آموزش مدیتیشن به زبان ساده | تاثیر مدیتیشن در ذهن آگاهی
مدیتیشن یک تمرین برای افزایش ذهن آگاهی است. این تمرین توانایی برای افزایش قدرت تمرکز است که به شما کمک میکند در هر لحظه بر روی کارهایی که انجام میدهید، حرفهایی که میزنید و هر رفتاری که دارید، کنترل و تمرکز داشته باشید. در بسیاری از مواقع واکنشها و رفتار در کنترلمان نیست. اگرچه به طور طبیعی دارای مقدار کمی ذهن آگاهی و تمرکز هستیم. اما به مرور زمان مقدار آن کم میشود. اما با تمرینهای روزانه میتوانید به سرعت آن را زیاد کنید.
در ادامه به آموزش مدیتیشن به زبان ساده میپردازیم. پس با ما همراه باشید.
چرا به آموزش مدیتیشن نیاز داریم؟
کم حواس بودن و نداشتن تمرکز عامل اصلی ابتلا به بیماری آلزایمر در میانسالیست. البته تنها مشکل به همینجا ختم نمیشود. وقتی برای مدتی قدرت تمرکز خود را از دست میدهید، قادر به بازیابی و ذخیره اطلاعات نیست. قدرت یادگیری و حافظه تا حد زیادی کند میشود.
هر کاری که در حال انجام آن هستید، مثل یک رباط فقط آن را انجام میدهید. در حالیکه در فرآیند کار قرار ندارید. خلاقیت، کارآفرینی، اجرای ایده و موفقیت هم در نتیجه داشتن تمرکز و حواس جمع بدست میآید. وقتی تمرکز و ذهن آگاهی دارید، ساختار بدنی مغز را بازسازی میکنید. حتی یک فرد میانسال با مدیتیشن قادر است مغز خود را همچون یک نوجوان آماده یادگیری کند.
به همین دلیل آموزش مدیتیشن به زبان ساده را برایتان بیان میکنیم. در نهایت شما میتوانید قدرت ذهن و مغز خود را دو چندان کنید.
مدیتیشن چطور انجام میشود؟
ما حتی یک لحظه هم از دست افکار خلاصی نداریم. همیشه افکار مختلف ذهن ما را احاطه میکنند. گاهی این افکار خوب و دلنشین هستند و گاهی منفی و زننده میشوند. زمانی که مدیتیشن را انجام میدهید، در واقع عملکرد ذهن را تحت کنترل خود در میآورید. در این موقع احساسات و افکار همه توسط شما به راحتی رصد میشوند.
مدیتیشن برای افزایش قدرت ذهن آگاهی است و به شما یاد میدهد برای چند دقیقه از قضاوت کردن دست بکشید. سپس کنجکاوی طبیعی خود را در مورد عملکرد ذهن و مغز بالا ببرید. در نتیجه آموزش مدیتیشن در خانه هم میتواند شما را به فردی مهربان تبدیل کند.
چطور میتوانم در خانه مدیتیشن را انجام دهم؟
یکی از تکنیکهای مهم برای آموزش مدیتیشن از طریق تمرینهای لحظهای انجام میشود. به این صورت که با مکث کردن، نفس کشیدن و بی حرکت گذاشتن اعضاء بدن سعی دارید به جای فکر کردن به پیرامون، فقط بر روی بدن متمرکز شوید.
بسیاری از روانشناسان معتقدند که یکی از راههای کاهش استرس، تسلط بر بخشهایی از مغز است. اما این کار به طور عادی فعال نمیشود و به تمرین نیاز دارد. آموزش مدیتیشن در خانه به همین منظور طراحی شده است.
برای انجام تمرینات مدیتیشن به صورت زیر عمل کنید:
چند دقیقه فقط روی خود تمرکز کنید
همیشه برای دستیابی به مهارت ذهن آگاهی به کوسن، بالشت، نیمکت و یا سالن ورزشی مجهز نیاز ندارید. بلکه فقط باید چند دقیقه (حتی اگر شده ۵ دقیقه) برای فکر کردن در درون خود وقت صرف کنید.
در این چند دقیقه قضاوت را کنار بگذارید
در مدیتیشن اهمیت زیادی دارد که قضاوت را کنار بگذارید و برای چند دقیقه فقط اطلاعات دریافت کنید. البته انجام این تمرین کار راحتی نیست. زیرا همه به قضاوت کردن عادت کردهایم. برای ترک این عادت و رسیدن به آرامش، هر قضاوتی که کردید، در طول تمرین بر روی کاغذ بنویسید.
به لحظه کنونی برگردید
ذهن غالباً به فکر فرو میرود. اما کافیست یه لحظه به خودتان بیایید و دوباره به لحظه قبلی بازگردید. تمام کنترل و تمرکز خود را فقط بر روی یک موضوع قرار دهید. ذهن آگاهی تنها با بازگشت به لحظات قبل بدست میآید.
با ذهن سرگردان خود مهربان باشید
وقتی ذهن سرگردان میشود که تصمیم درستی برای هدایت آن نداشته باشید. در این صورت فقط به قضاوت میپردازد. برای مثال فلانی چه حرفی زد، چه کاری انجام داد، کجا رفت و … . در عین حال به قضاوت در مورد کار دیگران میپردازید. اما وقتی ذهن را به آرامی به سمت خودتان معطوف کنید، از سرگردانی رها میشود.
نحوه انجام مدیتیشن در منزل
یک آموزش مدیتیشن به زبان ساده برای منزل بر روی نفس کشیدن تمرکز دارد. نه به این دلیل که چیز خاصی در آن وجود دارد. بلکه به این دلیل که تنفس همیشه وجود دارد و از درون شما بلند میشود. این همان چیزی است که برای ادامه حیات ضرورت دارد اما کسی توجهی نسبت به آن ندارد. شما وقتی حواستان به سمت نفس کشیدن میرود که یا حبس شده باشد یا قادر به تنفس کردن نباشید.
در طول تمرین توجه به نفس عمیق کشیدن، ممکن است درگیر افکار، احساسات و صداها شوید. هر جایی که ذهن به پیش میرود، دوباره به نفس بعدی توجه کنید. اجازه ندهید افکار بیراهه حواستان را جلب خود کنند.