تغذیه در بیماران مبتلا به نقرس

چیستی و علل ایجاد بیماری نقرس

بیماری نقرس بدلیل ایجاد بلورهای اسیداوریک در مفاصل بدن بوده و در نتیجه تشکیل این بلورها مفصل ملتهب و دردناک می‌گردد. در حدود ۵۰ درصد از مبتلایان به این بیماری در ابتدا با التهاب، دردناک شدن و سوزش مفصل شست پا درگیر شده و سپس بیماری به دیگر مفاصل بدن گسترش می‌یابد؛ البته در مواردی این بیماری به شکل سنگ کلیه، توفوس و سنگ مثانه در بیمار آغاز می‌گردد.عوامل متفاوتی در ابتلا به این بیماری دخیل هستند از جمله:

تغذیه در بیماران مبتلا به نقرس

ژنتیک

حدود ۶۰ درصد از افراد مبتلا به بیماری نقرس درجهان به علل ژنتیکی به این بیماری مبتلا می‌شوند، در حدود ۴۰ درصد به علت سابقه خانوادگی و ۲۰ درصد به علت دیگر بیماری‌های ژنتیکی. تاکنون سه ژن با نام‌های SLC22A12 ، SLC2A9 و ABCG2 یافت شده‌اند که ارتباط مستقیم با ابتلا به نقرس دارند؛ برای مثال با غیرفعال شدن ژن‌های SLC22A12 و SLC2A9 جذب اورات از غذا در بدن کاهش یافته و اورات اضافی در بدن ترشح می‌شود، که این ترشح بالای اورات در بدن می‌تواند یکی از علت‌های بیماری بالا بودن وراثتی اسیداوریک در خون باشد.

تغذیه در بیماران مبتلا به نقرس

داروها

ارتباط مستقیم داروهای ادرارآور، نیاسین و آسپرین با افزایش اسیداوریک خون و حملات نقرس اثبات شده است. این داروها در افراد غیر بیمار نیز ممکن است سبب افزایش اسید اوریک خون به علت افزایش حجم دفع مایعات گشته و علت اولیه بیماری نقرس در فرد باشند.

تغذیه در بیماران مبتلا به نقرس

بیماری‌ها

بیماری نقرس اغلب در ادامه بیماری‌هایی همچون چاقی مفرط (احتمال ابتلا به نقرس در افراد مبتلا به چاقی مفرط (شاخص BMI بالای ۳۵) ۳ برابر افراد عادی می‌باشد.)، سندرم متابولیک (به مجموعه‌ای از شرایط شامل فشارخون بالا، دیابت، تری‌گلیسیرید بالا و HDL پایین گفته می‌شود که به طور همزمان در فرد ایجاد شده باشند.) و سندرم لش‌نیهان ایجاد می‌شود.

سبک زندگی

در حدود ۱۲ درصد از بیماران مبتلا به نقرس به دلیل رژیم غذایی آسیب‌زا همچون مصرف بالای الکل، مصرف بالای گوشت قرمز و غذاهای دریایی به این بیماری مبتلا می‌گردند. همچنین افرادی که عادت به ریزه‌خواری داشته و مقاوت سلولی آن‌ها نسبت به انسولین در اثر رژیم غذایی افزایش یافته مستعد ابتلا به بیماری نقرس می‌باشند.

تغذیه در بیماران مبتلا به نقرس

تغذیه در بیماران مبتلا به نقرس

بیماران مبتلا به نقرس تا حد زیادی می‌توانند تعداد حملات بیماری خود را با استفاده از رژیم غذایی خاص کم کنند؛‌ در این رژیم باید مواد غذایی که پس از جذب تولید اسید اوریک را افزایش می‌دهند مانند گوشت قرمز، غذاهای دریایی، غذاهای گیاهی حاوی ماده پورین و نوشیدنی‌های الکلی(الکل باعث کاهش قدرت کبد در متابولیزه کردن پورین و افزایش تولید اسیداوریک توسط کبد در بدن می‌شود و همچنین قابلیت بدن در از بین بردن اسید اوریک را کاهش می‌دهند.) را کاهش دهند.

در جدول زیر سعی کرده‌ایم تا حد ممکن مواد غذایی را براساس افزایش احتمال یا کاهش احتمال حمله بیماری نقرس طبقه بندی کنیم.

تغذیه در بیماران مبتلا به نقرس

*مخمرهای موجود در آبجو یکی از عوامل اصلی تولید اسید اوریک در بدن هستند و به همین دلیل از دیگر مشروبات الکلی برای این بیماران زیان‌بارتر هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *