“سنگ کیسه صفرا” معرفی و بررسی علل و علائم
آیا سنگ کیسه صفرا دفع می شود ؟ سنگ کیسه صفرا چه خطراتی دارد؟ در این مقاله قصد داریم در خصوص بیماری سنگ کیسه صفرا و علل و علائم مربوط به آن صحبت کنیم. اگر میخواهید درمورد کیسه صفرا و بیماریهای آن بیشتر بدانید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید! اندازه سنگ کیسه صفرا میتواند به اندازه یک دانه شن تا یک توپ گلف، متغییر باشد. سنگ کیسه صفرا تا زمانی که مجاری صفراوی را مسدود نکند، علائم خاصی نخواهد داشت. با مجله کرفس همراه باشید.
- کیسه صفرا چه وظیفهای در بدن دارد؟
- علائم وجود سنگ کیسه صفرا چیست؟
- جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا چیست؟
- پاکسازی کیسه صفرا چگونه صورت میپذیرد؟
در ادامه قصد داریم به این سوالات نیز پاسخ دهیم.
بیماری سنگ کیسه صفرا چیست؟
سنگ کیسه صفرا در حقیقت به سنگها یا تودههایی گفته میشود که با سفت شدن و سخت شدن برخی مواد در کیسه صفرا یا مجاری صفراوی ایجاد میشوند. کیسه صفرا عضوی کوچک از بدن است که در سمت راست بدن و زیر کبد قرار دارد. و مادهای به نام صفرا را در خود ذخیره میکند. صفرا مادهای است که در کبد ساخته میشود. و به هضم آسانتر غذا کمک میکند.
اندازه سنگ کیسه صفرا میتواند به اندازه یک دانه شن تا یک توپ گلف، متغییر باشد. سنگ کیسه صفرا تا زمانی که مجاری صفراوی را مسدود نکند، علائم خاصی نخواهد داشت. به همین دلیل ممکن است تا زمانی که مجاری صفراوی مسدود نشدهاند، متوجه این بیماری نشوید. هنگامی که مجاری صفراوی مسدود شوند، درد کیسه صفرا در فرد بیمار به وجود میآید. و فرد به پزشک مراجعه میکند. و به احتمال زیاد به درمان فوری و عمل کیسه صفرا نیاز خواهد داشت.
حقایقی در خصوص بیماری سنگ کیسه صفرا
سنگ کیسه صفرا هنگامی که تعادل شیمیایی مواد موجود در کیسه صفرا به هم بخورد، ایجاد میشود.
بر اساس تحقیقات انجام شده، موارد بیماری سنگ صفرا در جهان در حال افزایش است. همچنین افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند، بیشتر در معرض ابتلا به سنگ کیسه صفرا هستند. و کارشناسان معتقدند که رژیمهای کم چربی با فیبر بالا میتوانند به جلوگیری از بروز سنگ صفرا کمک کنند.
۱۸ غذا با فیبر بسیار بالا را در این مقاله بخوانید!
علائم و نشانههای وجود بیماری
در این قسمت علائم پر شدن کیسه صفرا از سنگ یا تودههای جامد را برای شما شرح میدهیم. شایع ترین نشانه سنگ کیسه صفرا، احساس درد در سمت راست بدن میباشد. البته اکثر افراد مبتلا به سنگ صفرا علائم خاصی ندارند. زیرا سنگها یا تودههای ایجاد شده در صفرا باقی میمانند و مشکل خاصی ایجاد نمیکنند. اما گاهی اوقات نیز سنگ صفرا میتواند منجر به ملتهب شدن کیسه صفرا شود. علائم دیگری که به این بیماری مربوط میشوند عبارتند از:
احساس درد در سمت راست بدن و زیر دندهها، کمر درد در ناحیه بین تیغههای شانه، احساس درد در شانه راست، حالت تهوع، استفراغ، ادرار تیره رنگ، اسهال، مدفوع به رنگ خاک رس، دل درد، سوء هاضمه، مشکلات گوارشی، تب و لرز، زرد شدن رنگ پوست و یا چشم و تعریق و بیقراری فرد بیمار.
علل ابتلا به بیماری سنگ کیسه صفرا
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، سنگ صفرا در اثر به هم خوردن تعادل مواد شیمیایی موجود در کیسه صفرا ایجاد میشود. این مواد شیمیایی میتوانند شامل کلسترول، بیلی روبینات کلسیم و کربنات کلسیم باشند.
به طور کلی دو نوع سنگ کیسه صفرا وجود دارد:
- سنگ صفراوی کلسترولی: این نوع از سنگ صفرا، در اثر وجود کلسترول اضافی در صفرا ایجاد میشود. این گونه از سنگ کیسه صفرا حدود ۸۰ درصد از موارد ابتلا به بیماری را شامل میشود.
- سنگ صفراوی رنگدانهای: این نوع از سنگ کیسه صفرا زمانی ایجاد میشود که ماده بیلی روبین بیش از حد مجاز در صفرا وجود داشته باشد. این نوع از بیماری بیشتر در افراد مبتلا به بیماریهای کبدی، اختلالات خونی و افرادی که به بیماری آلودگی مجاری صفراوی مبتلا هستند، مشاهده میشود.
پزشکان و متخصصان هنوز دلیل اصلی این مورد را پیدا نکردهاند. اینکه چرا در برخی افراد، تعادل مواد شیمیایی کیسه صفرا از بین میرود و آنها به سنگ کیسه صفرا مبتلا میشوند. اما بر اساس تحقیقات انجام شده، اضافه وزن و چاقی میتوانند احتمال ابتلا به بیماری سنگ صفرا را تا حد زیادی افزایش دهند.
چه عواملی خطر ایجاد سنگ کیسه صفرا را افزایش میدهند؟
برخی عوامل مانند بارداری، سابقه خانوادگی در تجربه بیماری سنگ صفرا، افرادی که وزن زیادی را اخیرا کم کردهاند، کاهش وزن با سرعت زیاد و سپس افزایش وزن، مصرف داروهای ضد بارداری، بی تحرکی، افرادی که در رژیم غذایی خود چربی زیادی وجود دارد، سن بالای ۶۰ سال، افرادی که داروهای کاهش کلسترول خون مصرف میکنند، بیمارانی که علائم دیابت دارند، و افرادی که به طور مکرر با مشکلات گوارشی دست و پنجه نرم میکنند، میتوانند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری باشند.
درمان سنگ کیسه صفرا
روند درمان سنگ کیسهصفرا در صورتی آغاز میشود که سنگ صفرا موجب التهاب کیسه صفرا و انسداد مجاری صفراوی شود. و یا اینکه به رودهها منتقل شود. در این صورت ممکن است برای درمان این بیماری و پاکسازی کیسه صفرا، از روشهای مختلفی استفاده شود. یکی از این روشها، جراحی لاپاراسکوپی میباشد. در این جراحی با توجه به نوع سنگ، ممکن است صفرا را به طور کامل از بدن خارج کنند. و یا با استفاده از برخی مواد، سنگ را حل کرده و خارج میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی بیماری سنگ کیسه صفرا پرداختیم. و علائم و علل ایجاد این بیماری را برای شما شرح دادیم. چنانچه علائم بیماری سنگ صفرا را در خود مشاهده کردید، سریعا باید به پزشک مراجعه کنید. تا در صورت تشخیص، سریعا تحت درمان قرار بگیرید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.
منابع : medicalnewstoday، healthline، webmd