آیا ورزش میتواند به تنهایی چاقی را از بین ببرد؟

با جست‌وجوی جمله ورزش برای کاهش وزن در اینترنت می‌توانید هزاران وبسایت، مربی و اپلیکیشن را بیابید که مدعی شده‌اند روش پیشنهادی آن‌ها می‌تواند بدون کم کردن خوراک یا میزان کالری دریافتی شما را لاغر و وزنتان را کاهش دهد.

همین اتفاق با جست‌و‌جوی کاهش وزن بدون ورزش نیز برای شما اتفاق می‌افتد؛ آیا این ادعاها می‌توانند درست باشند؟

بگذارید با ذکر یک مثال دقیق تر شرح دهیم، بدن خود را به شکل یک سد بتنی ذخیره آب تصور کنید. هر سد ذخیره آب از مخزن مشخصی برای نگه‌داری آب، یک مسیر ورودی آب که می‌تواند یک یا چند رودخانه باشد و یک یا چند مسیر خروجی برای آب تشکیل شده است.

مسیرهای ورودی آب به بدن انسان: چربی‌ها(که معادل گل و لای برای سدها محسوب می‌شوند.)، پروتئین و کربوهیدرات‌ها هستند.

مسیرهای خروجی بدن انسان: دفع از طریق روده و کلیه‌ها، فعالیت‌های روزمره و ورزش(برابر با سدهای دارای نیروگاه برق) محسوب می‌شوند.

مخزن بدن انسان چربی‌ها و عضلات محسوب می‌شوند.

با جست‌وجوی جمله ورزش برای کاهش وزن در اینترنت می‌توانید هزاران وبسایت، مربی و آپلیکیشن را بیابید که مدعی شده‌اند روش پیشنهادی آن‌ها می‌تواند بدون کم کردن خوراک یا میزان کالری دریافتی شما را لاغر و وزنتان را کاهش دهد. همین اتفاق با جست‌و‌جوی کاهش وزن بدون ورزش نیز برای شما اتفاق می‌افتد؛ آیا این ادعاها می‌توانند درست باشند؟

در حدود ۶۰ درصد مواد غذایی مصرفی انسان بدون جذب به وسیله کلیه‌ها و روده دفع می‌شوند. ۴۰ درصد باقی‌مانده این مواد بسته به مصرف روزانه بدن صرف ساخت انرژی برای حرکات انسان شده و یا به اشکال مختلف در بدن ذخیره می‌شوند. مشکل اصلی ما در هنگام چاقی ذخیره اضافی در پشت در خروجی سد است که می‌توان به دو طریق آن را کاهش داد؛ اول را کاهش ورودی و دومین راه افزایش خروجیست.

null

کاهش ورودی آب به علت آنکه تولید نیرو از پروتئین و چربی‌ها برای بدن بسیار آسیب‌زا و هزینه بر بوده و همچنین به مقادیر پایه از کربوهیدرات نیاز دارد، به کمتر از ۱۲۰۰ کالری در روز غیر ممکن و آسیب‌زا خواهد بود.

افزایش خروجی سد نیز تا میزان مشخصی ممکن است!!! با بررسی یک ورزشکار حرفه‌ای که در روز بیش از ۱۲ ساعت تمرین می‌کند درمی‌یابیم که بیش از ۵۰۰۰ کالری در روز مصرف انرژی تقریبا ممکن نیست. در واقع ظرفیت نیروگاه بدن انسان بیش از این نیست!!!

آیا ورزش میتواند به تنهایی چاقی را از بین ببرد؟

به گزارش بی‌بی‌سی سه کارشناس برجسته بریتانیایی اعلام کرده‌اند که: “ورزش مرتب خطر بیماری‌های قلبی، دیابت نوع دو، دمانس و بعضی سرطان‌ها را حداقل ۳۰ درصد کاهش می‌دهد، اما باعث کاهش وزن نمی‌شود.” آن‌ها معتقدند افزایش دور شکم و چاقی محصول “تغذیه ناسالم” و مصرف بیش از اندازه کالری‌ است و این تغذیه بد از سه عامل “عدم تحرک بدنی، نوشیدن الکل و کشیدن سیگار” بیشتر باعث بیماری می‌شود. “چهل درصد افرادی که ضریب توده بدنی طبیعی (BMI) دارند، دچار بیماری‌های متابولیکی هستند که به چاقی ربط دارند، مثل فشار خون بالا، چربی خون غیر طبیعی، بیماری کبد و کبد چرب (به علتی غیر از مصرف الکل).”

بگذارید این گزارش را با مثال قبلی بررسی کنیم. سدی را در نظر بگیرید که کارشناسان توانسته‌اند ذخیره آب پشت آن را با کاهش منابع ورودی به حد مجز برای آسیب ندیدن سد برسانند اما ورودی آب آن بیشتر اوقات آب همراه با گل و لای فراوان است و همین امر به علت تفاوت وزنی گل و لای با آب باعث ترک خوردن سد و یا آسیب‌های مختلف به سد شده است؛ مواد غذایی ناسالم همچون چربی‌ها برای بدن حکم همان گل و لای را دارند؛ حتی اگر بدن شما از نظر BMI سالم به نظر برسد ودر رنج سلامتی قرار بگیرد به علت رسوب چربی‌های ناسالم در رگ‌ها و کبد شما ممکن است به انواع بیماری‌های مربوط به تغذیه ناسالم دچار شوید.

درنوع دیگر شما ورودی آب را محدود نکرده اما با استفاده از ورزش سعی در افزایش خروجی داشته‌اید، همچنان به علت ورودی گل و لای فراوان و تصویه نشدن کامل آن‌ها در بدن در معرض بیاری‌های مختلف هستید چرا که نیروگاه بدن شما فقط توانسته میزان آب ورودی به سد را جبران کند و به تنهایی توان کم کردن حجم آب پشت سد را دارا نیست.

کلام آخر

انسان برای کاهش ذخایر انرژی بدن (آب ذخیره شده در پشت سد) نیازمند کاهش ورودی و همزمان افزایش خروجی انرژی بدن است تا ضمن کاهش ذخیره انرژی خود بتواند میزان چربی (گل و لای موجود در آب و ذخیره شده در پشت سد) را نیز کاهش داده و از صدمات و بیماری‌های ایجاد شده به علت ازدیاد چربی در بدن خود را محافظت کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *