درمان بیماری ویلسون در بزرگسالان و کنترل مس در بدن
یکی از مضرات مس برای بدن ابتلا به بیماری ویلسون است. این بیماری باعث آسیب شدید کبدی میشود. در واقع پزشکان آن را یک بیماری تخریب کبد میشناسند. مسمومیت مس در بدن باعث ابتلا به این بیماری میشود. در برخی از افراد این بیماری به صورت ژنتیکی است که البته احتمال آن یک در ۳۰ هزار نفر در سراسر دنیاست. مصرف بیش از حد مس هم میتواند باعث بروز بیماری ویلسون شود.
در ادامه با سایت کرفس همراه شوید تا بیشتر به بیماری ویلسون در بزرگسالان و مضرات مس برای بدن صحبت کنیم.
بیماری ویلسون چیست؟
وقتی میزان مس در بدن زیاد شود، اولین عضوی که تحت تاثیر قرار میگیرد، کبد است. در بیماری ویلسون، کبد قدرت حذف مس اضافه از بدن را ندارد. بنابراین مس اضافی در اندامهایی مثل مغز، کبد و حتی چشمها جمع میشود. تشخیص زودهنگام میتواند از پیشرفت این بیماری پیشگیری کند.
یک کبد سالم میتواند مس اضافه را فیلتر و از طریق ادرار از بدن دفع کند. اما در بیماری ویلسون، کبد این قدرت را ندارد. درمان افزایش مس در بدن هم اغلب با کمک دارو انجام میشود.
علائم و نشانههای بیماری ویلسون
علائم و نشانههای بیماری ویلسون در بزرگسالان بسته به اینکه کدام عضو بدن را تحت تاثیر گذاشته باشد، تفاوت دارد. این بیماری تنها توسط آزمایش تشخیص داده میشود. اما علائم تجمع مس در کبد هم عبارتند از:
- احساس ضعف بدن
- احساس خستگی
- کاهش وزن
- حالت تهوع
- استفراغ
- از دست دادن اشتها
- خارش بدن
- زردی پوست و چشم
- تورم پاها و شکم
- درد یا نفخ شکم
- آنژیوم عنکبوتی رگهای خونی که از روی پوست به راحتی قابل مشاهده است.
- گرفتگی عضلات
علائم جمع شدن مس در مغز
اگر مس زیادی در ناحیه مغز جمع شده باشد، علامتهای آن عبارتند از:
- اختلال حافظه و گفتار یا بینایی
- راه رفتن غیر عادی
- میگرن
- آبریزش
- بیخوابی
- از دست دادن کنترل دست و پا
- تغییر شخصیت
- تغییر روحیه
- افسردگی
اگر بیماری ویلسون در بزرگسالان پیشرفت کند، خود را با علائمی مثل اسپاسم عضلانی، تشنج و درد عضلانی حین حرکت نشان میدهد.
در این مقاله!
بیماری ویلسون خطرناک است ؟؟
جهش یک ژن به نام ATP7B میتواند باعث افزایش مس در بدن شود و بیماری ویلسون را به دنبال داشته باشد. البته این بیماری ژنتیکی اگر هر دو والدین به آن مبتلا باشند، به فرزند منتقل میشود. این بیماری شباهت زیادی به هپاتیت C، فلج مغزی و مسمومیت با سایر مواد معدنی دارد.
اگر چه خواص مس برای بدن بیشمار است، اما زیاد شدن آن هم مشکلات دیگری را به دنبال دارد. در صورت شدید شدن بیماری میتواند برای سایر اعضا بدن از جمله مغز خطرناک باشد.
این بیماری اگر در همان مراحل اول تشخیص داده شود، به راحتی درمان میشود. در صورت عدم درمان به موقع نارسایی کبد و آسیب مغزی را به دنبال دارد.
درمان افزایش مس در بدن
درمان بیماری ویلسون در بزرگسالان به مدت زمان ابتلا و شدت آن بستگی دارد. اما به طور کلی درمان آن در سه مرحله انجام میشود و حتی ممکن است تا آخر عمر هم درمان ادامه داشته باشد. به طوری که اگر بیمار مصرف داروها را متوقف کند، این احتمال وجود دارد که دوباره میزان مس در بدن افزایش یابد.
مرحله اول درمان ویلسون
اولین مرحله درمان، حذف مس اضافه از بدن با کمک روش شیمی درمانی است. پزشکان با کمک داروهایی مانند d-penicillamine و trientine یا Syprine میزان مس اضافه را از بدن خارج میکنند. به این صورت که مس از اندامها خارج و وارد جریان خون میشود. سپس کلیهها مس را در ادرار فیلتر میکنند.
مرحله دوم درمان افزایش مس
با مضرات مس برای بدن راه دیگر برای درمان، حفظ سطح نرمال مس در بدن است. با توجه به فواید مس برای بدن انسان نباید همه آن از بدن خارج شود. اگر مرحله اول را بیمار با موفقیت پشت سر بگذارد و مشکلی روی ندهد، مرحله دوم شروع میشود. در این مرحله برای بیمار داروهای حاوی روی یا tetrathiomolybdate تجویز میشود.
مرحله سوم ویلسون
در این مرحله از درمان بیماری ویلسون در بزرگسالان باید میزان مس در بدن کنترل شود. به طوری که میزان آن به سطح نرمال برسد. در این مرحله بیمار باید از خوردن غذاهایی که حاوی مقادیر بالایی از مس هستند، بیماری را کنترل کند. این غذاها عبارتند از: میوههای خشک، آجیل، شکلات، مولتی ویتامین و قارچ.
اگر از آب لوله کشی استفاده میکنید و لولهها مسی هستند، باید کمی مراقب باشید. همچنین درست کردن غذا در ظروف مسی هم نکتهای است که بعد از درمان ویلسون باید از آن اجتناب کنید.
آیا میتوان از بیماری ویلسون پیشگیری کرد؟
بیماری ویلسون یک ژن ارثی است که از والدین به فرزندان منتقل میشود. اگر هر دو والدین به این بیماری مبتلا باشند، فرزند هم به احتمال زیاد به ویلسون مبتلا میشود. این بیماری در همان مراحل اول با مصرف داروهای ساده قابل درمان و کنترل است.
منبع: healthline