسم روبرو شوید. در این شرایط بدن به حالت ذخیره چربی میرود و برای بقا و انجام اعمال حیاتی خود، انرژی ذخیره میکند.
به زبان سادهتر، کاهش بیرویه غذا خوردن به هدف لاغری، ممکن است نتیجه عکس دهد و باعث ثابت ماندن وزن شما یا افزایش آن بشود.
طبق نظر متخصصان یکی از ایمنترین روشهای لاغری، کالری شماری است که با کنترل علمی کالریهای دریافتی فرد را در بازه زمانی مشخص به وزن ایدهال خود میرساند. روش کالری شماری به معنی شمارش کالریهای مواد غذایی دریافتی و محدود کردن آنها با توجه به هدف لاغری شخصی و مشخصات فرد مانند سن، قد، وزن و … میباشد. برای استفاده از روش کالریشماری باید کالری مواد غذایی را در اختیار داشته باشیم. در ابتدا هر فرد باید بداند که باید چقدر کالری مصرف کند، تا لاغر شود. برای این منظور اپلیکشنهای کالریشماری چون کرفس، به کمک افراد میآیند.
منبع: