آشنایی با فواید سدیم برای بدن، بیماریهای هیپوناترمی و هایپناترمی
چرا یون سدیم برای بدن ضروری است ؟ نقش سدیم در بدن چیست ؟ کمبود سدیم در بدن چه مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد؟ بیماری هیپوناترمی چیست؟ برای کمبود سدیم چه بخوریم ؟ عوارض سدیم بالا در خون شامل چه مواردی میشود؟ در این مقاله قصد داریم به معرفی فواید سدیم بپردازیم. و خواص سدیم برای بدن را برای شما بررسی کنیم. برای یافتن پاسخ این سوالات و آشنایی با خواص سدیم کلرید، در ادامه همراه مجله کرفس باشید و مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
سدیم یا سدیم کلرید چیست؟
سدیم یکی از الکترولیتهای مهم بدن است. الکترولیتها با حل شدن در مایعات بدن مانند خون، بار الکتریکی در بدن ایجاد میکنند. و وجود آنها برای عملکرد مناسب سلولهای مختلف، از اهمیت بالایی برخوردار است.
اکثر سدیم موجود در بدن را در خون و در مایع اطراف سلولها میتوان یافت. سدیم در حفظ تعادل طبیعی مایعات موجود در بدن نقش اساسی ایفا میکند. و همچنین برای عملکرد مناسب سیستم عصب عضله بسیار مهم است.
بدن ما از طریق انواع مختلف خوراکیها و نوشیدنیها سدیم مورد نیاز خود را دریافت میکند. این سدیم میتواند در اثر تعریق یا ادرار از بدن دفع شود. داشتن کلیههای سالم به بدن کمک میکند تا با تنظیم مقدار سدیم دفع شده از طریق ادرار، سطح سدیم بدن در تعادل باقی بماند.
از دست رفتن تعادل سطح سدیم در بدن
هنگامی که میزان تعادل جذب و دفع سدیم در بدن از بین برود، بدن با مشکلاتی روبهرو خواهد شد. بیماریهای مربوط به تغییر غلظت سدیم در بدن شامل موارد زیر میباشد:
۱) کمبود سدیم بدن ( هیپوناترمی )
۲) افزایش غلظت سدیم بدن ( هایپناترمی )
کمبود سدیم بدن یا بیماری هیپوناترمی چیست؟
هیپوناترمی کمبود سدیم خون یا کمبود نمک (سدیم کلرید) بدن میباشد. این بیماری میتواند در اثر عوامل مختلفی نظیر کاهش نمک موجود در رژیم غذایی، افزایش مایعات بدن و یا افزایش مقدار دفع مایعات بدن ایجاد شود. همچنین در برخی از شرایط مانند افزایش سن و یا در اثر مبتلا شدن به برخی بیماریهای مزمن نظیر نارسایی کلیه یا احتقان قلب نیز ممکن است بیماری هیپوناترمی پدیدار شود.
علائم هیپوناترمی عبارتند از:
تغییر در عملکرد ذهن، سردرد، حالت تهوع و استفراغ، خستگی شدید، اسپاسم عضلانی و تشنج. در صورت مشاهده این علائم و احتمال کمبود سدیم بدنتان، باید با توجه به دستورات پزشک از روشهای درمانی مناسب استفاده کنید. و از داروهای کنترل علائم هیپوناترمی برای بهبود این بیماری بهره ببرید.
بیماری هایپناترمی یا افزایش سدیم موجود در بدن چیست؟
این بیماری نیز در اثر عوامل مختلفی که غلظت سدیم خون بدن را افزایش میدهند، به وجود میآید. افزایش سن ،دفع بیش از حد آب بدن، مشکلات کلیهها، عدم نوشیدن آب و مایعات به اندازه کافی و … از جمله این عوامل هستند. در اثر افزایش سدیم بدن نیز ممکن است مشکلات متعددی برای بدن شما ایجاد شود. و در صورت آگاهی از ابتلا به این بیماری در اثر انجام آزمایش خون یا هر موقعیت دیگر، باید در اولین زمان ممکن برای درمان آن اقدام کنید.
در این مقاله!
فواید سدیم برای بدن
در این قسمت میخواهیم به معرفی و بررسی چند مورد از مهم ترین خواص سدیم بپردازیم. در ادامه مقاله همراه ما باشید.
۱) سدیم به تعادل مایعات موجود در بدن کمک میکند.
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، یکی از مهم ترین فواید سدیم برای بدن، کمک به تعادل مایعات بدن است. این موضوع برای ادامه حیات بدن و بهبود سطح سلامت آن بسیار مهم میباشد.
۲) سدیم به عملکرد مناسب سیستم عصبی کمک میکند.
سدیم یکی از الکترولیتهای اساسی بدن به شمار میرود. تامین سدیم مورد نیاز بدن برای عملکرد مناسب سیستم عصبی و همچنین کارکرد مناسب تمام سلولهای بدن از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل تقویت سیستم عصبی یکی از خواص سدیم در بدن به شمار میرود.
۳) وجود سدیم برای انقباض عضلات از اهمیت بالایی برخوردار است!
انقباض عضلانی یکی از فعالیتهای مهم بدن در طول فعالیتهای مختلف روزانه به شمار میرود. این عملکرد مهم به وجود سدیم کافی در بدن وابسته است. به همین دلیل فواید سدیم برای انقباض عضلات را میتوان یکی از مهم ترین خواص سدیم در نظر گرفت.
۴) وجود سدیم برای کنترل فشار خون مهم است!
شاید جالب باشد که بدانید حتی کمبود سدیم نیز میتواند فشار خون شما را تحت تاثیر قرار دهد. و باعث کاهش فشار خون شود. به همین دلیل تنظیم سدیم مورد نیاز بدن به صورت دقیق و از طریق یک رژیم غذایی مناسب برای همه افراد به ویژه افراد مبتلا به فشار خون از اهمیت بالایی برخوردار است. قطعا منظور از این مورد، مصرف به اندازه نمک است.
اما به خاطر داشته باشید که مصرف زیاد نمک همچنان خطرناک است. و عامل اصلی بسیاری از بیماریها!
کاهش مصرف نمک ، ۸ ماده خوش طعم و طبیعی برای جایگزینی با نمک!
در این مقاله بخوانید.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص خواص سدیم برای بدن و بیماریهای مربوط به کمبود یا زیاد بودن سدیم بدن پرداختیم. سدیم نقشهای مهم و اساسی را در بدن ایفا میکند و برای ادامه حیات، تامین سدیم مورد نیاز بدن از اهمیت بالایی برخوردار است. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.
منابع: msdmanuals، sharecare، medicinenet