مسمویت غذایی چیست؟
مسمومیت غذایی نتیجه خوردن مواد آلوده، فاسد یا سمی است. شایعترین نشانههای مسمومیت غذایی تهوع، استفراغ و اسهال است. اگرچه مسمومیت غذایی بیماری آزاردهندهای است که زندگی را برای چند روز تحت تاثیر قرار می دهد، اما بیماری بسیار شایع و رایجی است. طبق مطالعه که در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا انجام شد، مشخص شد که در هر سال از هر ۶ آمریکایی، ۱ نفر به یکی از انواع مسمومیت غذایی مبتلا میشود.
علت مسمویت غذایی
علت بروز مسمومیت غذایی از سه حالت خارج نیست:
۱- باکتریها: باکتریها بیشترین دلیل بروز مسمومیت غذایی در بین افراد هستند. برای مثال باکتری سالمونلا مخربترین باکتری است که میتوانید تصور کنید! طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، تنها با مقدار کمی از این باکتری، حدود ۱ میلیون آمریکایی دچار مسمومیت غذایی شدند.
۲- انگلها: انگلها به اندازه باکتریها در مسمومیت غذایی شایع نیستند اما اگر در اثر خوردن غذای مسموم به وجود بیاید، باعث مشکلات جدی در افراد میشود. یکی از شایعترین انگلهایی که به مسمومیت غذایی منجر میشود، انگل توکسوپلاسما است.
۳- ویروس: مسمومیتهای غذایی نیز میتواند در اثر ویروس ایجاد شود. طبق آماری که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا منتشر کرده، سالانه بیش از ۱۹ میلیون نفر به مسمومیت غذایی ناشی از ویروسها مبتلا میشوند. این ویروش میتواند بسیار خطرناک و مهلک باشد. هپاتیت A نیز نوعی ویروس است که میتواند از طریق غذا انتقال یابد.
علائم مسمویت غذایی
علائم مسمومیت غذایی در هر فرد متفاوت با دیگری است. علاوه بر متفاوت بودن نشانهها، طول مدت مسمومیت نیز بسته به منبع مسمومیت، متغیر است. به طور کلی اما مسمومیت از ۱ ساعت تا ۱ ماه ممکن است به طول بیانجامد. نشانههای مسمومیت غذایی معمولا شامل حداقل سه مورد از علائم زیر است:
· گرفتگی شکمی
· اسهال
· استفراغ و حالت تهوع
· از دست دادن اشتها
· تب خفیف
· ضعف
· سردرد
همهی این علائم تا وقتی که به صورت خفیف و کوتاه مدت ظاهر شوند، خطری برای فرد به شمار نمیآید اما اگر یکی از نشانههای زیر را داشتید، فورا به پزشک مراجعه نمایید.
· اسهال بیش از سه روز ادامه پیدا کند.
· تب بالاتر از ۱۰۲ درجه فارنهایت
· دشوار دیدن یا صحبت کردن
· علائم کمبود آب شدید، که ممکن است شامل دهان خشک، کمرنگ شدن ادرار و مشکل در حفظ مایعات باشد.
· ادرار خونی
درمان مسمومیت غذایی
· درمان مسمویت غذایی در خانه
درمان مسمومیت غذایی در خانه معمولا امکانپذیر است و نیازی به مراجعه به پزشک نیست. درمان سریع اگر مسمومیت غذایی دارید، بسیار مهم است که برای جبران آب از دست رفته، به طور مداوم بدن خود را هیدراته نگه دارید. بمانید. آبمیوههای طبیعی و کربوهیدراتدار مانند آب سیب یا آب نارگیل میتوانند علاوه بر رفع خستگی، از دهیدراته شدن بدن نیز جلوگیری کنند. فراموش نکنید که باید از نوشیدنیهای کافئیندار که باعث تحریک دستگاه گوارش میشوند، دوری کنید.
درمان سریع مسمویت غذایی ممکن نیست و اغلب بین ۳ تا ۵ روز به طول میانجامد. برای رفع مسمومیت غذایی در خانه میتوانید از گیاهان دارویی و تسکیندهنده مانند دمنوش بابونه، نعناع و … استفاده کنید.
· داروی مسمومیت غذایی
داروهای بدون نسخه مانند ایمودیوم یا قرص پیتوبیسمول میتواند به کنترل اسهال و رفع تهوع کمک کنند. با این حال، قبل از استفاده از این داروها، بهتر است با پزشک یا داروساز مشورت کنید زیرا ممکن است با داروهای دیگر شما تداخل دارویی داسته باشد.
در موارد شدید مسمومیت غذایی، افراد ممکن است نیاز به هیدراتاسیون با مایعات داخل وریدی (IV) در یک بیمارستان داشته باشند. در موارد بسیار نادر از مسمومیت غذایی، ممکن است بیمار به بستری طولانیتری احتیاج داشته باشد.
· برای مسمومیت غذایی چه بخوریم؟
توصیه میشود برای هضم راحتتر و تا زمان بهبود وضعیت گوارش و رفع اسهال و استفراغ، غذاهای جامد را با غذاهای ساده و کمچرب جایگزین کنید. مواد غذایی زیر مثالهایی هستند که میتوانید در رژیم غذایی خود رعایت کنید.
· موز
· برنج
· سوپ مرغ
· سیب زمینی سرخ شده
· سبزیجات پخته شده
· تست
· سودا بدون کافئین
· آب میوه رقیق شده
· نوشیدنیهای ورزشی
منبع:
ممنونم