تغذیه و آلزایمر چه رابطهای باهم دارند؟
تغذیه و آلزایمر ارتباط نزدیکی با هم دارند. مطالعات نشان داده است که در حالی که برخی از غذاها حافظه را تقویت می کنند ، برخی دیگر در واقع خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش میدهند. این غذاها با مشکلات جدی سلامتی مرتبط هستند ، بنابراین محدود کردن یا حذف آنها از رژیم غذایی بسیار مهم است. همچنین، رژیم غذایی سالم در بروز آلزایمر بسیار تأثیرگذار است. رژیم غذایی و تغذیه سالم خطر ابتلا به سرطان ، دیابت و سایر بیماری ها را کاهش می دهد و ذهن ما را سالم نگه می دارد. در حقیقت ، تحقیقات نشان داده است که رژیم غذایی و تغذیه بد بر حافظه تأثیر می گذارد و احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر در افراد را افزایش می دهد.
غذا نقش بسیار مهمی در زندگی ما انسان ها ایفاء می کند. فعالیت های روزانه ای که ما به صورت ارادی مانند راه رفتن و غذا خوردن یا به صورت غیر ارادی مانند نفس کشیدن یا هضم غذا نیاز به مواد غذایی دارد. غذا به ما لذت ، قدرت تحرک و راحتی می بخشد. اختلالات روحی و جسمی زیادی برای ما ایجاد می کند که یکی از این اختلالات ، آلزایمر و زوال عقل است.
چرا برخی از غذاها باعث کاهش حافظه و ایجاد آلزایمر می شوند؟
همانطور که ماشین نیاز به سوخت دارد، مغز ما هم به سوخت و مواد مغذی نیاز دارد. مغز ما به چربی، میوه، سبزی، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی کافی نیاز دارد. مصرف بیش از اندازه مواد مغذی و کربوهیدرات ها، غذاهای فرآوری شده و قند، تولید مواد سمّی در بدن را افزایش می دهد و باعث کاهش کارایی مغز و در نتیجه آلزایمر می شود. این مواد سمّی می تواند منجر به تورم می شود که منجر به نقص عملکرد شناختی ذهن می شود.
تغذیه و آلزایمر: چه غذاهایی باعث کاهش این بیماری می شوند؟
تغییر رژیم و عادت غذایی هیچگاه آسان نبوده است. با این وجود، پرهیز از غذاهایی که حافظه را کاهش می دهند و باعث آلزایمر می شوند، می تواند به کاهش آلزایمر کمک کند. در زیر فهرستی از مواد غذایی آمده است که برای کاهش آلزایمر مفید هستند:
سبزیجات
ماهی سالمون و ماهی های آب سرد
میوه هایی که پوست تیره دارند.
قهوه و شکلات
روغن زیتون
روغن نارگیل
در کنار این مواد غذایی، داشتن یک رژیم غذایی خوب و اصولی میتواند به کاهش آلزایمر در سنین بالا به شما کمک کند. اگر رژیم غذایی شما فاقد مواد معدنی مورد نیاز برای مغز شما باشد، در دراز مدت عملکرد حافظه شما را پایین میآورد.
رژیم غذایی یکی از عوامل مهم است که بروز آلزایمر تأثیر به سزایی دارد. در مطالعهای که در مجله آلزایمر منتشر شد، حدود ۹۰۰ نفر بین سنین ۵۸ تا ۹۸ مورد بررسی قرار گرفتند و پرسشنامههای مربوطه را پر کردند و آزمایشهای مربوطه هم انجام شد. نتایج نشان داد که افرادی که رژیم غذایی آنها درست بوده است، میزان عملکرد شناختی ذهن آنها به اندازه ۷.۵ درصد افزایش داده است. خبر خوب این است که تعدادی از تحقیقات نشان می دهد که با یک رویکرد جامع تغذیهای مطلوب می توان خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر را در مراحل اولیه کاهش داد.
قویترین شواهد تا به امروز مربوط به افزایش سطح هموسیستئین است ، که خطر بروز آلزایمر را پیش بینی می کند و هم میتواند باعث آسیب مغزی در مغز را شناسایی کند که ناشی از کمبود ویتامین های گروه B ، به ویژه B12 است که به طور فزاینده با افزایش سن بیشتر جذب بدن می شود.
چه غذاهایی باعث افزایش آلزایمر می شوند؟
متأسفانه امروزه به دلیل مشغله زیاد، غذاهایی که در سبدهای غذایی روزانه ما رایج هستند برای مغز و حافظه ما بسیار مضر هستند. غذاهایی مانند فست فود، شیرینی های بسیار چرب، مواد غذایی فرآوری شده مانند انواع کنسروها، کالباس و سوسیس و غیره باعث بروز آلزایمر می شوند.
پنیر فرآوری شده
این پنیر حاوی مقادیر بسیاری از چربی اضافی است. همچنین پنیر فرآوری شده پروتئین هایی را در بدن ایجاد می کند که به افزایش آلزایمر کمک می کند.
گوشت های فرآوری شده
مانند گوشت های دودی حاوی موادی به نام نیتروسامین هستند که باعث می شود کبد چربی تولید کند که برای مغز سمّی هستند.
مواد غذایی سفید رنگ
این مواد شامل پاستا، کیک، شکر سفید، برنج سفید می باشند. مصرف این مواد باعث می شود تا در تولید انسولین تداخل ایجاد شود و مواد سمّی به مغز ارسال شود.
پاپ کرن مایکروفری
این ماده غذایی حاوی دی استیل است. دی استیل ماده ای شیمیایی است که باعث افرایش آمیلوید در مغز می شود. تحقیقات نشان داده است که افزایش آمیلوید در مغز، احتمال بیماری آلزایمر را افزایش می دهد.
شکر تصویه شده
شکر تصویه شده که غالباً در غذاهای فرآوری شده یافت می شود دارای کالری هستند اما فاقد ویتامین ، مواد معدنی و فیبر هستند. ابتدا ممکن است مواد غذایی شیرین که حاوی شکر تصویه شده باشند، خوشمزه و جذاب باشند اما توجه داشته باشید که در دراز مدت ممکن است اشتهای شما به خوردن غذا کم شود و فقط با اضافه کردن شکر به غذاهای خود اشتها پیدا کنید! مثل نمک که برخی از افراد عادت دارند به غذای خود بزنند، با وجود اینکه غذا باز هم نمک دارد! همانطور که آلزایمر پیشرفت می کند، کمبود اشتها و از دست دادن وزن ممکن است به معضل شدیدی تبدیل شود.